Extra ropogós zabpehely tallér

ropogós zabpehely

Extra ropogós zabpehely tallér

El tudod képzelni egy reggeli kávé mellé? Vagy mit szólnál egy délutáni finoman gőzölgő vagy esetleg egy jeges kávé mellé? Bármelyik napszakot is választod, jól fog esni ez a nagyon könnyedén elkészíthető zabpehely tallér.

Ha a gyümölcsös ízeket kedveled, akkor készítsd el aszalt áfonyával. Ha pedig a csokoládé szerelmese vagy, akkor tegyél bele nagyon jó minőségű étcsokoládé darabokat.

Fehér cukrot nem tartalmaz ez az édes kis ropogtatni való. Helyette az édes ízt a vegánok által is fogyasztható rizsszirup és a kókuszvirág cukor adja.

Az biztos, hogy az élmény felejthetetlen lesz 🙂

Hozzávalók:

A mérőeszköz egy csésze, ami 2,5 dl-es.

• 1 csésze apró szemű zabpehely
• 1 csésze nagy szemű zabpehely
• 1 teáskanál fahéj
• 2 csapott teáskanál foszfátmentes sütőpor
• 2/3 csésze rizsszirup
• 4 evőkanál kókuszolaj
• 4 csapott evőkanál Low carb tápióka keményítő
• 0,5 teáskanál Tiszta só
• Kókuszvirág cukor ízlés szerint (én még tettem bele, mert eléggé édes szájú vagyok)
• 1 kis marék aszalt áfonya
• 1 kis marék legalább 70 %-os étcsokoládé pasztilla/feldarabolt csokoládé

Elkészítés:

• Minden hozzávalót keverjünk össze.
• Vegyük ketté a masszát és az egyikbe tegyük az aszalt áfonyát, a másikba az étcsoki darabokat.
• A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
• Az áfonyásat és a csokisat külön fogjuk kisütni, 2 adagban.
• Egy nagy, lapos tepsibe tegyünk sütőpapirt és egy teáskanál segítségével adagoljunk kis gombócokat a masszából egymástól kb. 2 cm-re.
• Egy picit bevizezhetjük az ujjunkat, mert nagyon ragadós a massza.
• Ha ezzel kész vagyunk, akkor enyhén vizes kézzel lapítsuk el a gombócokat kb. 3,5 mm-es magasságúra. Nem kell precíznek lenni, mert a massza teljesen szét fog folyni a tepsiben.

Sütési hőfok: 180 fok, Sütési idő: kb. 10 perc,

majd kb. 2 percre vegyük fel a sütési hőfokot 200 fokra.

• Ha kisült a tallér, akkor várjunk egy kicsit míg hűl. Ilyenkor kezd egyre jobban keményedni, ropogóssá válni.
• Amikor már kézmeleg, akkor egy éles késsel daraboljuk fel, olyan nagyokra, amilyenekre szeretnénk.

Tippek Izától:

• Érdemes figyelni a sütést, nehogy nagyon megbarnuljanak vagy megégjenek a tallérok.
• Én az édessége, ropogóssága és az íze miatt tettem bele kókuszvirág cukrot, de ez elhagyható.
• Minél vékonyabbra lapítjuk a tepsiben, annál ropogosabb lesz a tallér. Ilyenkor nézzünk be többször sütés alatt a sütőbe, nehogy odaégjen. Hiszen a szirup és a cukor hamar elkezd karamellizálódni.

Ez az extra ropogós zabpehely tallér, a fahéj ízével és az aszalt áfonyával vagy éppen az étcsokoládéval nagyon jó harmóniát alkot. Édes, ropog, elvarázsol…

 

 

Jó étvágyat!

Hogyha kiváncsi vagy, mennyi ízletes és egészséges receptet ismerünk, olvasd el a többi receptünket is!

Iza.

Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/07/extra-ropogos-edes-zabpehely-taller.html

Komment

Komment