01 máj Gluténmentes, mandulavajas quinoa keksz
Ebben a kekszben azt imádom, hogy kemény. Szeretem ha a kekszet lehet törni, rágni 🙂 Csupán 3 fő összetevőbő áll. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, tejet, vajat, tojást sem. Gluténmentes, vegán finomság. Ez most nem cukormentes; bio nádcukrot és rizsszirupot használtam az elkészítés során. Egy erőteljesebb arabica kávé mellé tökéletes választás ez a finom quinoa keksz.
Hozzávalók (kb. 40 db-hoz):
- 200 g bolti bio, natúr mandulavaj vagy 200 g héjas, natúr, sótlan mandula
- 2 evőkanál bio nádcukor
- 8 evőkanál rizsszirup
- 1 teáskanál természetes vanília esszencia vagy 2 rúd vanília magja
- 2 kis csipet só
- 75 g puffasztott quinoa
Elkészítés:
- Vásároljunk 200 g bio, natúr mandulavajat vagy a mandulából készítsünk mandulavajat. Így kell. Azzal a különbséggel, hogy most se sót, se mézet vagy egyéb édesítőt ne tegyünk bele.
- Mikor a mandulavaj elkészült, tegyük bele a 2 csipet sót, a nádcukrot, a vaníliát és a rizsszirupot és jól keverjük, aprítsuk össze. A rizsszirup miatt egy ragadós és eléggé kemény masszát kapunk. Az lenne a fontos, hogy a mandulavajjal jól vegyítsük el a többi hozzávalót. Egy aprítógépben erre 1-2 percet szánjunk, így jó lesz.
- Ha ezzel megvagyunk, tegyük bele a puffasztott quinoát a masszába és akár a kezünkkel, jól gyúrjuk/nyomkodjuk bele.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapirral.
- Kezünkkel csípjünk ki a masszából, gyúrjunk kis golyókat, majd lapítsuk el kb. 4-5 mm vastagságú korongokra és süssük meg.
Sütési hőfok: 180 fok.
Sütési idő: 8 perc.
Sütési mód: normál, alsó-felső
Tippek Izától:
- 7-8. sütési percnél nézzük meg a színét a quinoa keksznek. Halvány barnának (mint a zsemle színe) kell lennie a megsült kekszeknek. Ne süssük sötétre a kekszeket.
- Bolti, bio mandulavajat is lehet használni vagy ki lehet próbálni a bolti, bio natúr mogyoróvajat is, akár az olyat is amiben vannak mogyoródarabkák. (A mogyoró allergizálhat, földi mogyoróból készül a mogyorókrém!).
- Lehet különböző fűszereket beletenni a kekszbe; fahéj, szerecsendió, akár kókuszreszelék is).
- Én egy kapcsos üvegtartóban tároltam a kihűlt kekszeket. Több nap után is megőrizte kemény, finom állagát.
Ez a quinoa keksz reggelire, de akár nasinak is nagyon jól fog majd jönni. Természetes zsírokat tartalmaz. Megéri elkészíteni, hiszen Te is megérdemled, hogy egy picit kényeztesd magad 😉
Jó étvágyat!
Iza.
Amennyiben szeretnél még több receptet kipróbálni, itt elolvashatod őket.
Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/11/glutenmentes-mandulavajas-quinoa-keksz.html