Gluténmentes, mandulavajas quinoa keksz

Gluténmentes, mandulavajas quinoa keksz

Ebben a kekszben azt imádom, hogy kemény. Szeretem ha a kekszet lehet törni, rágni 🙂 Csupán 3 fő összetevőbő áll. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, tejet, vajat, tojást sem. Gluténmentes, vegán finomság. Ez most nem cukormentes; bio nádcukrot és rizsszirupot használtam az elkészítés során. Egy erőteljesebb arabica kávé mellé tökéletes választás ez a finom quinoa keksz.

 

Hozzávalók (kb. 40 db-hoz):

  • 200 g bolti bio, natúr mandulavaj vagy 200 g héjas, natúr, sótlan mandula
  • 2 evőkanál bio nádcukor
  • 8 evőkanál rizsszirup
  • 1 teáskanál természetes vanília esszencia vagy 2 rúd vanília magja
  • 2 kis csipet só
  • 75 g puffasztott quinoa

 

Elkészítés:

  • Vásároljunk 200 g bio, natúr mandulavajat vagy a mandulából készítsünk mandulavajat. Így kell. Azzal a különbséggel, hogy most se sót, se mézet vagy egyéb édesítőt ne tegyünk bele.
  • Mikor a mandulavaj elkészült, tegyük bele a 2 csipet sót, a nádcukrot, a vaníliát és a rizsszirupot és jól keverjük, aprítsuk össze. A rizsszirup miatt egy ragadós és eléggé kemény masszát kapunk. Az lenne a fontos, hogy a mandulavajjal jól vegyítsük el a többi hozzávalót. Egy aprítógépben erre 1-2 percet szánjunk, így jó lesz.
  • Ha ezzel megvagyunk, tegyük bele a puffasztott quinoát a masszába és akár a kezünkkel, jól gyúrjuk/nyomkodjuk bele.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapirral.
  • Kezünkkel csípjünk ki a masszából, gyúrjunk kis golyókat, majd lapítsuk el kb. 4-5 mm vastagságú korongokra és süssük meg.

Sütési hőfok: 180 fok.

Sütési idő: 8 perc.

Sütési mód: normál, alsó-felső

Tippek Izától:

  • 7-8. sütési percnél nézzük meg a színét a quinoa keksznek. Halvány barnának (mint a zsemle színe) kell lennie a megsült kekszeknek. Ne süssük sötétre a kekszeket.
  • Bolti, bio mandulavajat is lehet használni vagy ki lehet próbálni a bolti, bio natúr mogyoróvajat is, akár az olyat is amiben vannak mogyoródarabkák. (A mogyoró allergizálhat, földi mogyoróból készül a mogyorókrém!).
  • Lehet különböző fűszereket beletenni a kekszbe; fahéj, szerecsendió, akár kókuszreszelék is).
  • Én egy kapcsos üvegtartóban tároltam a kihűlt kekszeket. Több nap után is megőrizte kemény, finom állagát.

Ez a quinoa keksz reggelire, de akár nasinak is nagyon jól fog majd jönni. Természetes zsírokat tartalmaz. Megéri elkészíteni, hiszen Te is megérdemled, hogy egy picit kényeztesd magad 😉

Jó étvágyat!

Iza.

Amennyiben szeretnél még több receptet kipróbálni, itt elolvashatod őket.

Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/11/glutenmentes-mandulavajas-quinoa-keksz.html