HASZNÁLD JOBBAN AZ IDŐDET!

idő

HASZNÁLD JOBBAN AZ IDŐDET!

Tologatod magad előtt a feladatokat? Kifolyik az idő a kezed közül? Nem jut időd semmire, pedig rengeteg munkát, feladatot, tanulnivalót kéne elvégezni? Ne halogasd a dolgokat, kezeld jobban az idődet, légy hatékonyabb és eredményesebb! Íme egy konkrét technika, ami segíteni fog!

 

A pomodoro (paradicsom) technikát egy olasz diák, Francesco Cirillo fejlesztette ki a ’80-as években. Ez egy időgazdálkodási módszer, ami egyfajta keretrendszert ad az elfolyó időnek. Arról a paradicsom alakú konyhai időzítőről kapta a nevét, amit Cirillo használt az idő méréséhez.

A módszer egyszerű: eldöntöd, hogy min fogsz dolgozni, majd leülsz és 25 percet koncentráltan kizárólag a feladattal foglalkozol, utána tartasz 5 perc szünetet, majd újra dolgozol 25 percet, és így tovább. A lényeg, hogy a feladatok végzése közben csak az adott dologra koncentrálsz, nem osztod meg a figyelmedet, semmi mást nem csinálsz, nincs email, telefon, kávé, eszegetés, zene, chatelés stb. Semmi sincs, csak a feladat!

A 25 perc az optimális időkeret, elég, hogy eredményesen lehessen felhasználni, de nem olyan hosszú, hogy a figyelmünk elfáradjon. 25 percet bárki képes egy dologra koncentráltan dolgozni.

A technika kiválóan működik, mert ha az ember nem több dologra figyel egyszerre, vagyis nem multitaskol, akkor eredményesebben halad, ugyanis a különböző feladatok közötti figyelemváltás rengeteg figyelemmennyiséget vesz el, és ezzel sok időt pazarol.

 

 

Érdemes jegyezni, hogy mennyi koncentrációs (pomodoro) és szünetelési időt tartottál! 4 pomodoro után  (összesen 100 perc koncentrált munka és 15 perc szünet) következzen egy hosszabb, 20-30 perces szünet. Ekkor az elme pihen és regenerálódik. Ezután kezdd elölről a folyamatot! Ha az idő lejárta előtt végeztél, kezdj más feladatba, de ne jutalmazd magad azzal, hogy hosszabb szünetet tartasz! Mindig tűzd ki pontosan, hogy hová szeretnél eljutni az adott 25 perc végére, mert csak így fog működni a dolog!

Ne félj, hogy a szünetekkel időt veszítesz, mivel azok visszaállítják az energiaszintedet és fokozzák a produktivitást, és ez nagyobb előny, mint az elvett idő. Cirillo szerint a magas energiaszint sokkal fontosabb tényező, mint az idő, és a módszer lényege, hogy fenntartsa a megfelelő energiaszintet. Így nem fogsz időt pazarolni arra, hogy olyankor is dolgozz, amikor már alacsony az energiaszinted, a koncentrációs képességed és kimerültél.

A szünetekben állj fel az asztal mellől! A mozgás hasznodra válik,  megmozgatod azokat az izmaidat, amiket ülés közben nem használtál, és pihenteted, amiket viszont igen. Ilyenkor próbálj meg fejben is elszakadni a munkától! Ez fontos, mert az agyad ilyenkor rögzíti és elmélyíti a megszerzett információkat. Olyan dolgokat csinálj, amik nem igényelnek túl nagy figyelmet!

Legjobb, ha kipróbálod és meglátod, hogy 25 perc milyen sok idő, ha az ember csak azzal foglalkozik, amire kijelölte. A hatékonysággal pedig olyan időt nyersz magadnak, amiről nem is sejtetted, hogy létezik.