Íme a világ legszínesebb szegénynegyede!

Íme a világ legszínesebb szegénynegyede!

Kedvenc kávénkat szürcsölgetve nap mint nap sajnos nagyon kevesen gondolunk arra, hogy ez a különlegesség honnan is került verandánk kis asztalára. Ezért hétről hétre szeretném bemutatni a legnagyobb kávétermelő országok megbúvó különlegességeit, hogy ezzel kicsit közelebb érezzük magunkat  a kávé szülőföldjéhez és azoknak az embereknek a hétköznapi életéhez, kiknek fáradságos munkájának gyümölcsét mindennapjainkban élvezzük.
Brazília kávétermelésben megingathatatlanul piacvezető

Hiszen a világon összesen megtermelt kávébabok egyharmada innen származik. Ezért nagyon valószínű, hogy ha előre csomagolt darált kávét választasz, egy része innen származik. Az ország egyik legnépszerűbb kávéfajtája a Yellow Bourbon, ami nevét az érett kávébogyók sárgás színéről kapta. De ami igazán egyedivé és minden mástól megkülönböztethetővé teszi, az a karamellizált, édeskés karaktere és mogyorós ízjegye. Brazília csúcskávéja viszont a Bourbon Santos, melynek igazi különlegessége, hogy a kézzel szedett és válogatott kávészemeket az érett gyümölcshússal együtt szárítják.

Ha egy picit betekintünk a csodálatos élővilág, a számtalan lélegzetelállító táj és a városok mozgalmas fényei mögé, messze Rio de Janeiro pompájától megtaláljuk a szegénynegyed lakóövezetét. Ott a lakosok úgynevezett favellákban töltik napjaikat. Brazília lakosságának közel 6%-a, azaz körülbelül 11,4 millió ember él favellákban, a bádogvárosokban. Bár már két százalékkal csökkent a Rio de Janeiro-i nyomornegyedek által elfoglalt területek nagysága 2008 óta, a lakosságszám azonban tovább nőtt. A bádogházak az ég felé terjeszkednek, noha a polgármester betiltotta az ilyen irányú építkezést. Már van olyan épület is, amely 11 emeletet számlál, s a tiltás ellenére a lakások megépülnek, és egyelőre nem is bontják le őket.

Forrás: Photo by ckturistando on Unsplash

 

Jeroen Koolhaas és Dre Urhahn

2005-ben azért indultak el Rio de Janeiro szegénynegyedébe, hogy egy dokumentumfilmet készítsenek a helyi lakosokról, kultúrájukról és életkörülményeikről. Végül annyira lenyűgözte őket az az optimista szemlélet és kreatív gondolkodás, mely az ott élőkre jellemző, hogy egy több éves művészeti projektté nőtte ki magát a kezdeményezés. Teljesen ledöbbentette őket az a társadalmi szakadék, mely a nagyvárosi lakosok és a favellák lakói között láthatók, illetve, hogy mennyire negatív hangvételű a közvélemény a nyomornegyedről. Egy napon ráeszméltek, hogy ha a lakók kreativitását egy nagyszabású festményben kamatoztatják, képesek lesznek felhívni a média, és a közvélemény figyelmét arra, hogy a favillák lakói milyen pozitív életszemléletűek.

Az első festmény, mely 2007-ben készült el, a “Boy with Kite” fantázianevet kapta, s a favillákban élő gyermekeket szimbolizálja. A mű hirtelen nagyon népszerűvé vált, ezért a támogatásokkal azonnal nekivágtak a második projektnek, mely mérete már egy egész utcára kiterjedt!

A japán stílusú, halakkal díszített utcát “Rio Cruzeiro“-nak nevezték el, és hatalmas népszerűségnek örvend azóta is.

 

A legnagyobb és legismertebb művük azonban mégis a harmadik alkotás lett. Ezzel egy egész lakónegyedet öltöztettek ragyogóan vidám színekbe. A “Praça Cantão” képe bejárta az egész világot, ezzel hirdetve, hogy próbáljanak másképpen tekinteni a favillákra és a bennük lakókra, mint korábban.

A favella festmények

annyira pozitív médiavisszhangot kaptak, hogy a Rio-i közösség látványosságává és büszkeségévé váltak hirtelen. A Rio Cruzeiro és a Praça Cantão olyan neves oldalakon is megjelentek, mint például a  Fox News, The New York Times, Al Jazeera, The Daily Telegraph, és a The Rio Times. Világszerte számos kiállításon mutatták be a 3 óriás festményt. Amsterdam-tól egészen Hong Kong-ig mindenki kíváncsi volt a lenyűgöző, színes favellákra.

A Kickstarter kampány

sikeressége lehetővé teszi, hogy a Favela Painting Project tovább folytatódjon, és visszatérjnek Rio-ba. Ott összegyűjtik a kezdő csapatot, hogy végül 2014 tavaszán megkezdhessék újra a festést. Továbbra is zajlik az adománygyűjtés, és a projekt bővítése, melynek célja, hogy a kivitelezés alatt a legtöbb helyi lakosnak szaktudást nyújtsanak és  munkát adjanak. Legvégső célkitűzésük pedig, hogy minden idők legnagyobb közösség által létrehozott alkotásával büszkélkedhessenek a Rio-i favellák.

 

Forrás/ Fotó: Cover Photo: bigstockphoto.com