Indul a 29. Művészetek Völgye // Július 19-28.

művészetek völgye

Indul a 29. Művészetek Völgye // Július 19-28.

Július 19. és 28. között tíz napra újra fesztiválhelyszínné alakulnak Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcái, terei, intézményei, épületei. Harmincöt helyszínen közel ezerötszáz programmal, koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, újcirkusszal, sporttal, beszélgetésekkel, workshopokkal és számos újdonsággal várja a látogatókat a három Balaton-felvidéki település. A fesztivál egyedi hangulatát a művészek és a látogatók is egyszerűen “Völgyérzésnek” nevezik, az évről évre itt kapott impulzusokat pedig “Völgyélménynek”.

A Völgy tíz napja alatt több nemzetközi előadó is a Művészetek Völgye nagyszínpadának, a Panoráma Színpadnak vendége lesz. Itt ad koncertet a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen. Fellép a Boban Markovic Orkestar, vendégük Palya Bea lesz. A hazai kedvencek közül színpadra lép az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar és a Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orhestrával közösen. Lesz Random Trip és Hiperkarma, koncertet ad a Péterfy Bori & Love Band, a Margaret Island, a Kiscsillag, a 30Y, az Elefánt, a Vad Fruttik és az Irie Maffia. Fellép Dés László, vendége Básti Juli lesz, a Budapest Bár koncertjén Behumi Dóri, Kiss Tibi, Németh Juci és Tóth Vera énekelnek majd.

  1. alkalommal indul útjára az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, közeleg a kerek évforduló, de ebben az évben is ünnep lesz a tíz nap.
Harminc éves a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet

Márta István ötlete alapján 1989-ben fogott össze a kapolcsi lakosság, hogy folyamatos célkitűzésekkel fejlesszék a környéket, felpezsdítsék a helyi turizmust és közben megmutassák, őrizzék és megújítsák a helyi értékeket. Elindították az akkor Kapolcsi Művészeti Napoknak nevezett fesztivált, amely 1995-től Művészetek Völgye néven lett közismert.

Az elmúlt években közel kétszázezren látogattak el a Művészetek Völgye tíz napjára. Fontos számunkra, hogy megőrizzük a fesztivál közvetlen, családias hangulatát és eredeti céljait, így amikor szükséges, új helyszíneket alakítunk ki, térben növekszünk. Idén tovább erősödnek a vigántpetendi programok, Kapolcson és Taliándörögdön is új udvarok nyílnak. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezetvédelmi újításokra, fejlesztésekre és csodálatos tíz napot ígérhetünk a látogatóknak. – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója.

 

Ötven éves a Kaláka Zenekar

A Művészetek Völgye összeköti a generációkat, és ugyanez igaz a Kaláka Zenekarra is. Ötven éve ismertetik és szerettetik meg a gyerekekkel és felnőttekkel a zene erejével a legszebb magyar verseket. Azok, akik egykoron az ő dalaikra nőttek fel, már gyerekeikkel, unokáikkal érkeznek a Völgybe, hogy a Kaláka Versudvarban töltődjenek. A Kaláka művészete kortalan, de a jubileumi koncert nem maradhat el!

Negyvenöt éves a Vujicsics Együttes

A magyarországi délszláv népzenei hagyományok legfontosabb képviselője a pomázi kötődésű, idén 45 éves Vujicsics együttes. A Folkudvarban adott koncertjükön az együttes névadója, az 1975-ben tragikusan elhunyt Vujicsics Tihamér zeneszerző munkásságát is megidézik, aki idén lenne 90 éves.

Huszonöt éves az Etnofon Zenei Társulás

Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú és világhírű Kolinda és Vízöntő együttesek egyik meghatározó személyisége volt. Markáns, autonóm zenei stílusukkal egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei vegyülnek a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágával. Dalaik minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumaira épülnek. A korszerű elektronika használata mellett fontos szerepet kapnak zenéjükben az akusztikus népi hangszerek, a tradicionális játék- és díszítéstechnikák. A Muharay udvarban Nagy László megzenésített verseit, a Folkudvarban az induló táncházmozgalom világát idézik meg Novák Péter közreműködésével.

Tizenöt éves Szalóki Ági Gyerekzenekara

A Művészetek Völgyében állt először színpadra gyerekzenekarával Szalóki Ági tizenöt éve, azóta töretlen sikerrel zenélnek a legkisebbeknek. Gyerekdalaikban – akkoriban egyedülálló módon- megjelent a jazz, és Ági elsőként énekelt romani nyelven a fiatal közönségnek. Idén 15. születésnapjukat ünneplik a taliándörögdi Világzenei Udvarban.

Szabó Balázs Bandája 10

Régi Művészetek Völgyébe járó zenész Szabó Balázs. Bandájának tizedik születésnapján rendhagyó koncerttel készülnek, a Modern Art Orhestrával közösen állnak színpadra, különleges hangzást adva így a jól ismert daloknak.

Új helyszínek

A szentendrei MANK alkotóudvart indít Taliándörögdön. Rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre hívnak, valamint beszélgetésekkel, workshopokkal, a Ciffra-központ programjaival, filmklubbal és Cseh Tamás dalokkal várják a látogatókat. Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol az izgalmas kerekasztal beszélgetések után minden nap koncertek zárják a napot. Fellép Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil, lesz Klasszik Lasszó és Bin Jip.

Kőbánya Kapolcson

Idén harmadik alkalommal Kőbánya tölti meg élettel a Gástya-árok csodás területét Kapolcson. A fővárosi kerület vezetése és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen létrehozott helyszínén fiatal tehetségek és rocklegendák is fellépnek. Itt lesz Lóci játszik, Koszi Janka, Jónás Vera Experiment és Odett koncert, fellép Hobo és Bandája, a Kéknyúl és a Póka Egon Experience is. Napközben családi programokkal, beszélgetésekkel készülnek, előadást tart a Közlekedési Múzeum és az Operaház és lesz élőzenés rocktöri előadássorozat is.

 

Még több program Vigántpetenden

Cirque du Tókert az újcirkusz, a tánc és a nagyszabású előadások otthona. Itt bandázik a Firebirds, táncol a Duda Éva és a Frenák Pál Társulat. Különleges koncertet ad Szirtes Edina Mókus és Widder Kristóf, a Lövölde teret hozza ide Kern András, az Óbudai Danubia Zenekar pedig filmzenei párbajjal dönt TV és mozi között. A Petendi Pajta az első hétvégén koncertekkel és művészeti foglalkozásokkal valamint előadásokkal várja vendégeit. Hétfőtől világzenei, pop, elektronikus valamint könnyűzene lesz műsoron, utána pedig a megszokott Önismereti Diszkó külföldi és magyar előadóik várják a hajnalig bulizni vágyó völgylakókat. A Papageno Klasszik a klasszikus zenét mutatja be kicsit másképp minden nap más zeneszerző segítségével. A Hello Wood táborának legújabb alkotásait bárki megcsodálhatja Csórompusztán, de július 20-án az alkotások útrakelnek, zenés ünnepi karnevál indul Vigántpetenden át egészen Kapolcsig.

Régi nagy kedvencek

Momentán Társulat megnyitja improszínházának nyári helyszínét, ahol tíz napon át csodás programokkal készülnek. Beszélgetésekre, játékokra hívnak, vendégük lesz Scherer Péter, Náray Tamás, a Felelős Gasztrohős Alapítvány, és nem marad el a szappanopera sem. A Hagyományok Háza idén 5. alkalommal szervezi a Folk Udvar programjait, ebben az évben a fenntartó hagyomány témakörét járja körbe mesékkel, beszélgetésekkel, kvízjátékkal, énekekkel és tánccal. A hagyományos paraszti kultúrában a fenntarthatóságot nem kellett magyarázni, az emberek szerves egységben éltek a környezetükkel, a lakóhelyüket övező földekből, erdőkből, vizekből éltek, így természetes, hogy vigyáztak rá. Nem használtak műanyagot, amit csak lehetett maguk állítottak elő természetes anyagokból, ha elromlott megjavították vagy új funkcióban használták tovább.

Kaláka Versudvarban délelőtt gyerekprogramok, napközben versműhelyműhely, zenés versimpró, este koncertek és beszélgetések. A Völgy utolsó napján a Versudvar zárókoncertjét az 50 éves Kaláka adja, vendégük lesz Huzella Péter és Mikó István. A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával indul, a Highlights of Hungary a leginspirálóbb történeteivel lesz jelen, a kicsiket ringató foglalkozás, a nagyokat énekes workshop várja. Fellép a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, a The KHAT, Snétberger Ferenc és a Modern Art Orchestra.

Hobo beszélgetésekkel és koncertekkel készül a tíz napra, a “Hé magyar Joe!” és a Dylan koncert sem marad el. A Muharay Udvarba érkezik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Kerényi Róbert és a Tázló Együttes, Lakatos Mónika és zenésztársai, Bognár Szilvia, Balogh Kálmán, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, Szokolay Dongó Balázs és Navratil Andrea. Az Éltető Völgyben a Balaton-felvidék termékeivel ismerkedhetünk, borral, házi sajttal, lekvárral, szörppel, tésztával mézzel, helyi termelőktől. A Kék Abroszos helyeken pedig helyi termékekből szívvel-lélekkel elkészített, finom házias ételeket ehetünk kék abroszon tálalva.

Megújul a Világzenei színpad,

itt ad koncertet Palya Bea, a Cimbaliband, az Úzgin Űver, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági és a Gypo Circus. Szőke András visszatér az Ősök Házába, híres osztályfőnöki óráit minden nap délelőtt tízkor indítja. Az SZFE Globe a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bázisa, a legizgalmasabb előadásaikkal érkeznek. A 10. napon a Kaposvári Egyetem diákjai is csatlakoznak hozzájuk. A Színház Színpadon látható lesz Grecsó Krisztián és Bíró Bence szerelmi leltárja, Gyarmati Fanni naplója Ficher Iván lakásszínházának előadásában, érkezik a Nézőművészeti Kft, a Trafó, a Tünet Együttes és az Örkény Színház.

A Tarisznya Evangélikus Udvarában látható lesz a Láthatatlan Színház, a Szociopoly, zero waste tippeket ad a Ne pazarolj! Labirintus vezet az életutunk sűrűjébe és fontos kérdéseket feszegetnek a Szólj be a papnak! beszélgetés sorozat alkalmával. A Református Udvarban a kántortanító házának átépítése idején múltidéző fotóinstallációval, a templomban berendezett kiállítással és zenés istentisztelettel várnak minden érdeklődőt. Önismeretre hív a LemangUria Kreatív Mozgásudvar, szubkult koncertekre a klinikA. A Hangfoglaló Udvarban fiatal tehetségek zenélnek, mint például az Esti Kornél, a Csaknekedkislány, a Belau, a Konyha, Frenk és a Mongooz and the Magnet.

Tovább erősödik a tavaly indult Muflon Jazz Udvar. A hangulatos helyszín színpadán zenél majd a Trio Squelini & Rohmann Ditta, Santa Diver, a Nagy János Trió feat. Dominique Di Piazza és itt mutatja be új, rendhagyó lemezét Dés András. Az Artjáróban a TEDx Danubia beszélgetései és a kutyabarat.hu kutyás programjai váltják egymást. A Társasjáték-Völgyben a legújabb társasjátékokat lehet kipróbálni. A KenderKertben egy új kezdeményezés indul, melynek célja az ismeretterjesztés beszélgetésekkel és mesterségbemutatókkal. A Diabelli Udvartudományos játékokkal készül, a Művészetek Zöldjében pedig minden környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésre választ kapnak a Völgylakók.

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóság napközben gyerekfoglalkozásokat és filmtörténeti kiállítást tart, esténként filmvetítéseket, éjszakánként 16mm-ről vetítenek dokumentumfilmeket a szabad ég alatt. A kapolcsi templom Völgykomolyzenei koncertek, hangversenyek otthona lesz, a Tűzoltószertárba Silye Juli kiállítása költözik. A Magyar Írószövetség beszélgetéseket és előadásokat szervez, Kapolcs központjából minden nap indul helytörténeti séta és biciklis túra.

Még zöldebb a Művészetek Völgye

A fenntarthatóságról,környezetvédelemről beszélni, beszélgetni, tanulni mindannyiunk közös érdeke, hogy aztán tudjuk mit kell és mit nem szabad tenni a jövőnkért. A legnagyobb összművészeti fesztiválon a témában előadásokat hallgathatunk, beszélgetéseken, workshopokon, interaktív játékokon vehetünk részt. Tanulhatunk és tájékozódhatunk olyan szervezetek segítségével, mint a Zöldövezet, a Felelős Gasztrohős, a WWF, a Zöld Zugoly, a Vadonleső Program, a Jane Goodall Intézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az általa alapított Bakony–Balaton UNESCO Geopark. Az idei évtől a Művészetek Völgye vendéglátóhelyein cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak. Még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára.

 

Részletes program és további információ: www.muveszetekvolgye.hu