A kávé lenyűgöző hatása az emlékeidre!

kávé pozitív hatása

A kávé lenyűgöző hatása az emlékeidre!

Ha sokszor kutakodnod kell az emlékeid között, hogy előidézz fontos pillanatokat, lehet hogy érdemes a bögrék alján keresgélni, hiszen a Johns Hopkins Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kávé akár a hosszútávú memóriát is képes fokozni!

Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam, hogy a kávénak milyen elképesztő hatásai lehetnek látásunkra, illetve, hogy akár még a látásromlást is képes lehet megakadályozni. A mai posztban egy újabb kutatási eredményt szeretnék kifejteni, melyben láthatjátok majd, hogy a kávétól akár emlékeinket is könnyebben tudjuk felidézni!

A Johns Hopkins Egyetem pszichológusai

és az idegtudomány kutatóorvosai, azt találták, hogy azok a személyek, akik kávét fogyasztanak jobban teljesítenek kognitív memóriatesztekben. Természetesen az is nagyon lényeges, hogy pontosan mennyi is az a kávémennyiség, ami javítja a teljesítményt. A kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy ez nagyjából 200 mg koffein körül lehet.  Ez persze lehet egy finom latte, vagy akár egy jó erős fekete is, a fontos a kávé koffeintartalma valójában.

A memóriateszt,

melyet a kísérleti személyek elvégeztek, egy olyan kognitív emlékezeti séma-elkülönítő feladat, mely alapján megállapítható, hogy az alanyok milyen pontosak az emlékeik felidézésben. Ugyanis a feladat során nagyon hasonló, de mégis egy-egy apróságban eltérő mintákat, tárgyakat mutattak nekik, melyeket később vissza kellett idézniük.

Maga a kísérlet

nagyon érdekesen zajlott, ugyanis olyan személyek vehettek csak részt benne, akik nem rendszeres kávéfogyasztók. Erre a megkötésre azért volt szükség, hogy kiküszöböljék, hogy esetleg a hosszú távú koffeinfogyasztás hatása torzítsa az eredményeket. A személyeknek képeket mutattak teljesen hétköznapi tárgyakról. 5 perc elteltével a fele csoport egy 200 mg-os koffeint tablettát kapott, míg a másik csoport placebot. Ezután 24 óra elteltével visszahívták őket, majd újra képeket mutattak nekik. A személyeknek meg kellett mondaniuk, hogy a kép ugyanaz-e, amit előző nap láttak, kicsit változott vagy esetleg teljesen mást ábrázol. Az eredmények pedig egyértelműen arra utalnak, hogy azok, akik nem placebot kaptak, valóban jobb teljesítményt nyújtottak a képek felidézésében.

Egy kis angol tudással, nézzétek meg ezt a videót, amiben nagyon jól látható a vizsgálat menete és összefoglalása:

Michael Yassa

a vizsgálat egyik szerzője szerint nagyon fontos, hogy a tudományos kutatások ne csak arról szóljanak, hogy a kávénak milyen memóriafokozó hatásai vannak, hanem érdemes lenne arra is figyelmet fordítani, hogy a memóriazavarokat a kávéval vajon meg lehetne-e akadályozni? A kutatással kapcsolatban számos kérdés fogalmazódik meg akörül, hogy ezek a memória javulások vajon milyen mechanizmushoz vezethetők vissza. Micheal Yassa szerint ezeknek feltárása lesz a következő lépése tudományos munkájuknak.

Őszintén reménykedem benne, hogy a kutatók valahogyan arra is rájönnek, hogy hogyan lehet serkenteni a memóriát azok körében is, akik rendszeres kávéfogyasztók. Számomra elképzelhetetlen, hogy olyannyira lenyűgözzön a memóriám fejlődése, amiért én képes lennék lemondani mindennapi kávémról 🙂

Ha még részletesebben szeretnéd megismerni az eredeti kutatást, kattints ide.

Hogyha te is a kávézás rabja vagy, akkor olvasd el a többi érdekes információt is.

Forrás/ Fotó: Bigstock.com