16 márc Kávékrémmel töltött sütőtökös muffin, szellem habbal
Halloweenhez közeledve egyre népszerűbbé válnak a sütőtökös receptek. Úgy gondoltuk, ebből mi sem maradhatunk ki, ezért fogtunk egy népszerű sütőtökös receptet és megbolondítottuk egy kis kávéval. Így készítettük el a sütőtökös muffin kávékrémmel töltött változatát.
A sütőtökös muffinok elkészítéséhez jó alapot szolgáltatott Szilágyi Balázs receptje.
nehézségi fok: közepes
adag: kb 10 muffin
elkészítési idő: előkészítés 20 perc, muffin sütése 20 perc, sütőtök sütése 1,5 óra
A kávékrémmel töltött sütőtökös muffin hozzávalói
Sütőtökös muffin tésztához:
- 200 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 g sütőpor
- 170 g sűrített tej
- 1 db tojás
- 150 g sütőtök
- 25 g méz
- 25 g vaj
- 50 ml tej
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 csipet só
- 0,5 mokkáskanál gyömbér
- 1 mokkáskanál fahéj
Kávékrémhez és szellem habhoz:
- 50+100 g vaj
- 125 g natúr sajtkrém
- 2 csomag vaníliás cukor
- 200 g porcukor
- 0,5 tasak Lingzhi Coffee 3 in 1
A kávékrémmel töltött sütőtökös muffin elkészítése
Először a sütőtökös muffin tésztáját készítjük el.
- Mindössze 150 g sütőtökre lesz szükségünk. Hacsak nincs más célunk, megsüthetünk egy fél vagy akár egy egész sütőtököt is. A sütés előtt a tököt vágjuk 8 részre (ha 1 egészet sütünk).
- Tegyük a sütőbe és süssük 160 ˚C-on, 1,5 órán keresztül. Ügyeljünk rá, hogy a teteje ne kapjon színt, ne piruljon meg.
- Miután megsült a sütőtök, kanalazzunk ki a héjából 150 g-ot egy tálkába. Ha mégis kicsit megpirult a teteje, előtte távolítsuk el ezt a részt.
- Ehhez adjuk hozzá a sütőtökpüré többi hozzávalóját: méz, vaj, tej, szerecsendió, só, gyömbér, fahéj. Ezt követően pürésítsük turmixgéppel vagy botmixerrel.
- Egy másik tálba mérjük ki a száraz összetevőket: liszt, vaníliás cukor, sütőpor.
- A száraz összetevőkhöz adjuk hozzá a tojást, a sűrített tejet és a sütőtökpürét, majd jól keverjük el.
- A sütőtökös muffin pépet öntsük kivajazott muffin formákba, majd tegyük 175 ˚C-ra előmelegített sütőbe 20 percig.
Ha a sütőtökös muffinok megsültek, hagyjuk kicsit hűlni. Közben elkészíthetjük a kávékrémet és a szellem habot.
- A natúr sajtkrémet 50 g vajjal kicsit kihabosítjuk.
- Ehhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd tovább habosítjuk.
- Az elkészült krémből 150 g-ot kis tálkába mérünk.
- 0,5 tasak Lingzhi Coffee 3 in 1 kávét oldjunk fel 2 evőkanál meleg vízben.
- A kávét öntsük a 150 g krémhez és keverjük simára.
- Az előzőleg kihabosított krém megmaradt részéhez hozzáadunk további 100 g puha vajat. Ezt szintén kihabosítjuk. Egy kemény habot fogunk kapni, amelyből a sütőtökös muffinok tetejére szellemet formálhatunk.
Miután mindennel készen lettünk, összeállítjuk a kávékrémmel töltött, szellem habos, sütőtökös muffinokat.
- A sütőtökös muffinok tetejét levágjuk, közepét kikanalazzuk, majd megtöltjük az előzőekben elkészített kávékrémmel.
- Ezt követően a kemény habot habzsákba vagy sütőpapír tölcsérbe töltjük. Amennyiben sütőpapírt használunk, vágjunk háromszögformát és abból formáljunk tölcsért. A tölcsér alját vágjuk ki ollóval. A habzsákot többször is feltölthetjük, azonban a sütőpapírból mindig újat kell majd használnunk, ha kiürült.
- Próbáljunk szellem formát varázsolni a kávékrémmel töltött sütőtökös muffinok tetejére.
- A szellemek szemét és száját csokival, vagy ahogyan mi tettük, kávészemekkel rakjuk ki.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: https://legjobbkave.hu