Mikor igyunk és ne igyunk kávét?

igyunk

Mikor igyunk és ne igyunk kávét?

Mikor igyunk és ne igyunk kávét? Avagy van a kávézásnak tudományosan is megfelelő időpontja? Én egyből saját kávézási órarendemre gondoltam, reggel rögtön ébredés után és késő délután szoktam beiktatni. Bár ennyi év után ez már inkább ösztönszerűen működik nálam, és azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki infarktus közeli állapotba kerül ha reggel üresen találja otthon a kávés polcot.

 

Az első és legfontosabb hiba.

Elcsépeltnek hangzik ugyan, de mégis nagyon sokan elkövetik, az éhgyomorra történő kávézás. Sokan vagyunk úgy, hogy a reggeli stresszben és rohanásban nincs időnk megreggelizni, és üres gyomrunkat egyből egy tömény feketével bombázzuk. Ha tehetjük mindenképp figyeljünk oda, hogy még a kávé előtt kapjunk be valamit, ami segít, hogy ne marja szét gyomrunkat az erős kávé.

 

A kora esti kávézást szintén nem támogatják az orvosok.

Saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy az esti órákban elfogyasztott koffein mennyiség erősen befolyásolja az alvásunkat, ebben az esetben a nem alvásunkat.

 

Akkor térjünk is rá a mikor igyunk kávét menüpontra!

Orvosi kutatások kimutatták, hogy akkor a leghatásosabb a koffein, ha nem rögtön ébredés után öntjük magunkba, hanem egy órával később, nagyjából fél 10 és fél 12 között. Majd később a délután folyamán fél2 és fél 5 között fejti ki leginkább a hatását. És, hogy ennek mi az oka? A válasz igen egyszerű. A testben lévő kortizol, amely az éberségért felelős stressz hormon, ezekben az időszakokban a legalacsonyabb. Ébredéskor annak ellenére, hogy álmosnak érezzük magunkat a kortizol szint a legmagasabb, ezért olyankor szinte felesleges a koffein, inkább megszokásnak számít. Viszont ha kicsit később kortyoljuk el, akkor már hatással lesz napi energia szintünkre és megadja azt a löketet, amit elvárunk tőle.

 

Brit kutatók szerint a délután negyed 3 a legmegfelelőbb időpont a kávézásra.

Ennek nem orvosi oka van, csupán átlagosan ilyenkor a legfáradtabbak a dolgozók. A nap fele már eltelt, az energiánk csökken és ebédünket elfogyasztva a vérnyomásunk is lemegy, ezért ebben az órában bátran doppingoljuk magunkat egy kis koffeinnel.

Akik semmiképp sem szeretnék megváltoztatni kőbe vésett kávézási rituáléjukat, mert ők így szokták meg, így szeretik, azoknak nem szeretnék ellentmondani, hiszen mindenkinek másképpen működik a biológiai órája. Akik pedig a rugalmasabb kávézók közé tartoznak, azoknak remélem tudtam segíteni, hogy kedvenc fekete italunk még inkább kedvünkre szolgálhasson.

Szereted a kávét? Imádod az érzést, amit ad? Szeretnél még többet? Akkor olvasd el bejegyzéseinket.

 

Forrás/ Fotó:  www.bigstockphoto.com