Mitől száll meg azonnal az ihlet? A nagy kávé vs. sör teszt!

sör

Mitől száll meg azonnal az ihlet? A nagy kávé vs. sör teszt!

Az olyan feladatok közben, legyen szó munkáról vagy akár kikapcsolódásról, mikor figyelmünket összpontosítani kell, mindannyian szívesen élünk legális doppingszerekkel. Ezek közül is legnagyobb kedvencünk egyértelműen a kávé. Ám teljesen más a helyzet olyan esetekben, mikor kreatív énünket kell előbányásznunk magunkból, s valami új és innovatív megoldással kellene előrukkolni. Az ötletek sajnos egyáltalán nem kiszámíthatóan jönnek, mint ahogy az ihlet sem kényszerből adódik. Most annak próbálunk utánajárni, hogy vajon egy hideg gyöngyöző sör, vagy éppen egy forró fekete espresso indítja-e be jobban az agyunkat?

Betompultál!?

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, valójában honnan is pattannak ki elképesztő ötleteink, először nézzük meg a tudomány szerint mit is jelent pontosan a kreativitás? Az elképzelés szerint az a kreativitás, amikor a már meglévő tudásaink között egy új és eredeti kapcsolatot alakítunk ki. Az idegsejtek közötti kapcsolódások létrejöttét a neurotranszmitterek közvetítik, ezek közül az egyik az adenozin, mely gyakorlatilag egy beépített energiaszint-mérőként funkcionál. Amikor fáradni kezdünk az adenozin elkezdi lelassítani a létrejövő kapcsolatokat. Ettől érezzük úgy, hogy egy szellemileg megterhelő munka közben egyszer csak már nem forognak rendesen a kerekek a fejünkben. Ilyenkor érdemes hátradőlnünk, kicsit relaxálni és kikapcsolódni, hogy utána újult erővel koncentrálhassunk ismét feladatunkra. Hacsak nincs a kezünk közelében egy hatásos fegyver a fáradság ellen.

Az első korty kávé

A kávé szerelmeseként Te is biztosan ismered azt az érzést, amikor megiszod az első korty kávét és érzed, ahogyan szinte azonnal kiszélesedik a világ előtted, a beszélgetések végre akadálymentesen zajlanak kínos csendek nélkül, a meetingeken sziporkázol, írás közben pedig megállás nélkül táncolnak az ujjaid a klaviatúrán.

Ilyenkor valójában mi is történik

Az alábbi kis illusztráción láthatod: A koffein blokkolja az adenozin eljutását az adenozin receptorokhoz, emiatt pedig nem fogjuk érezni, ha fáradni kezdenénk. Gyakorlatilag becsapja az agyunkat, hiszen nem kapja meg azt az információt, hogy lassan ideje lenne kicsit hátradőlni pihenni. Tehát valójában a kávé nem energiát ad nekünk, hanem csak elhiteti velünk, hogy energikusak vagyunk és nem érzünk fáradtságot. Ebből pedig egyértelműen látható, hogy mi is történik akkor, amikor kimegy a kávé hatása: hirtelen zúdul ránk kimerültségünk kellemetlen érzése.

 

Miért van több a részeges művész, mint részeges könyvelő?

Amíg egy finom kávé után úgy érzed, hogy semmi nem állíthat meg és szuperhatékonyan tudod végezni feladataidat, az alkohol teljesen másképpen stimulálja a teljesítményedet. Miután megittál pár sört, vagy fröccsöt, az agyadban a munkamemória csökkenésével egyenes arányban elkezdenek kevésbé érdekelni körülötted zajló események. És hogy ez miben is van segítségünkre? Mivel leginkább saját kis világunkra koncentrálunk, nagyban képes növelni a kreativitásunkat. Ebből a feltételezésből indultak ki a Chicago Egyetem kutatói mikor arra kérték a kutatásban résztvevőket, hogy a megadott 3 szó alapján találják ki azt az egy szót, mellyel mindhárom értelmes szóegyüttest alkot.

Például: galamb, fiók, láda. A megoldás: posta.

A kutatásban a résztvevők

fele 2 korsó sört ivott a feladatsorozat teljesítése előtt, míg a másik fele nem ivott semmit. Az eredmények azt mutatják, hogy akik alkoholt fogyasztottak 40%-kal jobban teljesítették az ilyen típusú kreativitást igénylő feladatokat.

Azt találták, hogy a 0,07-es véralkoholszint mellett a problémamegoldó, kreativitást igénylő feladatokban nyújtott teljesítmény javult, ezzel szemben a munkamemóriára épülő, koncentrációt követelő feladatokban pedig romlott.

Szárnyalnak a gondolatok

A alkohol kedvező hatása többek között Dave Birss figyelmét is felkeltette, ezért egy tanulmány keretei között 18 kreatív igazgatót kért fel, hogy vegyenek részt egy kis ötletelésben. Annak érdekében, hogy karrierjük a lehető legkevesebb befolyással legyen az eredményekre, korábbi tapasztalataik alapján osztotta őket két csoportba. Az ötletelés során az egyik csapat azt az utasítást kapta, hogy annyi alkoholt fogyasszanak közben, amennyit csak szeretnének, míg a másik csapatnak józannak kellett maradnia. Feladatuk az volt, hogy egy üzleti koncepciót dolgozzanak ki a lehető legkreatívabb módon, melyeket előre megoldott egy profi csapat a lehető legjobb 5 megoldást nyújtva a kutatás számára.

Az eredmény

Már biztosan sejtitek is: Azok, akik közben sörözhettek, nemhogy több megoldással álltak elő, hanem a lehető legjobb 5 megoldásból 4-et ki is találtak! Tehát, ha arra van szükséged, hogy teret engedhess szabadon szárnyaló gondolataidnak kávé helyett inkább egy korsó sört kérj!

Akkor most kávé vagy sör?!

A válasz teljesen egyértelmű: Attól függ. Mivel mindkét ital befolyással van teljesítményünkre, a valódi kérdés nem az, hogy melyiket igyuk, hanem, hogy mikor.

A sör mivel csökkenti a munkamemória kapacitását, figyelmedet sokkal kevésbé fogják befolyásolni a környezetből érkező hatások, s ezáltal több energia marad arra, hogy a már meglévő tudások között újszerű kapcsolódások alakuljanak ki. Ezzel szemben a kávé kitartásra és a hatékony feladatvégzésre fog ösztönözni minket, azokban a rutinszerű munkákban, ahol kevésbé kell gondolkodni. Ilyenkor sebességünk akár meg is többszöröződhet a kávétól. Természetesen a mértékletesség mindkettőre vonatkozik, mert lehet, hogy két sör után világmegváltó gondolataink támadnak, de az ötödik után már a feladatot sem igazán értjük. A kávéról pedig szintén köztudott, hogy csak bizonyos mértékig fejti ki pozitív hatását, utána már többet árt, mint segít.

Tehát ha egy új ötletre van szükséged egy korsó sör mellett találd ki, majd másnap egy erős kávé után valósítsd meg!

Szereted a kávét? Érdekel minden, ami ezzel az itallal kapcsolatos? Akkor olvasd el a többi bejegyzésünket is!

Forrás/ Fotó :www.bigstockphoto.com