Neked is jár egy “happyplace”

happyplace

Neked is jár egy “happyplace”

Egész napos arconpörgés, kihajtod a beled a munkában, ráadásul megtalálnak azok az emberek is, akik fél másodperc alatt ideggombóccá képesek gyúrni téged. De mit lehet ilyenkor tenni? Főleg, ha nincs lehetőséged elsétálni, a konfliktust felvenni pedig abszolút értelmetlen vállalkozás? Utazz te is az Elme Travellel a saját boldog helyedre, avagy éljen a “happyplace”.

 

Már nem emlékszem, hol hallottam először erről a fogalomról, a tudatos használata viszont sok mindenben segített. Nem vagyok híve a menekülésnek, néha azonban szükséges. Egyszerűen vannak emberek, akikkel szemben teljesen értelmetlen vitát folytatni, vagy mondjuk az állásodba kerülhet, ha felcsattansz. Azokról beszélek, akikkel képtelenség értelmes vitát folytatni, mert akkor is beléd kötnek, ha van rajtad sapka, meg akkor is, ha nincs. De miről is szól ez az egész “happyplace”? És hogy juthatsz el ide?

happyplace

Az elménk fantasztikus dolgokra képes, többek között saját világokat is teremthetünk.

A “happyplace” lényege abban rejlik, hogy létrehozod a tökéletes béke képét a fejedben, ahová bármikor elvonulhatsz, ha összecsapnak a fejed felett a hullámok. Gondold végig, mi szükséges ahhoz, hogy teljesen el tudj lazulni: melyek azok a képek, színek, illatok, érzetek, amiktől zsibbadásszerű nyugalom árad szét benned. Tégláról-téglára, fűszálról-fűszálra építheted fel, épp olyannak, amilyennek te szeretnéd, ráadásul teljesen ingyen van, nincs apróbetűs rész.

 

Felfogható egyfajta meditációs technikának is,

hasonló ahhoz, mint amikor gondolatban végigjárod a ujjaid, végtagjaid, vagy a levegő áramlását a testedben. Segít megnyugodni a stresszes helyzetekben, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a felgyűlt feszültséget én biztos, ami biztos, mozgással adom ki magamból. Azonban egy adott szituációban, amikor legszívesebben az első kezed ügyébe akadó tárgyat hozzávágnád a főnököd fejéhez tényleg segít.

Amikor gyerek voltam, édesanyám mindig azt mondta, hogy ha valami annyira felbosszant, hogy fel akarom emelni a hangomat, akkor inkább számoljak el lassan tízig. Én viszont türelmetlen voltam, és mint egy Forma 1-es autó, körülbelül két másodperc alatt gyorsultam tízre. Szóval ez a számolós módszer nálam sosem vált be. Mai napig nem tudok elalvás előtt kerítésen átugráló barikákat számolni, mert mintha egy entitás lenne az összes bodros barika, elmosódottan, szédületes tempóban, teljességgel megszámolhatatlanul ugrálnak át a barnára mázolt akadály felett. Hát így elég sok mindent lehet, de elaludni biztosan nem. Én elsősorban azért kezdtem el felépíteni a saját boldog helyet a fejemben, mert egy időben borzasztóan rossz alvó voltam, a gondolataim cikáztak, képtelen voltam ellazulni.

A nyugalom a legnagyobb szövetségesünk. A tolerancia és a türelem nem a gyengeség jele. Éppen ellenkezőleg: erőt sugároznak.

Őszentsége a XIV. Dalai Láma

happyplace

 

Csak, hogy kicsit érthetőbb legyen, leírom, nálam hogy is néz ez ki.

Egy fa tövében ücsörgök, kellemes, nyári szellő fújja a mezei virágokkal tarkított tisztás füvét. A levegőben széna és faforgács illata, fejem felett már-már vakítóan kék az ég, a nap valahonnan a hátam mögül süt, nem kell hunyorognom ahhoz, hogy a tekintetem végigjárja az előttem álló fák sokaságát. A kezem ügyében egy bögre meleg tejeskávé, mellettem egy jó könyv, sehol egy emberi lélek, csak hallgatom a természet hangjait. Nekem ez segít, azonban ne felejsd el, valószínűleg minden embernél más és más működik. Lehet, hogy a tiéd egy vidámpark, miközben egy hullámvasúton visítod ki magadból a feszültséget, vagy egy tengerpart, ahol zúgó hullámok mossák meztelen lábujjaid közé a homokot. Ez benne a gyönyörű, csak a képzeleted szab határt.

Mindamellett, hogy neked jó, ha nyugodt tudsz maradni, ezzel helyzeti előnyt is kovácsolhatsz. Hidd el, nincs bosszantóbb, mint egy halálosan nyugodt emberrel ordítozni. Egy olyan ember számára, aki képtelen megteremteni a belső békéjét elképzelhetetlen az, hogy vagy képes higgadtan kezelni őt. Sokkal nehezebben talál fogást rajtad. Bizonyos fokú tiszteletet is kivívhatsz azzal, ha egy stresszes szituációban nyugodt maradsz, azt pedig ugye nem kell magyaráznom, hogy hideg fejjel minden probléma a realitások talaján válik kezelhetővé.

Te hallottál már a “happyplace” technikáról? Esetleg már bérleted van a saját boldog helyedre? Oszd meg a tapasztalataidat, tippjeidet hozzászólástban!
Köszönöm, hogy olvastál!

További cikkekért keress fel alábbi oldalaim egyikén