NINCS ELÉG HELY A KONYHÁBAN? OLDD MEG!

konyha

NINCS ELÉG HELY A KONYHÁBAN? OLDD MEG!

Kényelmetlen és szűkös a konyha? Idegesít, hogy nincs elég hely a főzéshez, tároláshoz? Nem biztos, hogy így van. Szánj rá egy kis időt, és több hely lesz! Válogass, tüntesd el, ami felesleges, adj teret Magadnak és a jókedvű sütés-főzésnek! Egy jó erős konyhai szelektálás még a lelkednek is jót fog tenni! Jöjjön néhány tipp!

 

Az évek során konyhai eszközök sokasága halmozódik fel, ettől úgy érezzük, nincs helyünk, meg se lehet mozdulni és folyton keresni kell valamit. A sok holmi jelentős része valójában felesleges, csak a helyet foglalja és akadályoz minket.  Vegyük sorra, mire nincsen már szükségünk!

 

 

  1. Azonnal dobj ki minden olyan edényt, konyhai eszközt, ami már rozsdás karcos, sérült, kopott. Nemcsak csúnyák, de az egészségre is veszélyesek, mert a főzés során káros anyagok kerülnek belőlük az ételekbe. Légy szigorú! A kicsit karcos teflon- vagy kicsit kopott zománcozott edény sem maradhat! Nincs rájuk szükséged, mehetnek a szemétbe! Sok helyet nyersz és az egészségednek is jót tesz.
  2. Ne maradjon a konyhádban, ami már régi, kopott, törött, csorba, hiányos! Az egészségre ugyan nem károsak, de nem esztétikus, nem igényes. Dobd ki őket bátran!
  3. A régi, elromlott konyhai eszközök, darálók, gépek és a már semmire sem jó tartozékaik szintén csak a helyet foglalják, soha nem fogod őket használni. Nincs helyük a konyhádban!
  4. A tepsik és sütőformák átválogatása sem maradhat el, ezek is nagyon sok helyet foglalnak el. Az ócska, kopott, hibás vagy éppen nem jó méretű darabokat semmiképpen se tartsd meg!
  5. Bárhol, de főleg a fiókok mélyén lapulnak azok az eszközök, amiket talán ajándékba kaptunk valamikor vagy nem tudni miért, de megvettünk. Nem is tetszenek, azt sem tudjuk, mire jók, csak zavarnak és helyet foglalnak. Ha épek, akkor elcserélheted vagy ajándékba adhatod, vagy elviheted valamelyik adománypontra is, de nálad ne maradjanak!
  6. Van, amiből túl sok van, és van, amiből túl kevés. Kavarók, szűrők, mindenféle mütyürkék, egyféléből gyakran több is. Csak annyit tarts meg, amennyire valóban szükséged van. Vedd sorra, azokat is, amik már csak töredékek: kis pohár, bögre, tányérka, csésze vagy csészealj, maradékok csak. Ezektől is bátran szabadulj meg, nem fognak hiányozni.
  7. A régi szivacsok, törlőkendők sem kellenek, már csak azért sem, mert igazi baktériumtanyák. Mehetnek a szemétbe!
  8. A konyharuhákat is válogasd át! Ne tartsd meg, ami már lyukas, foltos, foszlott, agyonhasznált, ezek nem valók a konyhádba! Legfeljebb eldobható rongynak lesznek jók a takarítás során.
  9. Rengeteg felesleges üveg, főleg befőttes üveg és tető gyűlik össze, és sok helyet foglalnak. A hibátlan és összeillő párokból tarts meg néhányat, amire valóban szükséged lesz. A felesleget talán valaki átveszi tőled vagy használd a szelektív gyűjtőt!
  10. Nézd át a műanyag edényeket is! Párosítsd őket össze, és aminek nincs meg az alja vagy a teteje, vagy már sárgult, repedt, karcos, törött, deformálódott, az mind mehet a műanyag szemétbe!

 

 

Mire a végére érsz, talán elfáradsz kicsit, de azért talán megjön a kedved egy vidám sürgés-forgáshoz a tágas és rendezett konyhádban.