Segítség, leégtem! 2. rész

Segítség, leégtem! 2. rész

Nemrég sorra vettünk, mire érdemes egy kisebb napégés esetén tenned a bőröddel. Azonban ha nem csak bőrpírt és égő érzést tapasztalsz, hanem egyéb furcsaságokat is észreveszel magadon, akkor vizsgáld meg jó a bőröd jó alaposan!

Segítség, hólyagosra égtem!

Ha jellemzően nagyobb, vagy furcsán szabálytalan, szinte áttetsző, esetleg folyadékkal teli hólyagokat találsz magadon, akkor bizony az egy csúnya, másodfokú napégés. Ilyet sajnos nem csak a napon, de a konyhában is könnyen be tudunk szerezni, sőt, egy új cipő is okozhat ilyen kis hólyagokat. Ilyenkor a bőrfelület megsérül – akár a súrlódás okozta hőtől és nyomástól, akár a tűz vagy a nap melegétől. A bőr legfelső rétege elválik az alsóbbtól, de nem válik le – a hólyagot megtöltő folyadék pedig védő és nedvesítő folyadékként működik, ami alatt az új, egészséges bőr ki tud fejlődni.

Vigyázz a kis hólyagokra! Ne kezd el piszkálni, azonnal kilyukazgatni, ahogy meglátod! Ha még friss és fájdalmas, fedd be egy steril gézlappal, amit átitatsz vízzel, ez segít hűteni a felületet. Figyelj arra, hogy rendszeresen cseréld a kötést! Ha véletlen elpattanna egy-egy kis hólyag, fertőtlenítsd a környékét, mert az alsó bőrréteg ilyenkor még fiatal és sérülékeny, nehogy elfertőződjön a terület.

Ha mindenképpen ki kell lyukasztanod egy-egy hólyagot, akkor használj steril tűt és fertőtlenítőt, figyelj arra, mivel feded be! Steril kötszerrel, vagy kifejezetten vízhólyagra kifejlesztett tapasszal teszel a legjobbat a bőrödnek. Ezek a hidrogél-tapaszok megfelelő nedvességet biztosítanak a bőrfelületnek, miközben távol tartják a baktériumokat is, megtalálhatod őket bármelyik drogériában vagy nagyobb gyógyszertárban.

Legjobb, ha hagyod, hogy maguktól eltűnjenek a kis hólyagok – ha az alsó bőrréteg megfelelően egészséges, magától el fog tűnni minden oda nem illő dolog a bőrödről.

Kiütések a bőrön

Ha nem is égtél meg, de mégis kis kiütésszerű, a bőrszínednél pirosabb, kisebb vagy nagyobb, jellemzően viszkető, idővel esetleg esetleg apró pattanásszerűvé alakuló képződmények jöttek ki rajtad erősen napnak kitett helyeken (pl. váll, mellkas, dekoltázs, karok, comb felső része, amelyet ülés közben sokat ér a nap) akkor valószínűleg napallergiád van. Ha ezt veszed magadon észre, nagyon kell figyelned a további védelemre!

Ez lehet a szervezeted napsugárzásra adott reakciója, napallergia. Ez az immunrendszer reakciója – nagyban befolyásolja például azt, hogy milyen gyógyszert szedsz, milyen állapotban van az immunrendszered, és bizony idővel változhat az, kijön-e rajtad.

Nyúlhatsz ilyenkor a hűsítő-nyugtató és antioxidánst tartalmazó könnyű krémekhez, de akár Fenistil gélt is kenhetsz a bőrödre – a Fenistil nem csak hűsít, de helyben ható, allergiás reakciót csökkentő hatóanyaggal is bír.

Ha napallergiát veszel észre magadon, nagyon figyelj a további védelemre! Nagyon fontos, hogy magas faktorszámú és bőrbarát fényvédővel védd magad. Nézd meg a naptejed összetevőjét, és ha az összetevő-lista elején megtalálod az alkoholt (denaturált szesz = alcohol denat.) azonnal válts egy másik kencére! Ne félj az 50+-as jelzéstől se. Vannak kifejezetten napallergiás bőrre való krémek is, amiket általában patikában tudsz beszerezni, ezek jellemzően nem tartalmaznak illatanyagot, színezéket és többféle bőrvédő-hatóanyaggal vannak dúsítva.

Gyógyszeres segítség – mit találhatsz egy patikában?

Meggondolandó lehet az antihisztamin szedése. Az antihiszaminok (mint a Xyzal, Aerius,Claritine, Zyrtec, és még rengeteg féle bogyó, kérdezd a patikust) recept nélkül beszerezhetőek, allergiára szoktuk őket szedni. Nagyjából ugyanaz a reakció játszódik le a bőröddel, mint ami egy szénanáthatok a szervezetedbe, így ezzel a hatóanyaggal a bőröd reakcióját is csökkentheted.

Megelőzésképp érdemes figyelned a vitaminokra is: béta karotin, antioxidánsok, cink és réztartalmú vitaminok szedése segíthet, erősíti ugyanis a bőröd védekezőképességét! Olyan vitaminkoktélt, amelyet a napozásnak kitett bőrre találtak ki, egyébként sem árt szedned akkor, amikor több napfénynek vagy kitéve, mint a téli, borongós időben. Ezek a vitaminok belülről támogatják a bőrödet!

Egy plusz tipp, személyes tapasztalatom alapján. Én bizony nem szeretem, ha fáj valamim, így ha megégetem magam, akkor a következő trükköt szoktam alkalmazni: hagyományosan ‘babapopsi-krémet’ (pl Neogranormon, Bepanthen, Sudocreme) viszek fel az égett felületre jó vastagon. Ezt becsomagolom fóliával, hogy ne kenjek össze mindent és a sérült bőr jól be tudja szívni a krémet, majd a legfontosabb, hűtő kötést teszek a felületre. Az égés súlyosságától függően 1-2 órán keresztül hagyom hatni a kis ‘kötést’, figyelve arra, hogy mindig elég krém legyen a fólia alatt. Mivel ezek a típusú krémek segítenek a bőr gyors regenerációjában, ezzel gyakorlatilag sokszorosára gyorsítom a gyógyulását. Így mire leveszem a kötést, elmúlik a kellemetlen, állandó, égető fájdalom!

Ezt a módszert hűtés nélkül meg se próbáld, mert nagyon fog fájni, és a felület sem tud hűlni a zsíros krém alatt, és még inkább mélyre tud hatolni az égési sérülés! Ha ügyesen hűtöd, akkor szinte minimális fájdalommal jár ez a kis öngyógyító módszer.

Képek forrása: Google