05 nov SZUPER ROPOGÓS PIZZA, AMITŐL MEGŐRÜLSZ!
TELJES KIŐRLÉSŰ PIZZA PILLANATOK ALATT
Nálunk a tészta központi szerepet játszik az étkezésben, amit szerencsére az életmódváltás kapcsán sem kellett elhagynom. Nem is lettem volna rá képes, arra viszont hajlandó voltam, hogy a fehér lisztet valami hasznosabbra, mondjuk lassan felszívódó durumra vagy teljes kiőrlésűre cseréljem. Nem nagy mutatvány, hiszen a boltokban már szinte mindenhol lehet kapni durumlisztből készült tésztát vagy teljes kiőrlésű lisztet, amiből kenyeret, vagy akár ezt a szuper ropogós pizzát is elkészítheted. Egyikhez sem kell kenyérsütő vagy egyéb beruházás, mert mint ahogy a magos kenyér is simán elkészíthető otthon, úgy a pizza is tökéletesen ropogósra sül akár a villany, akár a hagyományos gázsütőben.
HOL SZEREZD BE AZ ALAPANYAGOKAT?
Teljes kiőrlésű búzalisztet nagyjából minden nagyobb áruházban lehet kapni, kilója 200 Forint körül mozog, amiből nyújtástól függően 4-8 pizza jön ki. Az instant élesztő és a feltétnek szánt finomságok szintén ugyanitt megvásárolhatók, így sem időben, sem büdzsében nem megterhelő. A magam részéről nem preferálom az órákig tartó bolyongást a szupermarketben, ezért a kék-sárga négybetűs áruházat választom (nem, az IKEA-ban nincs liszt), mert itt nemcsak gyorsan végzek, de a gesztenyemassza is finom. Utóbbinak semmi köze a pizzához, csak úgy mondom.
A RECEPT – SZUPER ROPOGÓS PIZZA TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL
A szotyis kenyér receptjét dolgoztam csak át egy kicsit, mert a tésztát onnan már ismertem, gondoltam, kicsit variálok meg nyújtok rajta, aztán megnézem, mit tud. Az eredmény az lett, hogy az egész tepsivel egy ültő helyemben betermeltem.
- 260 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 zacskó instant élesztő (7 gramm)
- 1 kiskanál só
- 2 kiskanál xilit, eritrit, stevia vagy cukor, bármelyik tökéletes
- 200 ml langyos víz – vagy amennyit felvesz a tészta
- ½ – ½ kiskanál olívaolaj
1.) A lisztet, élesztőt, sót és cukrot keverd össze egy nagyobb tálban.
2.) Apránként add hozzá a langyos vizet és gyúrd össze.
3.) Egy ½ kiskanálnyi olívaolajat gyúrj hozzá.
4.) Takard be tiszta konyharuhával és hagyd lehetőleg meleg helyen 60 percig pihenni.
5.) Ha megkelt, kend rá a másik ½ kiskanálnyi olívaolajat és tedd ki a gyúródeszkára. Én szilikon lapot használok, de bárhol kinyújthatod. A formáját illetően mindegy, hogy kör alakúra, vagy tepsi formájúra gyúrod, nekem egyik sem megy, de azért mindig nagyon próbálkozom. Ami túl lóg a tepsi szélén, azt levágom, összegyúrom és egy kis pizzányit gyúrok belőle.
6.) Kapcsold be a sütőt és melegítsd fel. Én csumára tolom ilyenkor, és csak a sütéskor veszek vissza a kraftból.
7.) Kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtsd ki.
8.) Szitálj a tepsibe egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon le, és tedd rá óvatosan a kinyújtott tésztát. Miután a teljes kiőrlésű liszt sűrű, nem fog szétszakadni, amikor átteszed a tepsibe.
9.) Pakold meg mindenféle földi jóval! Alapnak kétfélét szoktam használni: paradicsomszószt, illetve sajtkrémet, amire mustárt kenek. Erre pakolom a kolbászt vagy a tonhalat, rá a hagymát, felkockázott paradicsomot és a fűszereket. Ha akarsz, tegyél rá sajtot, én a vendégeknek csapatom, magamnak nem, de sajt nélkül is baromi finom. Zsírtartalom szempontjából tény, hogy optimálisabb anélkül. De amit szeretnél, azt pakolj rá!
10.) Tedd a tepsit a sütőbe, közepes magasságban. A hőfokot vedd lejjebb és 5-6-os álláson (az enyém 8-ig van kalibrálva) süsd 15 percig. Látni fogod, ahogy barnul a tészta széle és púposodik. Na és az illat! Jézusom!
11.) Ha megsült, vedd ki, emeld át óvatosan egy vágódeszkára, és pizzavágóval vagy egy éles késsel szeleteld fel, amilyenre szeretnéd!
2 in 1 – HA AKAROM PIZZA, HA AKAROM, KENYÉRLÁNGOS
Pizza-kalandozásaim során természetesen variáltam a tésztával. Ha szereted a kenyérlángost, akkor ez a recept arra is tökéletes. A különbség csupán annyi, hogy 300 gramm liszt kell hozzá és kb. 5 mm vastagságúra kell nyújtani. Baromi finom mind a kettő! Ha hozzám hasonlóan te is imádod a tésztát és nem tudsz betelni a megrakott, ropogós pizzákkal, akkor érdemes mindkét verziót kipróbálnod!
Ha rám hallgattál és így tettél, akkor kolbászcsorgós, paradicsompecsétes jó étvágyat kívánok!
Szerző: Eat, Move & Smile
Photos by Eat, Move & Smile
Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk és megosztanád, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!