Tanuld meg kielemezni a kozmetikumok összetevőinek listáját

Tanuld meg kielemezni a kozmetikumok összetevőinek listáját

Tudod, hogy mi az az INCI? Ez bizony nem egy rajzfilm figura neve, hanem valami olyan, amivel Te is nap mint nap szoktál találkozni, méghozzá elsősorban a fürdőszobában! Van, aki alaposan átböngészi az INCI-t, de akad olyan is, aki soha egyetlen pillantást se vet rá, pedig tényleg nagyon hasznos dolgok szerepelnek benne. Na megvan, hogy mi lehet az?

Az INCI nem más, mint a kozmetikumok összetevőit tartalmazó lista, vagyis annak a felsorolása, hogy milyen alapanyagokat használt a gyártó a kozmetikumban. A kozmetikai termékeken az összetétel feltüntetését nemzetközi eljárás szabályozza, ez az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). A szabvány biztosítja, hogy a kozmetikai termékek összetevői világszerte egyértelműen azonosíthatóak legyenek.

Bár laikusként elsőre nehéz értelmezni a listát, azonban elég csak néhány dolgot megtanulni és máris sok dolgot kideríthetsz belőle! Akár még pénzt is spórolhatsz magadnak, hiszen ha vásárlás előtt átfutod a listát, el tudod kerülni azokat az összetevőket, melyeket nem szeret a bőröd, így nem fog egy használat után a kukában kikötni a termék.

Nézzük, hogy elsősorban mire kell odafigyelni, amikor a drogériában leveszünk egy készítményt a polcról!

Az összetevők sorrendje

A termék összetételét csökkenő sorrendben kell feltüntetni a csomagoláson. Ez azt jelenti, hogy legelöl az az összetevő szerepel, amely a legnagyobb mennyiségben található meg a készítményben, leghátul pedig az, amelyik a legkisebb mennyiségben van benne. Az 1%-nál kisebb arányban jelen lévő anyagokra nem érvényes ez a szabály, ezek már tetszőleges sorrendben is szerepeltethetők.

Hajlamosak a gyártók a termék nevében vagy csomagolásán kitüntetve szerepeltetni egy hatóanyagot, miközben az INCI-t végigböngészve könnyen kiderülhet, hogy valójában csak a lista végén kullog. Érdemes azonban észben tartani, hogy bizonyos hatóanyagokból egészen pici mennyiség is elegendő, így elképzelhető, hogy csak emiatt szerepel az 1%-nál kisebb arányú összetevők között.

A listában legtöbbször az aqua/water (vagyis a víz) szerepel az első helyen vagy valamilyen növényi olaj. Általánosságban elmondható, hogy egy termék összetételét alapvetően meghatározza, hogy mi áll az INCI lista első 6-7 helyén. A színezékeket a CI (colour index) és egy számkód jelöli, az illatanyagokat pedig Fragrance/Parfum néven tüntetik fel.

Mit érdemes elkerülnöd?

A Fragnance/Parfum részletes kifejtése nem kötelező a gyártóknál, vagyis ez az elnevezés rengeteg féle szintetikus vagy természetes illatot és illóolajat takarhat. Ha allergiás vagy egyes illóolajokra, akkor mindenképp inkább illatmentes terméket válassz!

Sajnos csak kevesen olyan szerencsések, hogy bármilyen kozmetikumot lekaphassanak a polcról. Járj utána, hogy mire vagy allergiás vagy melyek a számodra kerülendő összetevők, pl. a mesterséges színezékek, tartósítószerek, kőolajszármazékok vagy száraz bőrűek esetében az alkoholok stb. Érdemes beírni a telefonodba a kerülendő összetevők elnevezését és akkor elég mindig csak azt előkapni, amikor egy drogériában átfutod az INCI-t.

A legfontosabb alapszabály (akár a feldolgozott élelmiszerek esetében is), hogy minél hosszabb egy INCI lista annál nagyobb rá az esély, hogy számos felesleges összetevőbe is belefutsz!

Jó kávézást és szépülést kíván a Collagen Cocktail csapata!

www.collagencocktail.hu

Forrás/ Fotó: shutterstock.com