A tökéletes rúzsozás titkai 1. rész

A tökéletes rúzsozás titkai 1. rész

Habár a tökéletes rúzsozás ajkak évtizedek óta hódít a nők körében, az utóbbi időben mintha még inkább színesebb, harsányabb és tartósabb ajakszínezők trendjét élnénk.

Celebek egyre csak jönnek ki a sajátmárkás rúzsaikkal, az olcsóbbtól a legdrágább sminkmárkák kínálják az újabb és újabb termékvonalaikat, amelyeket ajkakra terveztek. A fekete, sötétbarna vagy akár aranyszínű ajkak egyre megszokottabbak lesznek, egy vidám piros rúzst pedig már az irodába is el tudunk képzelni egy unalmas, szürke hétköznapon.

Minden rúzs megérdemli, hogy gondosan vigyük fel és büszkén viseljük!

Huszka Barbara sminkes segítségével kaphattok tőlünk jó pár tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet tartós és gyönyörű ajkakat varázsolni magatoknak.

 

Kezdjük is az alapokkal!

Az ajkak védelme

Az ajak bőre nagyon speciális – sokkal vékonyabb, mint a bőr és nem segíti a védelmét faggyúmirigy, amely természetes olajréteggel vonná be mint a bőrödet, így nincs természetes védőrétege a szájnak. Emiatt nagyon könnyen válik megviseltté – sokkal inkább ki van téve az időjárás viszontagságainak, könnyen kiszárad, cserepesedik vagy hámlik az ajkak bőre. Az őszi-téli, szeles és egyre hidegebb idő nagyon megviselheti a száj vékony bőrét, a fűtés szárító hatásairól nem is beszélve!

Fontos, hogy legyen egy-két jól bevált ajakápolótok, amit vészhelyzet esetén vagy akár megelőzésképpen a mindennapokban be tudtok vetni.

No de milyen ajakápolót érdemes beszereznetek?

Téli ápolók

Általánosan elmondható, hogy télen inkább a gazdagabb, olajosabb-zsírosabb krémeket érdemes előtérbe helyezni. igaz ez az ajakbalzsamra: a krémesebb, sűrűbb textúrájú termékek általában jobban védenek a hideg időben. A gazdagabb állagú ajakápolók védőréteget képeznek az ajkakon, ami hidratáltan tartja azt.

Ha a természetes összetevőket kedveled, keress shea- kakaó- vagy kókuszolaj alapú termékeket, esetleg a különböző magvak, gyümölcsök olajával dúsított változatban.

Hasonlóan népszerűek a méhviasz vagy lanolin-alapú ajakápolók (a lanolin, más néven a gyapjúviasz, a gyapjúgyártás egyik mellékterméke. Nem kell érte egy állatnak sem szenvednie).

Rengeteg ásványi olaj alapú ajakápolót találtok a boltokban, ezek esetében érdemes arra figyelni, tartalmaz-e más vitamint, ápolóanyagot az ajakbalzsam.

Nyári ajakápolás

Mivel nyáron sem a hideg szél, sem a fűtés szárító hatásával nem kell számolnunk, ezért a melegben jobb érzés egy gélesebb, könnyebb textúrájú ajakápoló. Nyáron inkább a hidratálásra kell helyezni a hangsúlyt.

Sokszor elég az is, ha kedvenc szájfényünk megfelelő vitaminokkal, ápoló anyagokkal van dúsítva, gazdagabb ajakápolót pedig elég csak éjszakára felkenni.

Speciális igények és az ajakradír

Ha speciális ápolásra van szüksége az ajkaidnak például egy gyógyszerkúra miatt, akkor mindenképp ajánlom, hogy megbízható patikai márkáktól szerezz be egy jó ajakápolót!

Az ajak bőrén vékonysága és érzékenysége miatt gyorsan észrevehetjük a bőrünk megújulását. Ha úgy érezzük az ajkunk nagyon ’recés’, a felülete nem sima, akkor bevethetünk egy könnyű kis ajakradírt vagy egy régi, puha fogkefét, hogy eltávolítsuk a felesleges bőrt.

Ajakradírt te is egyszerűen készíthetsz magadnak: keverj össze némi cukrot (barna, fehér, sima, nyírfa…bármi jöhet!) némi olajjal vagy zsiradékkal – mondjuk kókuszolajjal, ami azért is jó, mert szobahőmérsékleten nagyjából szilárd. Keverd amíg egy sűrű, de kenhető masszát nem kapsz – az arányokat rád bízom. Ezzel bármikor bedörzsölheted a szádat, ha úgy érzed, jót tenne egy kis radírozás!

Az előkészítés után a következő részekben nemsokára bemutatjuk nektek a különböző állagú rúzsok helyes használatát!

 

Szerző: Huszka Ágnes

Forrás/ Fotó: www.istockphoto.com