A mobilom elveszi az életem? 1.rész

mobilom

A mobilom elveszi az életem? 1.rész

Nem mondok újdonságot senkinek, ha azt állítom, a mobilunk nélkül már nem is tudnánk létezni. Nekem is a mobilom a mindennapjaim részévé vált, már el sem tudok nélküle indulni otthonról. Ami viszont hatalmas probléma, hogy mostanában arra figyeltem fel, egyre több haszontalan dologra vesz rá a készülék. 

 

Rengeteget görgetem a közösségi médiákat. viszonylag sokat játszom, de keveset használom a tanulás miatt letöltött appokat. A facebook-kal, instagram-mal és ezek testvéreivel a legnagyobb bajom, hogy legtöbbször csak céltalanul böngészgetek, hogy elüssem az időt. Odáig fajult a helyzet, hogy emiatt nincs kedvem olvasni, tanulni vagy valami kreatív és hasznos dolgot csinálni.
Kiinduló pontnak azt terveztem, hogy letöltök egy alkalmazást, ami a mobilom használati idejét méri és mindenféle statisztikákat gyárt. Nem is figyeltem rá, kizártam az agyamból, hogy ez ott van, csináltam mindent ahogy eddig. 1 hét után terveztem megnézni az eredményeket, hogy ne befolyásoljanak a számok, ami mai napon telt le, úgyhogy itt az idő.

Mire való az internet, ha nem arra hogy lejárassam magam? Szóval nézzük azokat az adatokat konkrétan!

mobilom

mobilom

Ami engem először meglepett, hogy a facebook-ot én nem is használom sokat. Mármint a többihez képest persze. Az instagram viszont mindig “előkelő” helyet foglal el a listán, ha nem is az első. A második képen számomra nagyon durva, hogy mennyit színeztem, ráadásul egy pénteki napon. Elment másfél óra az életemből arra, hogy a telefonomon virtuális színeztem. Amikor nem is szeretek papíron színezni, pedig annak még haszna is lenne.

mobilom

mobilom

A következő két kép egy összehasonlítás, az elsőn az látható, amikor a legtöbbet, a másodikon amikor a legkevesebbet használtam a mobilom. Nagyon nagy a kontraszt, 3 és fél óra eltérés van a két érték között, ami magában nagy szám. Érdekes, hogy mindkét nap a közösségi médiákat használtam legtöbbet, az alkalmazások sem változtak, csak a használati arányuk.

mobilom

Átlagosan 2 és fél órát telefonozok egy nap, ami nem is hangzik a mai világban annyira soknak. Ha minden nap ténylegesen “csak” ennyit használnám az okostelefonom, valószínűleg nem született volna meg ez a poszt. Persze hivatkozhatnék arra, hogy a szüleimmel tartom a kapcsolatot vagy valami hasznos dolgot csinálok, például cikkeket olvasgatok, ami igaz lenne. Azonban ez nem mentség. Az adatokból is látszik, hogy ezek elenyésző százalékok. Most jöjjön a feketeleves, vagy ahogy az általános iskolai fizika tanárom mondaná: Most ugrik a majom a vízbe.

mobilom

Közeledünk a nagy számok felé. Egy hét alatt ez a majdnem 4 és fél óra színezés valami hihetetlen. Ezek olyan alkalmazások, amelyeket ha egyszer megnyitok, nehéz bezárni úgy tűnik. És sehol az Instagram, sehol az Adobe Reader, én ezekre számítottam.

mobilom

Azért összetettben a közösségi platformok vittek mindent a maguk 40%-ával, hát igen, kiszámítható volt azért ez a végeredmény. Majdnem 7 órát görgettem egy héten unalmamban, aminek az egy harmada (!) a TikTok-on ment el, amire ráadásul nem is gyártok tartalmat.

mobilom

Erre nehéz mit mondani. Egy hétből majdnem egy teljes napot a telefonomat néztem. 19 óra 1 percet használtam összesen a mobilomat. Ez megdöbbentő! Nem is tudok mit hozzá fűzni.

Jó volt kicsit szembesíteni magam ezzel a dologgal, hiszen a számok nem hazudnak. Jövő héten folytatni fogom ezt a kihívást, bár a nehéz része csak most következik.

2 célom van:

Lehető legkevesebb időre csökkenteni a mobiltelefon használatot és a maradék időben is csak tanulásra törekedni. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre!

Addig is szép hetet nektek!
Nekem pedig kitartást, sziasztok!