3 OLCSÓ KIFOGÁS, HOGY MIÉRT NEM ESZEL RENDESEN

3 OLCSÓ KIFOGÁS, HOGY MIÉRT NEM ESZEL RENDESEN

ÖSSZE-VISSZA ESZEL, DE MEG TUDOD MAGYARÁZNI? NE VERD ÁT MAGAD!

Enni nem könnyű. Pedig azt gondolná az ember, hogy az evészet egy, a létfenntartáshoz szükséges, magától értetődő tevékenység. Jégcsákány nélküli elemi ösztön. Hiszen enni – zömmel – mindenki szeret, ráadásul itthon a gasztro, akárcsak a kávénak álcázott tündérporos pörkölt bogyó, még mikro szinten is kiemelt témakör. Anyánk, emlékszem, fehér bevásárló cetlije fölé görnyedve, ötletre várva faggatózott tőlünk unos-untalan: „Fiam, mit főzzünk holnap? Mi legyen az ebéd? Mit eszel ma vacsorára?” Persze ilyenkor mindig a kedvenceinket toltuk, én paszulylevest, azt a vésztőit, amit imádott nagynéném olyan utánozhatatlanul készített mindig a nyári konyha sparheltján, a két bátyámnak meg tök mindegy volt, csak legyen benne palacsinta, de abból minimum nyolcvan. Hát nem vót’ ki velünk a vízből Anyánk…

MIÉRT LETT BONYOLULT AZ EVÉS?

Felgyorsult a világ, rapid lett az élet, és ezzel együtt az evés is. Mert engedtük, engedjük, hogy így legyen. Én is. A multi-múlt tűpontosan behatárolta a napjaimat, az egész életemet, mint ahogy az egész napos evészetemet. Az autóban, irodában ülés, a folyamatos tárgyalás és jövés-menés túl azon, hogy totál kicsinált, benzinkutas szottyadt szendvicsekre, napi hat-nyolc kávéra, órákon át tartó, néha kínosan hangos gyomorkorgásra és éjszakai zabálásokra kárhoztatott. És elhittem, hogy ez így jól van. Vagyis a meló meg az ügyfél – úristen, de szomorú ezt még leírni is – még a kajánál is fontosabb volt, úgyhogy pont tettem rá magasról.

ENNI KELL!

Ahogy hatszáz méter mély levegőt véve nemet mondtam a multi-kultinak – vállalva ezzel összes ódiumát -, és belevágtam az életmódváltásba, nem telt el csupán pár hét, amikor azt éreztem, hogy ez jó. Hogy ez ROHADT JÓ! Mert most vvvvvvégre lehet enni, naponta ötször, mennyiségi korlátok nélkül. Jókor jót. Ennyi a titok. Az viszont engem is rendre meglep, hogy amikor elmesélem ezt a tök egyszerű, immár két és fél éve működő „Egyél és Fogyj!” életmódváltós receptet, a következő, mély hittel töltött kifogások startolnak ártatlan kutyatekintetekből velem szembe.

  1. „NINCS IDŐM – NEM TUDOK ÖTSZÖR ENNI”

Veled vagyok. Ismerem. Viszont már azt is tudom, hogy fel lehet készülni vele előre. Hogy hogyan? Ha már tudod, hogy a „jókor-jót” princípium alapján mit eszel reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára, akkor ez alapján könnyen összeállíthatod a bevásárló listádat.

– Reggelire zabkása? 5 perc alatt megfő. Mikróban 1 perc. Tojásrántotta? 3 perc.

– Tízóraira magok? A Kék-sárga áruházban 150 Forint egy zacskó pucolt szotyi. Csak bedobod a táskádba, és ha idő van, magadba szórod a felét. És elrágsz mellé egy almát, banánt, vagy egy maréknyi aprógyümölcsöt.

– Ebédre fehérje és jó szénhidrát? Nézz körül itt, és látni fogod, hogy akár otthon főzöl, akár utazol, az irodában ülsz vagy étteremben kosztolsz, rémesen egyszerű a választás. Akárcsak ez a szuper zöldséges-halas hamburger!

– Uzsonnára magok? Edd meg a tízórai másik felét.

– Vacsorára fehérje? Én éhségtől függően 2-5 tojást főve vagy rántottának bedobok. Sárgájával, hagymán pirítva. De legyen hús, hal, túró vagy tofu, a lényeg, hogy fehérje legyen gazdagon, jöhet hozzá a zöldség, szénhidrát meg nuku.

  1. „NEM AKAROK SZÁZFELE FŐZNI”

Alapvetően nem is kell, hiszen minden, amit főzöl, már plusz idő és energiaráfordítás nélkül elkészíthető azokkal az alapanyagokkal, amik támogatják a célod eléréséhez szükséges étkezést. A tészták, lisztek, tejtermékek nagyjából mind ott vannak a boltok polcain, ahonnan eddig is vásároltál. Csak annyi kell, hogy nyúlj pár centivel odébb. Bevásárlólista ITT.

  1. „AZ URAM ETTŐL TUTI KIBORULNA”

Amit az ember nem tud, az nem fáj. Hogy a panír a rántott húson hagyományos vagy durumlisztből készült, a büdös életben sosem tudja meg, hacsak el nem mondod neki. Durumtésztával ugyanez. Ha rühelli a salátát, nem kell ennie, de láttunk már olyat, hogy ráfanyalodott, és azóta ez is az egyik kedvence. Ahhoz, hogy jól egyél, nem kell lemondani a pörköltről, a velőről, a csirkelábról vagy a disznókörömről, sőt, még a pizzáról és a desszertről sem. Mert a gond nem azokkal van, hanem hogy milyen típusút és mikor eszed. Éhezés és mennyiségi korlát nélkül. Hidd el, az egész fejben dől el, és kizárólag rajtad múlik, hogy akarsz-e csavarni rajta egy kicsit önmagadért vagy sem.

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Eiliv Aceron on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!