FURFANGOS CHIA MAG

chia mag

FURFANGOS CHIA MAG

 

MITŐL OLYAN MENŐ A CHIA MAG?
Tisztában vagyok vele, hogy haladnom kell a korral és nem ragadhatok le a kedvenc hétköznapi sütijeimnél és a fagyinál, olykor nyitnom kell az újdonságokra, még ha azt is gondolom – sokszor tévesen -, hogy ezek elérhetetlen dolgok a hétköznapi halandók számára. Így vagyok ezzel a kis furcsa golyós CHIA MAGGAL is.

Ömlik az interneten mindenféle feldolgozásban, a kedvenc kínai boltomban is folyton szembe jön velem, ahol az egészséges hozzávalókat szoktam időnként beszerezni. Nagyon jól nyomják a kis kínaiak a marketinget, mert furmányosan szemmagasságban helyezik el, hogy előbb-utóbb már csak azért is vásároljak belőle. Elöl a drágább kivitel, mögötte az olcsóbb, vélelmezem, hogy a kettő között nagy különbség nincs, így az utóbbit választottam. Beönteni a leander alá, ha nem sikerül, ez is pont jó lesz.

Egyébként is úgy néz ki ez a chia mag, mint azok a golyók, amit a vágott virágok alá szoktak tenni; megszívják magukat vízzel, hogy tovább álljon el a virág. Beinvesztáltam hát, 100 grammos kivitel, kicsivel több mint háromszáz forint. Egyetlen egy esélyt gondoltam neki adni, kettő lett belőle: nem akartam elhinni, hogy ez ennyire rossz, amikor mindenki ódákat zeng erről a hiper-szuper egészséges és divatos csemegéről.

A második nekifutáshoz kaptam egy kis telefonos segítséget szakavatott barátaimtól ami a mechanizmust illeti, de egy kicsit azt is átalakítottam a magam rapid módjára, mert ha kajáról van szó, én nem tudok várni. A „dagaszd meg és keleszd egy napig piros-fehér csíkos, 60 fokon előmosott 100% pamut konyharuhával letakarva a konyha melegebb, káromkodás-mentes részében 20 perces megtekintésekkel, gondoskodó, buja szavak suttogásával, váltott szemű kacsintásokkal, göndörített pillákkal” nem az én receptem, inkább megeszem a tésztát nyersen, lekvárral.

A saját verziós CHIA PUDING kb. 10 perc hűtést igényel, persze több is lehet meg kevesebb is, mert nagyon hamar megszívja magát. Az benne a legmenőbb, hogy akár előre is el lehet készíteni, ha vendégeket vársz, vagy a gyerkőcöknek szeretnél valami egészséges édességet csomagolni másnap a suliba. Ha már itt tartunk, én biztos nem csinálnám meg előző nap, mert éjjel tuti rájárnék és másnap csak a tönköly ropit tudnánk körbe ülni.

 KELLÉKEK 1 ADAGHOZ
  • 4 kiskanál chia mag
  • 1 kiskanál stevia, vagy egyéb természetes édesítőszer
  • 2 kiskanál kókuszreszelék– struktúrát ad, és kicsit ropogós lesz, bár az igazi az lenne, ha lehetne bele tenni robbanócukorkát
  • 1 dl tej – ez lehet laktózmentes, sima tehéntej vagy akár kókusztej, az utóbbi még inkább fokozza a Dolce Vita – érzést
  • gyümölcs és lekvár a tetejére (vagy Nutella, ugye, tök egészségtelen, de szerethető, és egyébként is #férjenbele)
 ÍGY KÉSZÍTSD A CHIA PUDINGOT

A chia magot, steviat és kókuszreszeléket keverd össze abban a pohárban. A végén tedd az asztalra, de ha magaddal vinnéd akár dolgozni, akár edzés utáni nyammogásnak, akkor eleve egy zárható kis dobozba, befőttes-, vagy csatos üvegbe tedd, hozzá pedig műanyag kiskanalat. A tejet elég felmelegíteni, majd könnyed karmozdulatokkal pörgetve-forgatva a lábasban egy kicsit lehűteni, és rásuhintani a chia magra. Így tettem, és már ekkor szépen elkezdett sűrűsödni a kis huncut.

A biztonság kedvéért behajítottam a hűtőbe, amiről  persze elfelejtkeztem, kb. egy óra múlva jutott eszembe ránézni, amikor már tökéletes  puding állagúra duzzadt. Gyümölcs nem volt otthon, lekvár viszont hatféle, választottam egy pikáns epreset, összekevertem és természetesen mindet megettem állva, nagyokat hümmögve, bal karommal a kredencet támasztva.

A chia puding annyira nem laktató, mint a zabkása, de egy sor hasznos érv szól a jótékony hatása mellett. Javítja a koleszterin szintet, immunerősítő, kellően tápláló, tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, cukor-, glutén-, és laktózmentes (ez csak a tejtől függ), magas rosttartalma segíti az emésztést és az anyagcserét, valamint lassítja az öregedést. Negyven környékén ez nem utolsó szempont. A zacskó szerint 15 gramm chia magot javasolt enni egy nap, és miután tényleg rémesen egyszerű elkészíteni, desszert fronton klasszul passzol a tökéletes Eat, Move & Smile étrendbe.

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Photos by: Pixabay

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!