03 okt 3 kedvenc kence – ezeket kend a kenyérre!
Felvágott helyett legyen kence!
Kávé nélkül nem indulhat a nap. És reggeli nélkül sem. Legalábbis jobban tesszük, ha kávéfanatikusként nem csak egy csésze feketével, hanem némi étellel is megtöltjük a gyomrunkat. Lehet az zabkása vagy szendvics, de rajta saját készítésű kence legyen!
Vaj, felvágott, sajt – májkrém, paprika – vaj, szalámi… Úúú, de unalmas tud lenni egy idő után!
És ha elolvasod a felvágottak összetételét, elborzadsz. Például hogyhogy alapból nem gluténmentes és laktózmentes egy húskészítmény? Sokunknak erre is figyelni kell. De ez lehet, hogy ez a kisebb probléma a sok tartósítószer és „E-betűs” összetevő mellett…
Variáld a kenyérrevalót kencékkel, krémekkel!
Hogy miért?
Mert változatos, úgy készítheted el, ahogy éppen akarod, vagy aszerint, hogy éppen mi van otthon,
mert egészséges, csak olyan dolgot raksz bele, amit te és a szervezeted szerettek,
mert gyorsan elkészíthető, sokszor csak pár perc elegendő hozzá,
mert elronthatatlan, maximum adsz hozzá még ezt-azt a végén, tutira jó lesz,
mert finom,
mert például vendégség esetén előre elkészíthető,
mert csíkokra vágott zöldségekkel tálalva még zöldségevésre is csábít!
Remélem, hogy mindenki kedvét meghoztam az ismerkedésre, jöjjön 3 egyszerű és egészséges kence receptje:
Pikáns laskagombakrém
Hozzávalók:
50 dkg gomba
5 szál újhagyma
5 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál mustár
2 dl tejszín
só
bors
Elkészítés:
A gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk.
A felhevített olajba beleszórjuk a hagymát, majd a gombát és megpirítjuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a mustárt, tejszínt, sót és borsot.
Majd közepes lángon 2-3 percig főzzük, amíg a tejszín besűrűsödik.
Köles körözött – túró nélkül
Hozzávalók:
10 dkg köles
5 dkg vaj
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
1 kávéskanál só
1 teáskanál őrölt paprika
1 kávéskanál fűszerkömény
Elkészítés:
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben krémesre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A vajjal elkeverjük a fűszereket, apróra vágott hagymát, tejfölt és mustárt, majd belekeverjük a kölest.
Egy-két órát hűtőben tároljuk.
Camembert sajtos kence
Hozzávalók:
1 lágy camembert sajt (kb. 17 dkg)
5 dkg natúr sajtkrém
1-2 evőkanál tejföl (ha inkább kenyérre szeretnéd tenni, tegyél belőle kevesebbet, ha inkább mártogatni, akkor lehet folyósabb, mehet több tejföl is)
fél közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk.
A camembert sajtot villával szétnyomkodjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd egy-két óra hűtőben “érlelés” után fogyasztjuk.
Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu
Forrás / Fotó: Konyhalál