3 kedvenc kence – ezeket kend a kenyérre!

3 kedvenc kence – ezeket kend a kenyérre!

Felvágott helyett legyen kence!

Kávé nélkül nem indulhat a nap. És reggeli nélkül sem. Legalábbis jobban tesszük, ha kávéfanatikusként nem csak egy csésze feketével, hanem némi étellel is megtöltjük a gyomrunkat. Lehet az zabkása vagy szendvics, de rajta saját készítésű kence legyen!

Vaj, felvágott, sajt – májkrém, paprika – vaj, szalámi… Úúú, de unalmas tud lenni egy idő után!

És ha elolvasod a felvágottak összetételét, elborzadsz. Például hogyhogy alapból nem gluténmentes és laktózmentes egy húskészítmény? Sokunknak erre is figyelni kell. De ez lehet, hogy ez a kisebb probléma a sok tartósítószer és „E-betűs” összetevő mellett…

Variáld a kenyérrevalót kencékkel, krémekkel!

Hogy miért?

Mert változatos, úgy készítheted el, ahogy éppen akarod, vagy aszerint, hogy éppen mi van otthon,

mert egészséges, csak olyan dolgot raksz bele, amit te és a szervezeted szerettek,

mert gyorsan elkészíthető, sokszor csak pár perc elegendő hozzá,

mert elronthatatlan, maximum adsz hozzá még ezt-azt a végén, tutira jó lesz,

mert finom,

mert például vendégség esetén előre elkészíthető,

mert csíkokra vágott zöldségekkel tálalva még zöldségevésre is csábít!

Remélem, hogy mindenki kedvét meghoztam az ismerkedésre, jöjjön 3 egyszerű és egészséges kence receptje:

Pikáns laskagombakrém

kence

Hozzávalók:

50 dkg gomba

5 szál újhagyma

5 evőkanál olívaolaj

1,5 teáskanál mustár

2 dl tejszín

bors

Elkészítés:

A gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk.

A felhevített olajba beleszórjuk a hagymát, majd a gombát és megpirítjuk.

A tűzről levéve hozzákeverjük a mustárt, tejszínt, sót és borsot.

Majd közepes lángon 2-3 percig főzzük, amíg a tejszín besűrűsödik.

Köles körözött – túró nélkül

 

Hozzávalók:

10 dkg köles

5 dkg vaj

1 közepes fej hagyma

1 evőkanál tejföl

1 teáskanál mustár

1 kávéskanál só

1 teáskanál őrölt paprika

1 kávéskanál fűszerkömény

Elkészítés:

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben krémesre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A vajjal elkeverjük a fűszereket, apróra vágott hagymát, tejfölt és mustárt, majd belekeverjük a kölest.

Egy-két órát hűtőben tároljuk.

Camembert sajtos kence

kence

Hozzávalók:

1 lágy camembert sajt (kb. 17 dkg)

5 dkg natúr sajtkrém

1-2 evőkanál tejföl (ha inkább kenyérre szeretnéd tenni, tegyél belőle kevesebbet, ha inkább mártogatni, akkor lehet folyósabb, mehet több tejföl is)

fél közepes fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk.

A camembert sajtot villával szétnyomkodjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd egy-két óra hűtőben “érlelés” után fogyasztjuk.

 

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu

Forrás / Fotó: Konyhalál