TELJES KIŐRLÉSŰ MAGOS KENYÉR OTTHON? EGYSZERŰEN, SÜTŐBEN, OLCSÓN!

kenyér

TELJES KIŐRLÉSŰ MAGOS KENYÉR OTTHON? EGYSZERŰEN, SÜTŐBEN, OLCSÓN!

A LEGEGYSZERŰBB EGÉSZSÉGES MAGOS KENYÉR SÜTŐBEN!

A kenyeret felejtsd el! Így kezdődik minden undok fogyókúra. Talán ez is volt az oka, hogy hagyva a sanyargató diétákat két és fél éve úgy döntöttem, életmódot váltok. Evéssel, ivással, mozgással egy hétköznapi életet élve, amit ha megérem, még nyolcvanhét és fél éves koromban is vígan követve, kényelmesen élhetek. Mert nem döglök bele. Az éhezésbe, a kilókba és a sanyargatásba. A kenyér, akárcsak a hagyományos, cukorral készült sütemények és alkalmanként a rozé fröccs központi szerepet játszanak az életemben, ezért sem vagyok hajlandó lemondani róla. Egyszerűen imádom, amikor lecsavarom a friss, meleg, ropogós kenyér sarkát és mohón magamba tömöm a közért kellős közepén, vagy hazafele baktatva a járda szélén csámpázva. Vágyom erre az érzésre, és bár sok minden mást hajlandó vagyok megtenni a beach body jövőbeni elérésének érdekében, erről, ha az ég a földdel összeér, akkor sem mondok le!

KENYERET REGGELIRE, EBÉDRE

Jókor jót enni nem bonyolult dolog, egy-két hét alatt hozzá lehet szokni. A napi ötszöri étkezésbe mint ahogy a reggeli zabkása házi, cukros baracklekvárral, úgy a kenyér is #férjenbele. Amennyiben az jó szénhidrátokból áll össze és kellően magas a fehérjetartalma, úgy az simán fogyasztható reggelire vagy ebédre.

HOL SZEREZD BE?

A boltokban már kapható teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, viszont célszerű azt megnézni, mert sokszor sima búzaliszttel keverik, és csak mutatóban adják hozzá a csábítóan egészséges adalékot, épp hogy csak megszínezi és talán egy kicsit a textúráját sűríti. Alapvetően a durum és teljes kiőrlésű tönkölylisztből, zablisztből készült péksüti lenne a tuti, még akkor is, ha édességre vágyunk és a cukros verziókat választjuk. Ezek mondjuk korlátlanul nem fogyaszthatóak, ha az életmódváltás mellett döntünk, de olykor egy-egy csokis, lekváros cukiság – ahogy az elmúlt két és fél év eredményei mutatják – simán beleférnek, nem kell tőle falnak menni. Viszont mindemellett rendesen kell enni, és legalább kétszer-háromszor egy héten mozogni. Na meg rengeteg vizet inni.

SÜSS KENYERET OTTHON, OLCSÓN!

A Hot Iron edzőm, P. Szabó István legújabb üdvözölni való szokása, hogy szakács akar lenni. És így is lett. Mi pedig szinte minden edzésen szenvedjük el eme új hóbortjának eredményeit, leginkább sütemény formájában. Legutóbb viszont egy szuper kis kenyérrel rukkolt elő, ami bár idő előtt szublimálódott, így nem volt érkezésem megkóstolni, a receptet viszont elkértem. Az alapreceptet ahhoz, hogy az én étrendemhez is passzoljon, kicsit átdolgoztam, és összesen két és fél óra alatt, napraforgó magokkal megtömve mesésen pirulósra pattintottam. Persze megvehetném a boltban is, de miért tenném, ha a saját sütőmben készíthettem egy szuper finom cipót, egészséges összetevőkből, arról nem is beszélve, hogy még a büdzsét sem vágta haza, hiszen magok nélkül 80 Ft-ból, magokkal felturbózva pedig 230 Ft-ból kijött. Odavertem a forintnak…

A RECEPT – TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR NAPRAFORGÓ MAGGAL (AZ A SZOTYI)

A szotyis kenyér tök egyszerű. Bár pihentetéssel és sütéssel együtt kb. 2,5 óra, de a tettlegesség körülbelül 10 percet vesz el a borzasztó elfoglalt életünkből. Arról meg nem is beszélve, hogy a recept elsőre bejött, úgyhogy íme:

  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 zacskó instant élesztő (7 gramm)
  • 1 zacskó pirított pucolt szotyi (100 gramm, de csak 90 gramm van benne! Szemetek!)
  • Fél kiskanál só
  • 2 kiskanál xilit, de ha szeretnéd, cukrot is tehetsz bele, nem tétel
  • 250 ml langyos víz

1.) A szárazakat kézzel keverd össze.

2.) Add hozzá a langyos vizet és gyúrd össze.

3.) Takard be tiszta konyharuhával és hagyd 30 percig pihenni.

4.) Gyúrd át újra és kézzel formázd cipó formájúra.

5.) Újabb 30 percet hagyd pihenni letakarva, és kapcsold be a sütőt 180 fokra.

6.) A megkelt kiscipót tedd egy tűzálló tálba vagy tepsibe. Nem muszáj cuppanósnak lennie, mert nem veszíti el a formáját.

7.) Tedd az előmelegített 180 fokos sütőbe nagyjából középmagasságba, és egy hőálló tálba tegyél mellé vizet, hogy keletkezzen egy kis gőzfürdő, pára.

8.) 30-35 perc múlva vedd ki és hagyd kihűlni.

KÉSZÜLJ FEL, HOGY BAROMI FINOM LESZ!

Először attól féltem, hogy miután teljes egészében teljes kiőrlésű lisztből készül, majd olyan lesz, mint a 20 éves Conversem talpa, de Chuck Taylor helyett egy isteni finom, kellemesen sűrű tészta sült ki, amit akár reggelire a rántotta mellé, akár ebédre a tükörtojás alá is simán be lehet pattintani. A cukor helyett használt édesítőszer olyan minimális, hogy semmilyen mellékízt nem lehet érezni, ráadásul a lehetőségek tárháza végtelen, hiszen a magokat – lenmagot, tökmagot – ízlés szerint lehet variálni.

Hát akkor bon appetit!

kenyér

Szerző: Eat, Move & Smile

Photos by Eat, Move & Smile

 

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!