Ez a 6+1 dolog változott meg rajtam szülés után

szülés

Ez a 6+1 dolog változott meg rajtam szülés után

Sok mindent lehet rám mondani, de hogy különösebben hiú lennék, azt nem hiszem. Mégis történt néhány életre szóló változás a testemen a szülés után, amik bár nem tetszenek magamon, mégis muszáj voltam megtanulni velük együtt élni.

 

Többször említettem már, hogy nagyon szerencsés alkat vagyok, hiszen a terhességem során összesen 8 kg-ot szedtem fel. Így szerencsémre a bőröm sem repedt meg, és nem is alakult ki nálam kötényhas, ráadásul a melleim sem ereszkedtek meg. A szülés után, mégis akad néhány szembetűnő változás, amiket maximum szépészeti beavatkozással tudnék eltűntetni, de azt hiszem, nem ér annyit a dolog.

Lássuk, mik is azok a testi változások, amik örökre emlékeztetni fognak a terhességemre.

Császárseb

Kezdjük a leglátványosabbal, a császárhegemmel. Sajnos a köldököm és a térdem közötti szakaszon a kötőszöveteim meglehetősen gyengék. Állítólag ennek köszönhető, hogy lassan 3 év után is csúnya a hegem. Talán az elmúlt egy évben kezdődött el egy lassú regenerálódó folyamat; azt veszem észre, hogy a seb két oldaláról befelé elkezdett elhalványulni, és ellaposodni a vágás nyom. Szerencsére már nem zavar a dolog, bár amikor legutóbb egy új nőgyógyász látta a hegemet és közölte, hogy „na, ez olyan ronda, hogy ki kéne vágni, és egy kutyának odadobni”, akkor azért pislogtam, hogy ez igen hülye, hogy mondhat ilyet. Aztán jobban megnéztem, és hát igazat adtam neki. Sebaj, remélem, hogy idővel az egész hosszában elhalványodik majd a hegem.

A hasam alsó része

Világ életemben lapos és izmos hasam volt. Mivel ez a két jelző más testrészeimre nem igazán jellemző, így azt hiszem elmondhatom, hogy a hasam volt mindig is az egyedüli, amit büszkén meg mertem mutatni a strandon. Ahogy említettem, nem is növesztettem túl nagy pocakot a kilenc hónap alatt. Így azt gondoltam, hogy pikk-pakk helyre tudom majd állítani a szeretett hasizmaimat.

szülés

PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

Sajnos bármennyire is igyekszem, a hasam alsó része már sohasem lesz a régi, ráadásul a császárhegem felett egy részen a hasam legalján van egy kitüremkedés is. Bele sem merek gondolni, hogy mi lehet az (bár sejtem, hogy  belső varrat mentén lehet valami dudor). Ettől függetlenül újra a hasam a kedvenc felületem, de azért fájó, hogy tökéletes már sohasem lesz.

Seprűvénák

Amikor szülés után először vettem fel rövidnadrágot, és néztem bele a tükörbe hátulról, akkor már bő fél éves volt a lányom, és én őszintén elborzadtam, hogy milyen seprűvénáim alakultak ki a combomon és a térdhajlatomban. Valószínűleg ez is egy hajlam, mert korábban is volt már olyan, hogy ezek előjöttek, de akkor kb. a mostani mennyiségnek a harmada volt, és annyira zavart (ráadásul akkor fájtak is a lábaim tőle), hogy lézeres technikával leszedettem. Ennek már lassan 10 éve lesz, és akkor is egy vagyonba került. Nem is tudom mennyibe kerülne, ha a mostani mennyiséget szeretném megszüntetni.

Ráncaim a szemem alatt

Bár ennek magához a terhességhez nem sok köze van. Mégis azóta vettem észre, hogy megszültem a kisasszonyt, hogy brutálisan megszaporodtak a szem környéki ráncaim. Végülis ezen nincs mit csodálkozni, bő két és fél éve nem alszom ki magamat, szóval a fáradtság, mint állapot, gyakorlatilag az életem részévé vált. Pont olyan, mint levegőt venni. Megdöbbenek néha, amikor meglátok egy-egy fotót magamról, hogy úristen, hogy nézek ki.

szülés

Kelsey Vere képe a Pixabay -en

És tényleg, nem is annyira a tükörképem zavar, hiszen ott nem szoktam magamra vigyorogni, vagy beszélgetni magammal. Így nem is látom, hogy egyes mimikák milyen mély ráncokat szántanak az arcomra, leginkább a szemem környékén. Viszont néha még úgy érzem, hogy van remény, mert amikor úgy adódik az élet, hogy sikerül kilenc-tíz órát egyben végigaludnom, egy egészen más, friss arc néz vissza rám a tükörből.

Alig kapok magamra cipőt

Mindig is nagy lábon éltem, és egy szenvedés volt cipőt találni a magam 40-es lábára. De hogy ezt lehet még fokozni, azt nem gondoltam volna. Bizonyos cipőmárkáknál ott tartok, hogy 41 és ¾-es méretet kell vennem, pedig nem kínai boltban vásárolok. Jópár meglévő cipőm pedig kényelmetlenné, és volt olyan is, ami hordhatatlanná vált, mert annyira nyomta a lábamat. Szóval biztosan a lábam mérete nőtt, és nem a cipőket kezdték el máshogyan számozni. Hallottam már olyat ismerőstől, hogy neki is megnőtt a lába, de egy év után visszaállt az eredeti méretére. Szóval bízom még a csodában, mert annyira nem vicces, hogy a legtöbb bolt nem árul 40-es méret fölötti, csajos cipőket.

Még rosszabb menzesz

Sokszor hallottam azt, hogy a szülést követően a nők menzesze könnyebb lesz, hát én ennek az ellenkezőjéről tudok beszámolni. Azt hiszem elég nagy a fájdalomtűrő képességem, de a szülésem óta az első két-három napban kb. hat óránként kell fájdalomcsillapítót bevennem. Szó szerint még hajnalban is arra kelek, hogy mennyire görcsölök. Arról nem is beszélve, hogy az első napokban olyan erős a vérzésem, hogy szinte óránként kell tampont és/vagy betétet cserélnem. A jó hír viszont az, hogy cserébe kevesebb ideig is tart a dolog, sokszor négy napig kell csak kibírnom, a korábbi öt-hat nap helyett.

Nehezebben fogyok

Ez a +1 hiszen nem tudom, hogy ez a korom miatt van-e, vagy pedig valóban van köze a terhességemhez. De anno, ha meg akartam szabadulni 3-4 kilótól, akkor az bármikor sikerült, különösebb megerőltetés nélkül. Most minden odafigyelésem ellenére (tornázok, figyelek az étkezésre) karácsony óta nem vagyok képes ledobni az ünnepek során rám rakódott 4 kg-ot, pedig centik és látvány tekintetében is karcsúsodtam. No de annyi baj legyen, a lényeg, hogy mozgok és nem eszek össze-vissza.

Sok helyen olvastam anno, hogy ne várjunk csodát egyből a szülés után, hiszen ami kilenc hónapon át alakult át, az legalább annyi idő lesz, míg visszaalakul. Sok oldalon láttam, hogy az általam említett változásokat is átmenetiként tüntették fel, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek, hogy a hiba nem a ti készüléketekben van, ha szülés után évekkel sem a régi énképetek tekint vissza rátok. Én úgy gondolom, hogy bizonyos esetekben maradandó nyomokat hagy a testünkön a szülés, és ezt minél előbb elfogadjuk, annál boldogabbak lehetünk.

Te mit tapasztaltál magadon, mi változott meg örökre a testeden szülés után, amire nem voltál felkészülve?

Azanyja

Azanyja blog: https://azanyja.hu/

Még több tartalomért lájkolj a facebookon: https://www.facebook.com/azanyja/