Kávéház-kérdőív – Régi kávéházak megújult köntösben

kávéház-kérdőív

Kávéház-kérdőív – Régi kávéházak megújult köntösben

Felgyorsult világunkban egyre többen felejtik el, hogyan is kell élvezni az életet, szebbé tenni az amúgy sokszor stresszes, határidőkkel teli napjaikat. Szerintem korunk egyik legnagyobb problémája, hogy sokan csak a feladataikra összpontosítanak és semmi olyan dolgot nem tesznek, ami segíti őket a harmonikus és boldog élet kialakításában.

Úgy gondolom, hogy számos lehetőség tárul elénk, melyekkel sokkal élvezetesebbé tehetjük az amúgy szürke hétköznapokat. Ezen lehetőségek egyikeként emelném ki a klasszikus kávéházakat, melyek nem csak arról szólnak, hogy gyorsan lehörpintsünk egy csésze feketét. Egy kávéházba beülhet az ember tanulni, dolgozni, olvasni, elmélkedni, vagy, mert éppen baráti társaságra vágyik. Akármiért is teszi be a lábát, biztos, hogy amit csinál, az sokkal jobb hangulatban telik majd, mint ha az az unalmas lakás négy fala közt történne.

Egy kávéház minősítése nem csak a kínált kávé ízétől függ, annál jóval több tényező határozza meg. Az atmoszféra, az elhelyezkedés, a termékek, szolgáltatások és a felszolgálás együttesen teszik ki a jó kávéházi élményt. Manapság ugyan számos újhullámos kávéház jelent meg alkalmazkodva a modernizációhoz, de úgy gondolom, fontos, hogy a múlt ne vesszen feledésbe, sőt, ahogy tartják, az a hely a legértékesebb, melynek lelke is van.

Nehéz szavakba önteni, mit is jelentenek számomra a régi kávéházak. Ezekbe a kávéházakba belépve egy olyan varázslatos világ részesei lehetünk, ahol múlt és jelen összetalálkozik. Én személy szerint azért kötődöm ehhez a témához, mert elvarázsol a múlt szépsége és ezzel együtt a kávéházainak általam elképzelt képe is. Számtalan költő és író művét olvastam már, melyekben rajongással és csodálattal írnak a kávéházakról, arról az érzésről, amit nekik akkor jelentett az ott eltöltött idő. Én ezt az érzést és szenvedélyt keresem ma is egy kávéházban és bízom benne, hogy minél több emberben alakul ki hasonló.

Ezért is esett ezekre a kávéházakra a választásom, amikor szakdolgozati témát kerestem. Dolgozatomban szeretném felidézni a múlt kávéházait, illetve az általuk nyújtott hangulatot, és azt, hogy ezekből mi maradt meg jelenünknek és jövőnknek. Fő célom felkutatni, hogy a ma is létező patinás kávéházak vajon megtartották-e azt a hangulatot, melyet annyian keresnek még ma is. Záródolgozatom eredményessége nagyban függ a kérdőív kitöltők számától, ezért ha valakit hasonlóan vonzanak ezek a csodálatos helyek, kérem, szánjanak néhány percet a mindössze 13 kérdésből álló kérdőívre, melyet az alábbi linken érhetnek el.

Szerző: Szabina Lasky

A kérdőívért kattints a linkre:

https://goo.gl/forms/IsLvdgKUKsr9roCp2

Kép forrás: pixabay.com