Miért lesz mindig jobb a kávéházi kávé?

Miért lesz mindig jobb a kávéházi kávé?

A kávéházi kávé valahogy mindig jobban ízlik, mint az otthon készített, de miért?

Hiába veszed meg ugyanazt a kávébabot, magadnak őrlöd, frissen főzöd, ellesed a barista minden mozdulatát, a végeredmény pedig mégsem azt az élményt adja, amit a kávézóban kaptál. Te pedig azon gondolkodsz, hogy biztosan átvertek. Megfejtettük, mi a titka a kávéházi kávénak!

Technológia

Eleve szembetűnő különbség, hogy a kávéházak sokkal menőbb kávéfőzőt, kávébabot, tejhabosítót használnak, mint te bármikor is. Ha még a megfelelő babszemeket be is tudod szerezni az adott kávézóból, az első egyenlőtlenség a darálónál jelentkezik. Az otthoni használatra készült kávédarálók kis terheléshez vannak kifejlesztve, könnyen felmelegednek, ami kihat a kávé minőségére is. Az ipari kávéfőzőkről talán nem is érdemes beszélni, mert szembetűnő az eltérés, ami többet között befolyásolja a víz hőfokát, a kávéőrleménnyel való érintkezés idejét, intenzitását – ezek mind máshogy működnek otthon. Amire sokan nem is gondolnának, mégis hatalmas különbség a kávézós és az otthoni kávéd között: a víz! Bizony, míg te kiirthatatlan optimizmussal töltöd meg a kávéfőzőt csapvízzel, addig a menő kávézók mind szűrt vizet használnak fel a selymesebb kávé érdekében. Mivel a lefőzött kávé 98%-a víz, nem elhanyagolható a vízminőség. Tedd próbára a saját kávédat, főzz le egy adag kávét csapvízzel és egy másikat prémium szűrt, de nem desztillált vízzel.

Kávéházi hangulat

Mennyire más ugyanaz a kávé, amit egy szexi barista fiú csinál csak neked, a te kéréseid alapján, mint amit még félcsipás szemmel lögybölsz ki magadnak a csorba bögrédbe. Az igazán jó barista a kávézó lelke, és nem csak technikailag, hanem megfelelő hangulatot teremt számodra. Persze van ebben egy kis „királykisasszonyosság” is, hiszen te csak belibbelsz a kávézóba tökéletes outfitedben, kikéred „a szokásosat” és másid a kezedbe nyomnak egy nagy adag, selymesen gőzölgő csésze lattét, miközben kedélyesen cseverészel barista Pistával. (Vagyis ez az idilli kép él bennem, aztán a vége mindig az, hogy vörösen izzó szemekkel és lestrapált agyvelővel csak elhadarom, mit szeretnék.)

Önmeggyőzés

El sem fogod hinni, de van valaki, akinek hatalmas szerepe van abban, hogy miként értékeled a kézhez kapott kávét: Neked! Bizony, önmagadat győzöd meg arról, hogy ez a kávé igenis különleges. A pszichológiában jól ismert fogalom, az önmeggyőzés fontos szerepet játszik a cselekedeteink értékelésében. Amikor valamiért nagyon sok pénzt kiadsz (nagyon sok, hiszen tudod, hogy otthon a töredékéből megcsinálhatnád), beindul egy lelkiismeretfurdaláshoz hasonló folyamat benned, úgynevezetett kognitív disszonancia alakul ki. Az egyik oldalról hajt a vágy egy jó kávéért, a másikról viszont nem szeretnél feleslegesen költekezni. Az ellentmondás leküzdésére két lehetőséged van: vagy nem veszed meg a kávét vagy meggyőzöd magad arról, hogy megérte a dupláját, tripláját fizetni a kávéért. „Mert ez más, mint az otthoni…” – és ha ez talán nem is olyan nagy különbség, az önmagad megjutalmazása kapcsán örömöt érzel majd, ami jó élményként kapcsolódik a kávézós kávéhoz, ezért újra elmész, és újra, a végén pedig gondolkodsz, hogy mitől más…Tőled!

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Elek Dóra