A víz az úr! Nincs kávé víz nélkül?

A víz az úr! Nincs kávé víz nélkül?

A jó kávé egyik alapja a jó víz, de milyen is a jó víz?

Vízre az élőlényeknek szüksége van. Az emberi szervezet 60%-a víz, nélküle pedig összesen három napig bírunk életben maradni. Magának a bolygónknak is 71%-át borítja víz, melyből csupán 2,5% édesvíz. Azonban víz és víz között is van különbség, érezhető és látható. Ne felejtsük el, hogy víz nélkül nincs kávé sem, a fekete arany elkészítéséhez elengedhetetlen a jó minőségű víz.

Mindig a japánok

A japán kutató és orvos, Masaru Emoto a vízzel és annak információhordozó erejével foglalkozott. Az alapgondolata abból fakadt, hogy miért nem láthatunk két egyforma hópehely. A tudós kísérletképpen lefagyasztotta vízkristályokat vizsgált. Érdekesség, hogy a forrásvizet és emberi beavatkozáson még át nem esett vizek szép, szabályos kristályszerkezetet képeznek lefagyasztva. Ezzel szemben a szennyezett vagy klóros vizek nem képes összeállni vízkriástállyá, ami jelentősen megnehezíti az emberi szervezetben való felhasználásukat. Az élettani folyamatok ugyanis csak rendezetten képesek működni az emberi szervezetben, a kristályszerkezet nélküli vizet először át kell alakítani az emésztőrendszernek rendezetté. A 2014-ben elhunyt japán orvos szerint a víz tárolja az információkat elsősorban azokról az anyagokról, melyekkel érintkezett. A víz egyébként valóban érdekes viselkedést mutat. Azt mindenki megtanulja már általános iskolában, hogy +100 fokon forr fel és 0 fokon megfagy. A molekulasúlya miatt azonban -75 fokon kellene forrnia és a periódusos rendszer alapján -120 fokon megfagynia. De az is szabálytalanságnak vehető, hogy fagyáskor kitágul, holott összébb kellene húzódnia.

A víz hullámhosszán

A kutatás során a hullámhosszok jelentős szerepet játszanak. A különböző vizek például bizonyos hullmáhosszokat könnyebben, míg másokat nehezebben kezelnek. A mechanikai hullámok például levegőben, vízben vagy szilárd anyagokon keresztül terjednek, ezeknek egy részét hallja a fülünk. Ha egy követ dobunk a vízbe, körhullámokat kapunk a kő helyzetéből kiindulva. Emoto vizsgálódásai alapján arra is próbálnak megoldást találni, hogy egyes emberek miért képesek könnyebben egymásra csatlakozni, míg mások minden erőfeszítés ellenére félreértik egymást. A való életben is gyakorta tapasztal ilyet az ember és olyat is, hogy egészen egyszerűen két ember nincs azonos lelkiállapotban, nem tudja megérteni egymást. Ennek alapján felvetődhet a kérdés, hogy a gondolatoknak és lelkiállapotoknak is van esetleg hullámhossza?

A több évtizedes kutatás során Emoto azt is vizsgálta, milyen dolgok, üzenetek vannak hatással a vízre. A mikrohullámú sütőben melegített víz molekulái például zavarossá váltak, nem alkották meg az előtte fennálló struktúrát, akárcsak az elektroszmoggal szennyezett víz. Más struktúrát mutatott annak fényében, hogy milyen zenét közvetítettek felé. Ez talán nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a hanghullámok képesek a vízben terjedni, így a hanghullám befolyásolja vizet.

 

A japán kutató tovább megy, szerinte a „jó” zene és „jó” gondolatok jó hatással vannak a vízmolekulák állapotára. Sőt, szerinte a vízbe tett cédulák hatására a víz más képet fest, képes elraktározni az írott szövegben olvasható gondolatokat. A víz tehát képes lenne elolvasni és értelmezni a papíron olvasottakat?

 

Jómagam kissé szkeptikus vagyok a témával kapcsolatban, a kutatás során nagyon sok definiálatlan fogalommal találkozunk: például mi a „jó” zene és mi a „rossz” zene? Arról nem is beszélve, hogy nem feltételezem, hogy a víz képes a Föld összes nyelvén olvasni és értelmezni a megnyilatkozásokat. Azt azért elismerem, hogy valóban nem mindegy, milyen vízből főzöd le a szeretett kávédat, mert az befolyásolja a végeredményt. Sokkal jobban, mint gondolnád.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Elek Dóra