Let’s talk about kex – Amerikai Csokis Keksz

Let’s talk about kex – Amerikai Csokis Keksz

A kávé mellé jár a keksz is!

Tudtad, hogy a keksz eredetileg csak egy melléktermék volt, a kemence hőfokának ellenőrzésére szolgált? A mai csokis, gyümölcsdarabos, lekváros, mázas, krémes, töltött, ízorgia kekszeket nézve ezt már nehéz elképzelni.

Nézzünk egy kis keksztörténelmet és az amerikaiak ikonikus kekszének, a chocolate chip cookie-nak a receptjét!

csokis keksz

Jöjjön a kexológia!

Amerikában holland telepesek készítettek először kekszet, koeptjét, azaz a már bekevert tésztából szaggattak le kis darabkákat, majd tették a bemelegített kemencébe, hogy az “igazi” sütés előtt ellenőrizzék annak hőmérsékletét. Ezt a teszt elvégeztével meg is ették. Végül aztán annyira közkedvelt lett ez a fajta aprósütemény, hogy már direkt ennek a kedvéért is felfűtötték a kemencét. Az angliai keksz is koeptje néven honosodott meg Amerikában, bár az angol biscuit az egyszerűséget jelképezte, a cookie viszont az élvezetet, melybe belepakolnak mindenféle finomságot.

Egy jó darabig csak házilag készültek kekszek, de aztán a technikai fejlődés a kekszgyártás beindulásának is kedvezett.

Talán a legismertebb amerikai keksz a csokis keksz, pedig 70 éves múltra tekint vissza a története. Mint sok minden másnak, ennek is egy véletlennek köszönhetjük a létrejöttét. A cukrászmester már bekeverte a keksztésztát, amikor egy ügyetlen mozdulattal a felső polcról leverte a csokidarabkákkal megrakott dobozt, ami pont a tésztába borult. Nem akarta veszni hagyni az alapanyagot és kisütötte így. És milyen jól tette! Rögtön rájöttek, hogy ez így baromi finom. Az egyik nagy édességgyár rá is állt a csokicseppek gyártására, ezzel elindítva hódító útjára a csokis kekszet.

Készítsd el otthon az amerikai csokis kekszet, lássuk a receptet hozzá!

 

Hozzávalók:

280 g liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

25 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

2 zacskó vaníliás cukor

2 tojás

kb 15 dkg étcsoki 

1 marék mandula (ez akár elhagyható)

pici só

a tetejére színes kókuszreszelék

 

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk egyesével a tojásokat.

A lisztet, szódabikarbónát és sót alaposan elkeverjük egymással, majd ezt hozzákeverjük a tojásos-vajas masszához.

A csokit és a mandulát apró darabokra vágjuk (vagy kész csokikcseppeket használunk) és hozzákeverjük a tésztához.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

Teáskanál segítségével ráhalmozzuk a tésztát, egymástól viszonylag távol legyen, mert eléggé megnőnek. Nekem egy gáztepsibe 20 db fért el kényelmesen.

A tetejüket megszórhatjuk (színes) kókuszreszelékkel vagy manduladarabokkal.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ebből az adagból kb. 5 tepsi keksz lesz.

 

Jó étvágyat kívánok!

Morvai Linda

kexológus 🙂

csokis keksz

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu

Képek: saját (www.konyhalal.cafeblog.hu) www.bigstockphoto.com