Sznobizmus és lustaság? Naná! Így kávézik Amerika

Sznobizmus és lustaság? Naná! Így kávézik Amerika

A frissen pörkölt és a tucatkávé megosztja Amerika népét

A kávékultúra olyannyira jelentős Amerika határain belül, hogy a kávézóláncok szó szerint uralják az amerikai utcákat. Több millió – természetesen – márkázott papírpohár jön veled szembe reggelente az utcákon, a vonatokon vagy a buszokon. Még az építőmunkások is papírpohárral a kezükben masíroznak, a kiskosztümös nőkről és az öltönyös úriemberekről meg ne is beszéljünk. Ráadásul az irodát uraló sznobok szívesen töltik akár az egész ebédszünetüket is a kávézók bőrfoteleiben terpeszkedve.

A diákok elkényelmesedve tanulnak több csésze kávé társaságában az egyetemi kávézókban reggeltől estig. A rendőrök kezében sem fánkot látsz többször, hanem kávét. Ergo, az USA-ban bárhova mész, aktív kávéfogyasztókkal találkozol. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy az amerikai autókban olyan általános tartozék a pohártartó, ahová nyilván a kávéjukat teszik, mint a kormány.

Az erős kávékultúra azonban a nagyobb városokra jellemző elsősorban, míg a kisvárosok e tekintetben is elmaradnak mögöttük. A nagyvárosi ember közkedvelt helyei közé tartozik a Starbucks (mily meglepő), a Dunkin’ Donuts, vagy vegyük például a 7-Eleven üzleteket, amik az amerikai kultúrának egy igen jelentős részét képviselik. Legalábbis a saját leírásuk szerint…

 

Florida

Floridában például az a jellemző, hogy az emberek inkább autóba ülnek, és beugranak a 7-Elevenbe egy gyors kávéért, minthogy otthon bármiféle erőfeszítést kifejtsenek. Még hogy kávét főzni! Pf, hova gondolsz?

Ugyanakkor a kultúrának a kisebb és egyedibb kávézók is a részesei, ahol talán még a plafon is magasabb, hogy a sznobok be ne üssék véletlenül a fenn hordott orrukat.

Seattle

Érdekesség, hogy Seattle – a Starbucks szülőhelye, thanks God! -, az a város, ahol a legtöbb kávét fogyasztják. Itt a kávézó egyfajta csomópont, ahol a munka és a szabadidő találkozik. Bár a Starbucks szülőhelyéről van szó, azért itt is számos egyedi kávézóval lehet találkozni. Az art deco Victrola Coffee például egy olyan hely, ahonnan élő zene árad az utcára.

Portland

Portland városában több olyan kávézó is fellelhető, ahol helyben pörkölik a kávébabot. Egy kávéimádónak már az illatok miatt is megéri beülni egy-két ilyen helyre.

New York

New York köztudottan az a város, ami sohasem alszik. Na, nem azért ilyen éberek, mert aktívan csapatják a kotyogós kávét, hanem, mert itt az emberek a nap minden szakában „to go” kávés poharakkal a kezükben szaladgálnak.

New York esetében is elmondható, hogy népszerű a kávébabok helyszínen pörkölése és a minőségi csepegtetett kávé. Továbbá itt is egymás hegyére-hátára épülnek a Starbucks kávézók – ahogy a világ minden részén, s lassan már a holdon is.

San Francisco

San Francisco kávézói beléd fojtják a szót. Mondjuk ne is várj kevesebbet egy köztudottan kávébarát várostól. Az itt található kávézók egy maroknyi csoportja a világ különböző tájairól szerzi be a kávébabot, és persze a helyszínen pörkölik. Azért a kávéért még a lelked is simán eladnád!

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között