Kávékultúra

kávékultúra

Kávékultúra

Talán köztünk, kávékedvelők közt nincs is olyan ember, aki ne hallott volna a nagy múltú magyar kávékultúráról. Mind a mai napig ódák keringenek a zsibongó, élettől lüktető kávéházakról, nagy irodalmárjainktól a feketéért fizetségül járó strófákról és regény fejezetekről. Talán ez az időszak volt az, amikor valóban beszélhettünk a kávé és a kultúra találkozásáról. (Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a kávékultúra definíciója nem egyenlő egy könyv társaságában elfogyasztott csésze kávéval.)

Be kell látnunk, hogy az egykori urizáló kávéházi közösség és a közösségi élet igencsak megváltozott napjainkra. Akárcsak a kávéházak kínálata, hangulata és természetesen maguk a vendégek is. Kevesek által ismert tény, hogy régebben a kávéházak csupán annyi minőségi kávét kínáltak, mint amennyi földimogyorót nyomokban tartalmaz a Boci tejcsokoládé. Tehát régebben inkább a közösségi életen volt a hangsúly, mintsem a túlflancolt és túltolt kávés divathullámon, netán magán a kávén. Az egykoron gomba mód elszaporodott kávéházak a háborúkban megsemmisültek, csupán néhányat élesztettek újra.

A megpróbáltatásokat túlélt és vegetatív állapotban senyvedő kávéházakból is végleg kiirtásra került a békebeli kávéházi kultúra. A totális szétbarmoláshoz (brávó, szép munka volt emberek) elegendő volt számunkra alig néhány évtized.

Ez köszönhető annak, hogy az evolúciót szépen lassan maga alá gyűrte a nyugatról beáramló degenerációs folyamat, ami mára már köztudottan globális méreteket öltött. Ennek igazi megtestesítője az instant kávé- és kapucsínópor, valamint a mikrózott, másnapos kávé. Az egykori társalgó vendégeket szépen lassan felváltották a kijelzők fényével bevilágított arcú, biteken és bájtokon, divat- és rádióhullámokon csüngő görnyedt hátú emberek, akik sok esetben kávézó és kávézó, kávé és kávé közt sem tudnak különbséget tenni. A szép porcelán csészéket legyűrte a papírpohár és sok helyen kimerül abban a legkedvesebb gesztus, hogy filccel ráírják az ibrikedre, hogy birka vagy. Ja nem, egyedi és menő.

Sokan a kávékultúra előrelepésnek tekintik az egyre szaporodó kávézóláncok előretörését. Fontos tudni, nem rosszak ezek a láncok, de biztos lehetsz abban, hogy olyan messze vannak a csúcstól, mint te magad a szüzességed elvesztésekor. De nem kell temetni még az új magyar kávékultúrát, hiszen szép számban nyitnak olyan kávézók, ahol valóban a kávé élvezete, a minőség és a valódi közösségi élet van előtérben, köszönhetően a munkájukat szenvedéllyel és szakértelemmel végző személyzetnek. A most következő néhány tippel segíteni szeretnélek, hogy te is az új magyar kávékultúra segítője legyél, ne pedig az ellenlábasa.

Instant élvezet

Ha igazi kávéfanatikussá szeretnél válni, akkor tudnod kell, szóba sem jöhet az instant fekete. Persze néha-néha el lehet csábulni a zacskós borzadálynak, de ezt a szokásodat ne hangoztasd. Elvégre anyádéknak sem Marokmarcsi barátnődet mutatod be karácsonykor, hanem akivel jársz, és képes vagy megcsalni saját magad.

Ízek és élvezetek

Food Porn GIF - Find & Share on GIPHY

Ha valódi kávézóban találod magad és felkészült személyzet kínált téged a legremekebb főzetekkel (és nem csak a benyalt értékesítő szöveget fröcsögik az arcodba filctollal a kezükben), akkor érdemes megkeresned az ízlésedhez legközelebb álló ízvilágot. És itt nem a szirupokra gondolok. Fontos tudnod, hogy mind a pörkölés, mind a kávék fajtája, azok egyedi keveréke nagyban meghatározza a kávé ízvilágát. Légy bátor és fedezd fel a kávé ízeinek végeláthatatlan palettáját, akárcsak párod testének minden porcikáját. És ne feledd, egy gurmé nem nyomja el a kávé ízét cukorral…

Insta-kávé

 

Oké-oké. Köztudott, hogy aki nincs fent a világhálón és nem osztja meg éppen az aktuális kávéjáról a képet, az olyan, mintha nem is élne, társadalmilag kirekesztett lesz és mehet a Citadellára Nescafeval a zsebében, hogy a mélybe vesse magát. De felmerül a kérdés: A papírpoharas kávét minek kell fotózni, mikor nem látszik benne, hogy mit is iszol? Ja igen, tudom… Mert menő vagy, te megteheted. Szóval papírpoharak filterezett Mekkája nem lehet ékes bizonyítéka a gurmanságodnak. Ha már fotózol, tedd meg azt a kávéval és a hellyel, hogy magát az életérzést posztolod nekünk, és hogy hova menjünk utánad, ha osztozni akarunk veled a kávés örömökben.

Forrás / Fotó: Bigstock.com

www.csabaimark.hu