Innál egy kávét a romantikus Párizsban?

párizsban

Innál egy kávét a romantikus Párizsban?

Kávé-körkép Párizsban

Mi is. Elutazni most Franciaországba nem tudunk, éppen ezért ékelj be egy apró szünetet a napi rutinodba, és olvasd el, milyen titkokat rejtenek a franciák kávézási szokásai!

Hol járunk?

Oh, azok a drága csigaevő franciák, akik az ebédhez lazán megisznak egy pohár bort, és akik ha kedvük tartja, akár órákon át üldögélnek munka közben Párizsban egy sudokuval és kávéval a kezükben! Állítják ugyanis, a kávé és a sudoku együttes kombinációja csökkenti az Alzheimer-kór esélyét. Ők, akiknek kilóg a baguette a táskájukból, és a napszemüveg a legjobb barátjuk. Ezernyi klisét ismerünk még a franciákkal kapcsolatban, de milyen viszonyban vannak ők valójában a kávéval?

 

Tejeskávé francia-módra

Bizony Franciaország a ,,Cafe au lait (káfé olé!) hazája. A franciák 80-90% -a reggelire valóban croissant eszik, akár otthon, vagy úton a munkahely felé. Rengeteg bolt, pékség, cukrászda, utcai árus várja vendégeit Párizsban croissant-nal és hozzá egy csésze friss koffeinnel. Bár a párizsiak előszeretettel kortyolnak otthon még kora reggel egy erős kávét, majd még egyet, és a biztonság kedvéért elkészítenek egyet az útra is, hogy legyen mit inni, amíg beérnek az irodába.

 

Francia sikk

Ők a kávét sosem bonyolítják túl. Náluk bűnnek számít, ha ízesítést kérsz tejeskávédba, vagy az eszpresszódba. Gondolok itt a különböző szirupokra (mogyorós, csokis és a többi), de még a tejszínhab is tiltólistán szerepel. Párizsban, ahol a franciák – és a nem franciák is – imádnak egy feketét bárhol, bármikor bedobni, és szinte órákig tudnak ücsörögni bármelyik kávézóban. Párizs méltán népszerű a kávézó kultúrájáról. Az emberek randevúikat, üzleti megbeszéléseiket, baráti összejöveteleiket előszeretettel szervezik presszókba a mai napig.

Egy valami jöhet még szóba a nagy bögre feketén kívül: a “Cafe au Lait”, vagyis a tejeskávé. Aki már járt az ország bármely területén vendéglőben, vagy ha csak vendégségbe hívták is, biztosan észrevette, hogy a franciák nem nagy házi-eszpresszó főzőket használnak, hanem a French Press, fémszűrős üvegfőzőt. Ez az angol kifejezés terjedt el világszerte, bár francia honban ezt a szerkezetet “Cafetiére á pistonnak” nevezik. Az őrölt kávét ebben nem lefőzik, hanem csak áztatják a meleg vízben, így az erősségén tudnak variálni. Érthető, hogy reggelente lecsúszik akár 2-3 kávé is sok tejjel, hiszen kevésbé intenzív presszót kortyolnak így, mint az olaszok.

 

Forrás / Fotó: Bigstock.com