Meglepő és váratlan élmények, a különleges hangulatok sétái Párizsban!

jardin

Meglepő és váratlan élmények, a különleges hangulatok sétái Párizsban!

Jardin des Plantes

A Jardin des Plantes Párizs botanikus kertje, mely egyben az École de botanique-nak is otthont ad. Magaslati kert, íriszek, évelők, rózsák és sziklakerti növények… itt akár több órát is el lehet tölteni! A párizsi parkok gyöngyszeme, a Botanikuskert, amely 1626-ban, mint királyi füvészkert nyílt meg, azonnal a széles közönség számára is. Később a 18. században Buffon gróf fejlesztette tovább. Ma üvegházak, állatkert, 10 ezer különféle növényfaj, télikertek, rózsa- és hegyvidéki kertek várják a látogatókat.

 

Mint sok más párizsi park esetében, itt is találunk egy múzeumot, itt kapott helyet a Természettudományi Múzeum.

 

Noha Párizsban több csodás körhintával találkozhatunk, a Botanikuskertben álló Dodo Manege, Párizs, sőt talán a világ legkülönlegesebb körhintája.

A klasszikus körhintákból ismert lovak vagy lovashintók helyett itt veszélyeztetett vagy már kihalt állatokra pattanhatunk, mint a Mauritiuson az emberek által kipusztított Dodo, melyről a körhinta a nevét is kapta. De felpattanhatunk egy erszényes farkas, triceratops, glyptodon, panda vagy gorilla hátára is. Az 1992-ben elkészült körhinta kitalálója egy tudós volt, aki így akarta felhívni a figyelmet a Földön a fajok egyre gyorsuló kihalására és a biológiai sokféleség csökkenésére.

 

A parktól nem messze található az Arab Világ Intézete, amit szintén igazán érdemes meglátogatni. A Latin negyed szívében a Saint Germain Boulvardon a Saint-Louis szigettel szemben fekvő Institut Du Monde Arabe egy többfunkciós kulturális központ, könyvtárral, múzeummal, előadóteremmel, étteremmel. A Jean Nouvel által tervezett intézet tetőterasza ingyenesen látogatható és lenyűgöző  kilátás nyílik Párizsra és a Notre Dame-ra.

 

Jardin du Panthéon Bouddhique

A párizsi Guimet múzeum az Ázsiai Művészetek Múzeuma, Európa legnagyobb ázsiai gyűjteményével rendelkezik. A múzeum mögött található a Jardin du Panthéon Bouddhique japánkert, mely kétségtelenül a legnagyobb “zen” terület Párizsban. A 450 négyzetméteres kertben álló óriás bambuszok között kőhidak és kis tavak hozzák el a felkelő nap országának hangulatát. Az itt kiállított közel 250 mű remek lehetőség, hogy felfedezzük a japán kultúra, művészet és életmód évszázados történelmét.

A kerti pavilon pedig rendszeres időközönként otthont ad a speciális japán teaszertartásoknak.