Sikeresen az iskolapadban – tanulási tippek

tanulási tippek

Sikeresen az iskolapadban – tanulási tippek

 

Nemrég megkérdeztelek titeket, hogy érdekelne-e valakit egy tanulós bejegyzés. Legnagyobb meglepetésemre 100%-os igen lett az eredmény, aminek nagyon örülök, mert elég sokat foglalkoztam ezzel a témával, másrészt pedig szeretek olyan dolgokkal is foglalkozni, amik építő jellegűek. Ezért most a ti kéréseitek alapján összeállítottam néhány gondolatot tanulási tippek témában, remélem hasznos lesz mindenki számára. 

 

tanulási tippek

Az első dolog, amire ki szeretnék térni, az a motiváció. Nagyon sokan írtátok, hogy ehhez adhatnék tippeket, tanácsokat, szóval összeszedtem pár dolgot, amik motiválhatnak titeket a tanulásban. Számomra remekül bevált az a módszer, hogy mielőtt nekiállok tanulni, youtube-on megnézek egy tanulós videót. Rengeteg ilyen van fenn az interneten, a legtöbb lifestyle-vlogger ilyen típusú tartalmat is gyárt, de vannak külön tanulási csatornák, akik csak erre fókuszálva készítik a videóikat. Ide felsorolok pár csatornát, akiket szerintem érdemes megnéznetek, igaz, a legtöbb külföldi, de akad magyar is. Ha a nevükre kattintotok, egyből a csatornára térhettek.

 

 

Ez az a három csatorna, amit én szívesen nézegetek, ha motivációra van szükségem, de nyugodtan keresgethettek kulcsszavak alapján is, pl. ha beírjátok hogy study, rengeteg típusú videót ki fog dobni.
Ha már annyi időt lógunk a közösségi oldalakon, érdemes ott is ilyen tartalmakat követni. Manapság rengeteg Instagram-oldal működik, szintén a tanulásnak szentelve, szebbnél szebb fotókkal és tartalmakkal. A képek sokkal motiválóbbak tudnak lenni, főleg ha jól elrendezettek és a színeik is csábítóak. Ehhez azonban nem feltétlenül szükséges az Instagramon követni embereket, ugyanis Pinteresten is lehet ugyanilyen minőségű – vagy jobb fotók között kutatgatni.

 

És végül, de nem utolsó sorban, a legnagyobb motiváció te lehetsz saját magad számára. Hiszen ha sikerül rávenned magad, hogy leülj, és megtanulj valamit, aminek az eredményét a jegyeiden is látni fogsz, egyre nagyobb kedvet kapsz ahhoz, hogy megcsináld ezeket a feladatokat. Saját tapasztalat, hogy borzasztóan jó érzés, mikor nem gyomorgörccsel ülsz órán, mert tudod az anyagot.

 

Érkezett olyan kérdés is, hogy én hogyan tanulok. Bevallom nektek, sokszor az én tanulásom kimerül annyiban, hogy óra előtt gyorsan elolvasom az anyagot, hátha megmarad, azonban ha tényleg fogom magam és leülök, akkor igen jó – legalábbis számomra – módszerrel dolgozok.
Általánosságban véve ha egy leckét magamévá kell tennem, akkor egy háromlépcsős módszer alapján teszem azt: először is, ha van tankönyv, akkor abban elolvasom a teljes leckét, így kapok egy alap képet arról, hogy miről lesz szó, vagy miről volt szó. Ezután átmegyek még egyszer a szövegen, közben pedig kihúzom a lényeges részeket, hogy lerövidítsem magamnak. Ha pedig ezzel is megvagyok, a lerövidített, kihúzott szavakból, mondatokból írok egy vázlatot.
tanulási tippek

Arra gondoltam, talán jól jönne nektek egy gyorstalpaló arról, hogy én milyen módszerrel írom a vázlataimat. Szeretek ezzel szöszmötölni, sok mindent kipróbáltam, mire eljutottam odáig, hogy úgy érzem, esztétikailag és hasznosság szempontjából is megfelelő produktumot tudok készíteni.

A vázlataim fő kellékei a színek. Minden egyes témához kijelölök egy színt – mondjuk a rózsaszínt -, és egy szövegkiemelővel húzok egy csíkot a füzetem tetején, ez egyfajta háttér, majd fekete tűfilccel felírom az aktuális címet.

Ezután jöhet maga a vázlat. Az alcímeket egy, a szövegkiemelővel megegyező színű tűfilccel írom fel, majd az ehhez tartozó gondolatokat három szintre tagolom. A fő részeket ponttal jelölöm, az ehhez kapcsolódó megjegyzések sima gondolatjelet kapnak, de ha ezekhez is hozzáfűznék valamit, akkor egy nyíllal jelölöm.

 

A legvégén szövegkiemelővel kihúzom a kulcsszavakat vagy évszámokat.

Amit szintén kértek páran, és én is úgy gondolom, hogy fontos róla írni, az a nyelvtanulás. A mai rohanó világban rendkívül fontos, hogy ne csak az anyanyelvünkön tudjunk megszólalni, ráadásul az egyetemhez is elengedhetetlen, akár kötelező, akár nem. Szerencsésnek mondhatom magam, könnyen tanulok nyelveket, angolból nyelvvizsgám is van, emellett pedig alapfokon beszélek olaszul és valamennyire franciául is tudok. És hogy milyen ötleteket tudok nektek adni?

A nyelvtanulás egyik fontos alappillére a szókincs, azaz hogy minél több szót ismerj. Én szavakat a következő módon tanulok: kis kártyákat vágok ki írólapból, majd az egyik oldalra felírom az idegen nyelvű szót vagy kifejezést, a másik oldalra pedig a magyar verzió kerül. Ezután összekeverem őket, hogy ne a sorrend maradjon meg a fejemben, hiszen úgysem úgy kérdezik, főleg nem a való életben. Egyesével húzom ki őket úgy, hogy az idegen nyelvű legyen felül, és megpróbálom felidézni a jelentését. Ezután kettő kupac keletkezik: amit tudtam, és amit nem. Ilyenkor mindig azokat ismételgetem, amit nem tudtam, de ha közben valamelyiket kitaláltam, átkerül a másik kupacba. Ezt elismétlem háromszor, majd megfordítom a játékot, hogy a magyar verziót látom, és az idegen nyelvűt kell elmondanom, ugyanezzel a módszerrel. Nekem be szokott válni, bár igaz, hogy időigényes, de hasznos is.

 

A nyelvtant legkönnyebben úgy lehet tanulni, ha használatban látod. Hallgass dalokat az adott nyelven, próbáld kiérteni belőle a szavakat, majd nézz dalszöveget hozzá, ha valamit nem ismersz, fordítsd le. Ezzel szavakat is könnyen tanulhatsz, illetve ha nézel hozzá magyar fordítást, a nyelvtant is könnyebben megértheted. Ha már egy szinttel jobban megy a nyelv, akár olvashatsz is. Nem muszáj egyből egy nagyregénnyel indítani – cikkek, versek, vagy rövidebb művek is megteszik. A lényeg az, hogy így használatban látod az adott igeidőt mondjuk, és ez könnyebben érthetővé teszi a tankönyv felett görnyedésnél. Ha pedig megengeditek hogy egy alkalmazást is javasoljak, bár szerintem mindenki ismeri: a Duolingot. Talán teljesen egyedül nem tanulsz meg egy nyelvet így, de gyakorláshoz teljesen tökéletes!

Végezetül pedig pár tippet adnék, amivel hatékonyabban tudtok tanulni:

30 perc tanulás, 10 perc szünet
Azaz fél óráig csak és kizárólag a tananyagra koncentrálsz, majd tartasz egy tíz perces szünetet. Az alatt igyál, mozogj egy picit, esetleg egyél valami nasit.

 

Zene
Számomra is bevált módszer, és számos helyen is úgy tartják, hogy jót tesz, ha zenét hallgatsz közben. Itt mondjuk inkább az akusztikus dalok vannak előnyben, ahol nincs dalszöveg.

 

Csoportos tanulás
Ha valakivel át tudod beszélni az anyagot, az rengeteget tud segíteni. Így ha nem értetek valamit, a másik el tudja magyarázni, vagy rájöhettek közös erővel, és ha egymásnak felmondjátok a tudnivalót, tesztelhetitek, hogy tényleg megtanultatok e mindent.
Megpróbáltam minél több mindenre kitérni, főleg azokra, amiket ti kértetek, remélem hasznos tanácsokat és ötleteket sikerült összeszednem. Ha esetleg maradt bennetek még kérdés/kérés, kommentben várom őket. Ha pedig valamelyik módszer bevált nálatok, arról is szívesen hallanék!
Mindenkinek sok sikert a második félévre, az érettségizőknek pedig kitartást!
További cikkekért keress fel alábbi elérhetőségeimenblog: https://lelekzajok.blogspot.com
facebook: https://m.facebook.com/lelekzajokblog/
Instagram: https://instagram.com/_lauraszabo