Wake-up! Day 2017 – Motivációs trükkök futáshoz

Wake-up! Day 2017 – Motivációs trükkök futáshoz

A futás remek sportág, hiszen szinte bárhol és bármikor végezhető, a friss levegőn, az erdőben lehetsz, de akár a városban új helyeket fedezhetsz fel, szabadságérzetet ad. Ez mind szép és jó, de amikor kora reggel vagy munka után a hideg edzőruhát rángatod magadra, a pozitív élmények eltörpülnek az ágy és a kanapé húzóereje mellett. Mutatunk pár trükköt, amivel könnyebben veszed rá magad az edzésre.

1. Tervezd meg jól!

Az első pont talán nem lep meg, de sarokköve annak, hogy elindulj futni, hogy pontosan megtervezd a dolgot. Fontos, hogy nagyjából megtervezd, mikor fogsz elindulni, mert így nem fogod addig tologatni az edzést, ameddig a végén elmarad. Azt nem kell feltétlenül kitalálnod, hogy merre fogsz indulni, hiszen a futás egyik nagy előnye, hogy akár a kapuban dönthetsz úgy, hogy ma a másik irányba indulsz. Ha azonban hajlamos vagy ellébecolni vagy lecsalni az edzést, akkor bizony fontos, hogy pontosan tudd, hány kört fogsz róni a közeli parkban, vagy hány percet fogsz futással tölteni. Az időn és helyszínen túl még egy csekélynek tűnő, de annál fontosabb tervezési felület van, ez pedig az edzőruhád. Bár furának tűnhet, de hidd el, fontos. Ha a szekrény előtt állva azon agonizálsz, hogy mit vegyél fel futáshoz, sokkal hamarabb elmegy a kedved, mintha az előre kikészített futóruhába bújva már libbensz is ki az ajtón!

2. Hívj el egy barátot!

Nincs is motiválóbb erő a „de várnak rám” érzésnél. Ha valaki miattad kelt fel korán, esetleg egy fárasztó munkanap után miattad indul el futni, akkor nem teheted meg, hogy lemondod. De aggodalomra sincs okod, másokkal együtt futni jó, mert beszélgethettek közben és megoszthatjátok a közös élményeket. Ha kifáradtál, a partnered motivál és behúz a célba és az egész futás más élményt ad, ha nem egyedül végzed. Ha nincsenek futó ismerőseid, próbáld meg rávenni egy barátodat a veled való mozgásra. Ha ez nem megy, a közösségi médiában számtalan olyan oldalt találsz, ami éppen erre lett kitalálva: csak beírod, hogy mikorra, hova keresel valakit, aki szívesen futna veled és már özönlenek is a válaszok.

3. Keress motivációt!

Van az úgy, hogy az ember kicsit elveszti a belső motivációját, ilyenkor semmi baj sincs azzal, ha kicsit kintről táplálod a kitartásod. Próbáld meg kicsit feldobni a futásaidat a kedvenc zenéiddel vagy ha már unod őket, keress újakat, amiktől erőre kapsz. Sokat tud segíteni, ha edzés előtt megnézel egy motiváló filmet vagy videót, aminek a gondolatait nyugodtan magaddal is viheted a futásra. Tölts le futós applikációt a telefonodra, így mérheted a megtett kilométert, a tempót és az időt is. Ezt nyugodtan posztold ki a közösségi médiában, látni fogod, hogy milyen sokan büszkék rád az ismerőseid közöl, ez pedig tovább motivál majd.

4. Nevezz versenyre!

Az egyik legerősebb motivációt az adja, ha van egy célod, amiért minden nap megküzdhetsz. A futással lehet a célod a fogyás, az egészségesebb életmód, a szív- és érrendszer megerősítése, de ezek nem feltétlenül látványosak és kézzelfoghatóak. Ha már egy ideje futsz, érdemes ellátogatni egy-egy amatőr versenyre. Ezek az események lendületet adnak, a célba való beérkezés hatalmas élmény, a felkészülés során pedig motiválni fog a tudat, hogy van egy verseny, ahol oda kell érni, le kell tudnod futni az adott távot. Keress egy versenyt, nevezz be és ne félj megmérettetni magad!

A Wake-Up! Day 2017 RENDEZVÉNYRŐL ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN:
WEB: https://corleonis.leadpages.co/wakeupdaybudapest/

Forrás / Fotók: :Photo by Daniel Apodaca on Unsplash