Koffeinmentes kávé nem is létezik!

koffeinmentes

Koffeinmentes kávé nem is létezik!

Te is azt hitted, hogy a koffeinmentes kávédban nincsen koffein?

A „hard” koffeinfüggők szerint olyan, mint a guminő vagy az alkoholmentes sör, de lássuk be, hogy van az úgy, hogy már este van, de annyira jól esne egy finom kávé. Vagy a letolt kávét követően 10 percen belül szívesen meginnál még egyet. Vagy csak éppen legurítottad a délutáni feketéd, amikor egy ismerőssel találkozva elhangzik a kérdés: „nem is iszunk meg egy kávét?” Ilyenkor annak érdekében, hogy ne toljuk túl a koffeint, előszeretettel választjuk a koffeinmentes megoldást. De van ám egy bökkenő! A koffeinmentes felirat nem jelenti azt, hogy az adott kávéban egyáltalán nincs koffein.

Hogyan csinálják?

Mivel a kávébab eleve tartalmazza a koffeint, ezt ki kell vonni belőle ahhoz, hogy koffeinmentes kávéról beszéljünk. Ha koffeinmentes kávét szeretnének készíteni a gyártók, akkor a még pörköletlen kávébabokat egy speciális oldószerrel mossák át, ami semmi más összetevőre nem hat, csupán a koffeinre. Akár 12 alkalommal is leöblítik a kávébabokat, hogy a lehető legalacsonyabb koffeintartalmat idézzék elő. A probléma az, hogy a sok-sok öblítés hatására más értékes anyagok szintje is csökken a kávébabban, például a cellulóz, fehérje, citromsav, vagyis a kávé összetevői megváltoznak attól, hogy „belenyúlnak”. Mivel ez a leggazdaságosabb megoldás, a leggyakrabban ezt alkalmazzák. A folyamat végén a kávészemeket kiszárítják és megpörkölik, így kerül a boltok polcaira.

Az oldószeres megoldáson kívül létezik még két módszer arra, hogy eltávolítsák a koffeint. A legköltségesebb a széndioxidos eljárás. Ennél a széndioxid segítségével vonják ki a kávéból a koffeint. A másik a „swiss water” nevű folyamat, amely során aktív szén segítségével távolítja el a koffeint. Az utóbbi két eljárást csak prémium kávéknál alkalmazzák, mert mind a kettő kifejezetten költséges.

De mennyi koffein van benne?

Az, hogy milyen koffeintartalom mellett írható rá a zacskóra a „koffeinmentes”, az eltérő lehet. Az amerikai szabvány szerint például a 97%-os koffeintartalom-kivonása mellett már decaf-nak hívható egy termék. Az európai szabványok valamivel szigorúbbak, csupán 1-2% a megengedett koffeintartalom, instant kávé esetében azonban 3%. Ez azt jelent, hogy ameddig egy rendes kávéban körülbelül 130-140 mg koffein van, addig a koffeinmentes változatban csupán 5-8 mg. Persze ez elenyésző, a legtöbben meg se érzik ezt a mennyiséget, de érdemes lehet odafigyelni rá.

 

Fogyasztása

A koffeinmentes kávé az időskori szív- és érrendszeri problémák esetén remek alternatíva. Ilyenkor már nem tesz jót, ha az eleve meggyengült rendszert egy jó adag koffeinnel vágjuk fejbe, de az egész életen át szokássá vált kávéfogyasztásról nem szeretne valaki lemondani.

Várandósság alatt szintén segít csökkenteni a napi koffeinbevitelt, ha –mentes kávét fogyasztasz. Az elenyésző, de azért ott lévő koffeintartalom miatt gyerekeknek nem ajánljuk a koffeinmentes kávét sem. Viszont akkor jól jöhet, ha szeretnéd csökkenteni a koffeinbeviteled, de a megszokás, a rituálé megköveteli a délelőtti és délutáni 2-3 kávét.

Ilyenkor a délelőtti második kávéd helyett fogyassz koffeinmenteset, megmarad a szokásod, az a kis munkahelyi kávészünet, de nem fogod magad túladagolni. Szépen fokozatosan át is szoktathatod magad a koffeinmentes kávéra is. Azt azonban ne feledd, hogy a koffeinmentes kávé a fent említett eljárások miatt sok esetben nem tartalmazza a pozitív egészségi hatású összetevőket, amiket a koffeines féltestvére igen.

Forrás / Fotó: Bigstock.com