03 jan Málnás bögrés bambusz rosttal
A málna a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, amelyet mindíg nagyon várunk, hogy megérjen. 100 g friss málna 82 g vizet és csupán 52 kalóriát tartalmaz és 26-os glikémiás indexével az alacsony kategóriába tartozik, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Gazdag C vitaminban.
Ezt a málnás bögrés sütit sok málnával készítettem. Még a tetejére is friss málnát tettem díszítésnek. Laktató, cukormentes és szénhidrátcsökkentett finomság, amelyet ha most külföldi oldalon lennénk a kavezom.hu-val, akkor raspberry coffee cake-nek is hívhatnánk, mert a délutáni finom kávénkhoz tökéletesen illik gyümölcsös, frissítő ízvilága.
Nem tartalmaz tejet, cukrot, vajat. Viszont sok fehérje, B vitamin és rost található benne a tönkölylisztnek és a bambuszrostnak köszönhetően.
A málnás bögrés ezen egészséges változata nem a habkönnyű, piskótaszerű sütik közé tartozik. A málna nedvességtartalma és a rostok miatt egy igen laktató, édeskésen savanykás, friss süti.
Hozzávalók:
A mérőcsésze 2,5 dl-es.
• 1 csésze növényi tej (én kókusztejet használtam)
• 0,5 csésze szójajoghurt
• 1 teáskanál Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő
• 3 teáskanál citromlé
• 1,5 teáskanál természetes vanília kivonat vagy vanília kikapart belseje
• 1 evőkanál lenmag kávédarálóban megőrölve
• 3 evőkanál kókuszolaj
• 1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
• 1 csésze Dia-Wellness Zéró 6 liszt
• 1 csésze bambuszrost
• 4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
• 1 teáskanál Tiszta só
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 2 evőkanál+1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
• 1,5 csésze friss málna
Elkészítés:
• Az első 7 hozzávaló keverjük össze.
• Majd keverjük össze a száraz hozzávalókat is, a tönkölyliszttől kezdve a cukorhelyettesítőig.
• Az összekevt nedves hozzávalókat öntsük bele a szárazba és keverjük jól össze.
• Ezután az 1 csésze málnát óvatosan keverjük bele a masszába. Nem szükséges nagyon precízen elkeverni.
• Az így kapott masszát sütőpapirral kibélelt piteformába tegyük bele és a tészta tetejére is tegyünk friss málna szemeket, amiket kicsit nyomkodjunk bele a masszába. A süti tetejét szórjuk meg Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítővel.
• Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Sütési hőfok: 170 fok.
Sütési idő:1 óra
Normál, alsó-felső sütési mód.
• Ha kisült a málnás bögrés süti, a sütőpapir segítségével vegyük ki a formából, hogy ne izzadjon bele és egy falapon, nyújtódeszkán hagyjuk kihűlni.
Tippek Izától:
• A bambuszrost helyett fél csésze puffasztott amarántot is lehet használni.
• A friss málna szemeket egy picit beforgathatod lisztbe, hogy a nedvességet a liszt felszívja, de nem szükséges.
• A sütési idő vége felé érdemes tűpróbát csinálni.
• A málnát áfonyával lehet helyettesíteni és még eperrel is meg lehet próbálni.
• Ha fagyasztott málnát használsz, számolj azzal, hogy a süti tömörebb, nedvesebb lesz.
Néhány esti felvétel a málnás bögrés sütiről 🙂
A málnás bögrés süti összeállítása nagyon egyszerű. Cukormentes, szénhidrátcsökkentett finomság; a nyárból egy egészséges szelet, hogy picit kényeztessük magunkat.
Jó étvágyat!
Iza.
Hogyha kiváncsi vagy, mennyi ízletes és egészséges receptet ismerünk, olvass tovább!
Forrás/ Fotó : http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/search?q=m%C3%A1ln%C3%A1s