Wake-up! Day 2017 – VISELKEDJ! 5 TIPP EDZÉSHEZ

tipp

Wake-up! Day 2017 – VISELKEDJ! 5 TIPP EDZÉSHEZ

Edzőtermi etikett-tipp

Ha már sikerült magunkat annyira felstuffolni, hogy erőt és mély levegőt véve eldöntöttük, nekiállunk sportolni, túl a cél meghatározásán, a kiválasztott tréning típusokon, a ruházaton és a mindent eldöntő hajviseleten, nagyon fontos, hogy belőjük helyes viselkedésünket. Persze megránthatnánk a vállunkat, hogy „Kit érdekel ez?”, de talán bátran kijelenthetjük, hogy mindenkit. Akár csapatban, akár magányosan edzünk, a sportolás és az egymáshoz való viszonyunk írott és íratlan szabályait szerencsés betartani, hogy valóban mindenkinek élmény és kikapcsolódás legyen a mozgás. Íme néhány hasznos tipp.

KÖSZÖNJ!

Tök egyszerű dolog, édesanyánk ha eleget simogatott gyerekkorunkban, vélhetően megtanított bennünket erre a rém egyszerű kommunikációs fortélyra: „Belépsz Fiam, köszönsz! Kifelé ugyanaz!” A köszönés a kommunikáció egyik nagyszerű formája, ami egyben egy kedves gesztus is, ezzel adjuk egymás tudtára puszta jelenlétünket a térben. A bátrabbak beszélgetést is kezdeményezhetnek, hátha kisül belőle valami izgalmas és inspiráló csevej, de ha nem érezzük – vagy a másik nem érzi, ez nagyon fontos! – akkor ne erőltessük!

NE BÁNTSD AZ ESZKÖZT!

Akár az edzőtermi súlyok, akár a pad a zöldellő parkban biztosan nem bántott senkit, így valószínűleg ők sem érdemlik meg, hogy dobáljuk, rugdossuk, vagy éppen ordítozzunk velük. Nekünk is jólesik, ha használatkor minden eszközt a helyén találunk rendben, tisztán, épp csak le kell emelni és már kezdődhet is a móka. Hogy mindenkinek meglegyen a jóérzése, csak annyit kell tennünk nekünk is, hogy ahonnan elvettük, ugyanoda tesszük vissza. Illetve ha természeténél fogva az eszközt leizzadjuk, lefröcsögjük vagy izzadt kézzel-lábbal-hassal-háttal jól megtapogatjuk, akkor azokat magunk után letöröljük. Néhány perces mutatvány, és eddig még szerencsére senkinek sem rottyant össze az edzéssel nehezen megszerzett izomzata. Ettől biztos nem.

 

INKÁBB ÖLTÖZZ, MINT VETKŐZZ!

Az edzős outfit nagyban meghatározza motivációnkat, ezt tudjuk jól! Ne féljünk hát leemelni azokat a darabokat az üzletek polcairól, melyek kifejezetten sportoláshoz lettek kifejlesztve, és megfelelő tartást, fedést, nedvszívást biztosítanak a mozgás során. Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor a Hawaii-mintás, az elmúlt 10 év alatt a bányatónál sápadtra kopott sortban vonul a büszke hím. Majd egy óvatlan mozdulatnál előficcen a témakör. Nem kell. Nem akarjuk látni. Örülünk, hogy van, de mindenki tartsa kordában textillel fedve a kiálló részeit. Ugyanez hölgyeknél is előfordul természetesen, pedig a sportmelltartót nem csak azért teremtette meg a Jóisten, hogy legyen, ami színben tökéletesen passzol a hajguminkhoz, hanem hogy védelmet biztosítson sportolás közben.

NE IZZADJ!

Ha eleget nem is tudunk tenni a kérésnek, óvintézkedéseket azért tehetünk annak érdekében hogy legalább a kipárolgó szagokat elviselhetőbbé tegyük. Nyilván ha valaki edz, akkor izzad is, jól is van ez így, hadd égjen a zsír, és távozzon a méreganyag! Ha viszont tudjuk magunkról, hogy edzés során hajlamosak vagyunk penetráns bűz-bomba kiáramoltatásával büntetni környezetünket, tegyünk ellene. Hasznos tipp az edzés előtti (és utáni!) zuhanyzás és a dezodor megfelelő használata. A tiszta edzőruha viselete nem csak személyes higiénénket biztosítja, de edzőtársaink túlélési arányát is nagyban megnöveli.

SZÁND RÁ AZ IDŐT!

Az általános rohanásban örülünk, ha egy héten legalább kétszer eljutunk sportolni. Azt is tudjuk, hogy ha időre megyünk, hiába intéztünk-rendeztünk el mindent, a főnök valahogy mindig kiszagolja, hogy izgalom van a levegőben, és képes a munkaidőnk utolsó 10 másodpercében belekezdeni rém unalmas monológjába. Tudjuk, tapasztaljuk, nehéz ellene tenni. Viszont bármilyen edzést típust is választunk, ne rohanjunk! Szánjuk rá az időt az érkezésre, öltözésre és érkezzünk pontosan! Tiszteljük meg vele az edzőt, egymást, és adjuk meg magunknak legalább azt a rövidke 1-2 óra szabadságot, amikor csak a sportra koncentrálunk, magunkkal törődünk. Sosem értettük azokat, akik csoportos edzésen nézik az órát, vagy siettetik a nyújtást, mert öt perc múlva jön a buszuk. Sem testünknek sem a pszichénknek nem tesz jót ez a fajta rohanás (más pszichéjének sem), ráadásul az edzés hatékonyságát is negatívan befolyásolja.

 

 

A Wake-Up! Day 2017 RENDEZVÉNYRŐL ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN:

WEB: https://corleonis.leadpages.co/wakeupdaybudapest/

Forrás / Fotó:Bigstock.com

Szerző: Eat, Move & Smile