KÁVÉ KIHÍVÁS – Elég bátor vagy hozzá? #1

kávés kihívás

KÁVÉ KIHÍVÁS – Elég bátor vagy hozzá? #1

KÁVÉ az új kihívás! Coffee Challenge!

Startol a Coffee Challenge, a legújabb KÁVÉ kihívás! Olvasd el a bejegyzést, hogy meglásd, milyen különleges kávékkal készültünk. Légy bátor, és vegyél részt a kihíváson! A Coffee Challenge lényege, hogy kilépj a kávé-komfortzónádból, és olyan kávékat is megkóstolj, amit amúgy soha. Pörgesd fel a kávézási szokásaidat, és ismerj meg új, különleges ízeket!

 

1. nap: egy könnyed mézes kávé, vagyis a Melange

Melange-ot a legtöbb kávézóban már kérhetsz, de ha szívesebben készítenéd el otthon, akkor azt is könnyedén megteheted. A kávénak több fajtája is van, de a legelterjedtebb hasonló, mint a Latte Macchiato. A különbség mindössze annyi, hogy cukor helyett mézzel készítik. Tegyél a pohár aljára mézet (annyit, amilyen édesen szereted a kávét), habosíts fel ízlés szerinti mennyiségű tejet, amit önts a mézre, majd jöhet bele a kávé.

Én személy szerint imádom, de mi a helyzet azokkal, akik nem szeretik a mézet, vagy összeegyeztethetetlennek tartják a kávéval? Ha nem vagy elég bátor, sajnálom, de ha igen, oszd meg tapasztalataidat egy hozzászólásban!

2. nap: az alkohollal megspékelt Ír kávé

Jól sejted, ez esetben sem lesz nehéz dolgod, de nem leszel mindig ilyen szerencsés! Ne feledd, nem éri átugrani a kávékat, mindet meg kell kóstolnod, hogy elmondhasd magadról, tökös vagy!

Tehát az Ír kávé egy valódi különlegesség, hiszen whiskyvel turbózzák fel. Keresd fel a kávézókat, és próbáld ki ezt a különlegességet. Persze szigorúan csak munkaidőn túl! Ha szívesebben készítenéd el otthon, akkor mérj ki másfél deci frissen főzött kávét, ízlés szerint cukrozd, adj hozzá tejszínt, majd egy fél deci whisky-t (a legjobb az ír).

Ki gondolta volna, hogy a világ két legjobb dolgát ötvözni is lehet… Ha bátor voltál, irány a hozzászólás rubrika, és írd le, ízlett-e az Ír kávé!

 

3. nap: a kávé-limonádé, azaz a Mazagran

Igen, szerintem is bizarrul hangzik, de ne ítélj, amíg nem kóstoltad. Esetleg volt már hozzá szerencséd? Na, akkor már alkothatsz véleményt! Mindenesetre a kihívás teljesítéséhez bizony el kell fogyasztanod egy pohárral!

A Mazagrannak több fajtája is ismert. Számunkra a portugál verzió érdekes, hiszen abba rum is kerül. A lefőzött, erős eszpresszó kávét töltsd ki (másfél deci) az előre elkészített, jéggel megtöltött pohárba. Érdemes hosszú, átlátszó poharat használni, mint a Latte Macchiato esetében. Aztán adj hozzá egy-két citromkarikát, ízlés szerint cukorszirupot, és természetesen ne hagyd ki a rumot sem (szintén ízlés szerint). Citromos, hűs és… merész.

A Mazagran esetében még inkább kíváncsi vagyok a véleményedre, úgyhogy ne hagyd el a hozzászólást!

 

4. nap: a fekete tea alapú Dirty Chai Latte

Amikor már azt hitted, nem tudom fokozni, kiderül, hogy mégis. A Dirty Chai Latte egy tea alapú ital, ahogy azt a neve is mutatja. A Chai tea egy fekete tea fajta, ami a latte alapját alkotja. Tehát egy filter (illetve 1-2 evőkanál) teát tegyél egy fél csésze forró vízbe. Miután kiázott, keverj bele 2-3 teáskanál mézet, és 1-2 csepp vanília kivonatot. Forrald vagy gőzöld fel a tejet, és add hozzá a teakeverékhez. Ehhez jön még fél bögre eszpresszó, és kész is a nagy adag Dirty Chai Latte.

Erre már én is azt mondom, hogy minden elismerésem annak, aki kipróbálja. Kíváncsian várom a beszámolókat!

 

5. nap: a Spanyolországban közkedvelt Café Miel

Mielőtt végleg elrettennétek és mellőznétek a kávé-kihívást, egy újabb finomság következik. A Café Miel egy népszerű kávé Spanyolországban. Elmondom, hogy a “miel” mézet jelent, tehát nyilvánvalóan ez lesz az egyik összetevője. A csésze aljára kerül a méz  -a mennyiség attól függ, milyen édesen iszod a kávét -, majd jöhet rá a frissen lefőzött kávé, a forró tej és egy kis fahéj. Ha szeretnéd megspékelni, egy kis vanília aromát is tehetsz bele.

A Coffee Challenge még nem ért véget, úgyhogy készülj a következő körre!

 

Forrás/Fotók: Bigstock.com

Szerző: Írók között