Alkoholos kávé, ami sosem lesz a kedvenced

Alkoholos kávé, ami sosem lesz a kedvenced

Nemzetek kávéi, vagyis az igazi kávékultúra – A Mazagran, az alkoholos kávé

Sokan annyira bele vannak fásulva a hétköznapok állandóságába, hogy a kávé fogalma náluk kimerül a tejeskávénál és az eszpresszónál. Pedig ha tudnák, hányféle különleges kávéval lehet még találkozni a világban, felpezsdíthetnék a napjaikat, mondjuk egy kis rummal megspékelt kávéval.

A Mazagran egy hűsítő kávés ital, amit eszpresszóból, citromból és néha rumból készítenek. Noha számunkra elég bizarrul hangzik, Franciaország bizonyos területein, Portugáliában és Ausztriában klasszikus italnak számít. A legtöbben kávé limonádénak ismerik.

 

Gondoltad volna, hogy a Mazagran kávénak valódi legendája van?

A Mazagran kávé az algériai Mazagran erődről kapta a nevét, ami Franciaország birtokába került. A francia gyarmati katonáknak kellett valami, amivel hűsítik magukat az afrikai éjszakák alatt, ugyanakkor megdobja az állóképességüket, és lehetővé teszi számukra, hogy ébren maradjanak az éj leple alatt is. Érdekes, hogy a neve francia katonákhoz köthető, mégis Portugáliában a legnépszerűbb.

A Mazagran kávé alapja egy jó erős eszpresszó kávé, amit magas nyakú üvegben szolgálnak fel. Az elkészítéséhez önts az üvegbe két csésze eszpresszót, add hozzá egy citrom levél, tört jeget, cukrot és rumot ízlés szerint. Netán tovább szeretnéd fokozni az ízek kavalkádját? Adj hozzá egy kis fahéjat is. Az üveget és a poharakat, amibe kitöltöd a kávé limonádét, díszítsd citromkarikákkal.

 

Még mindig nem hiszed el, hogy a kávé összeegyeztethető a citrommal? Hát én sem, de azért menjünk csak tovább!

A portugálok elsősorban eszpresszót, citromot és rumot használnak a kávé limonádé elkészítéséhez, míg az osztrákok sok jégkockával és rummal készítik. Portugáliában egyébként cukorsziruppal is szokták ízesíteni.

Az biztos, hogy nem a megszokott ízek kedvelőinek találták ki ezt az italt, de egy kóstolót mindenképp megér, főleg ha épp Portugáliában jársz. Lisszabonban van egy nagyon jó kávézó, a Royal Café, ami a helyiek és a turisták körében is népszerű. Az ínycsiklandó főételek mellett többek között a Mazagrant is megkóstolhatod, fahéjjal ízesítve. B tervnek én azért rendelnék mellé egy epres limonádét… megeshet, hogy a Mazagrantól nem leszel elragadtatva.

 

TIPP: Dobd fel a nyári csajos estéket egy kis Mazagran kávéval. Főleg, ha van bennetek elég bátorság, és épp a Kávékihívás teljesítésén fáradoztok. Továbbá a Mazagran akkor is megfelelő opció, ha ki szeretnétek kicsit lépni a kávé komfortzónátokból.

Ez itt a spoiler helye: bár a rum elég csábító, nem valószínű, hogy a Mazagrannal új kedvencet avatsz majd.

 

Forrás/ Fotó:

Szerző: Írók között