Az arab márpedig forrón szereti!

Az arab márpedig forrón szereti!

Arab ízek, forró vágyak

Ez tény. De hát ki ne szeretné a gőzölgő habnedvet? A kávé szerelmeseinek az arab kávé maga lehet a földi paradicsom. A különleges buja ízek minduntalan azt suttogja a fülünkbe még, még, még! A török kávé minden nemzetek szeretett kávé típusa, ami időben és térben lötyögős utat tett meg. De mi teszi különlegessé? Miért szeretjük annyira?

“Mit hozhatok?”

Kérdeztem a perzsa fiútól. “Egy arab kávét kis cukorral.” – felelte. Ez volt az első rendelés, amit felvettem a Jordán teaházban ahol dolgoztam felszolgálóként. Ekkor még a kávé ismereteim kiterjed a habos és nem habos forró mannára, illetve az aluljárós automatás kávéra és a boltira. Minden megváltozott, mikor megkértem Ahmedet, aki a kávét készítette, hogy hagyjon már nekem egy kicsit belőle, megkóstolnám.

A házi rotyogós kávéval ellentétben Ahmed egy kis brikiben (hosszú nyelű általában rézből készült edény, ami felfelé szűkül) amiben összeforralta a hozzávalókat: cukrot, hideg vizet, zaccot. Addig hagyta a nyílt lángon, amíg hab nem képződött a keleti edényben. A hab különösen fontos, mivel ez adja meg azt az ízt, ami után a tíz ujjad végignyalod.

Oh, azok a drága arab vendégek, akik nem isznak alkoholt, ellenben az arab kávét intravénásan töltik magukba. Akár órák hosszat képesek egyetlen csésze nedves álomra időt szánni. A lényeg, hogy habos legyen és forró, úgy a jó. A vízipipa elengedhetetlen tartozéka a török kávénak, akárcsak társasjáték. De mi teszi annyira vonzóvá a keleti kávét? Az elegáns aranycsésze? A kávézacc az alján, ami csiklandozza a nyelvet, ha hozzáér? Vagy talán a hab viszi el a pálmát a tetején?

Hagyománytól eltérve

A keleti típusú kávé nem csinál cicabajuszt, hogy egy kéjes nyelvcsavarással eltüntessük azt a szánk széléről. Ellenben erős és nem javallott kiinni az utolsó cseppig, mert az arab kávéhagyomány különlegessége, hogy benne hagyják az alján a zaccot, ami szájpadlás dörzsinek kivalló viszont az ízlelő bimbóinknak keserű, akár az epe.

Az arab kávé génállománya rendkívül férfias. Merő elegancia. Nincs benne semmi nyakatekertség. Akarja, hogy akard! EZ az „iszlám kultúra folyékony bora” amely semmilyen másfajta kávéhoz nem hasonlítható. Az igazi arcát azonban csak akkor mutatja meg mikor még friss. Ezt a típusú koffeinférfit szinte tilos tejjel lágyítani, mert nem hatol a szívéig. Azt szereti, ha birtokba veszik, és minél előbb elfogyasszák. Ezt a feketét sosem felejted el!

Forrás / Fotók: bigstockphoto.com