Babavárás kávéval! Káros vagy egészséges?

Babavárás kávéval! Káros vagy egészséges?

Babavárás vagy kávé? Esetleg mindkettő?

Gratulálunk, kiderült, hogy kisbabád lesz, ez pedig hatalmas öröm. A felhőtlen boldogság után azonban hirtelen kérdések és problémák milliói száguldanak át az agyadon a babavárás kapcsán. Hogy fogok dolgozni? Mit kell beszereznem? Mit egyek a babám érdekében? Aztán a reggeli rutinod közben megáll a kanál a kávéscsészédben és beléd hasít a kérdés: kávézhatok?

Először is szeretnénk megnyugtatni: kávézni a várandósság ideje alatt is szabad, amennyiben azt az orvosod kifejezetten nem tiltja! Mégis, mint más dolgokkal is a babavárás időszakában, a kávéval is érdemes csínján bánni. Egymásnak merőben ellentmondó cikkek és tanulmányok keringenek a köztudatban a terhesség alatti kávézással kapcsolatban, de ha nem vagy veszélyeztetett terhes, te és a babád is egészségesek vagytok, akkor nyugodtan kávézhatsz a továbbiakban is, csupán a mennyiségre érdemes odafigyelni.

Mennyi koffein fér bele?

Az orvosok azt javasolják, hogy a várandósság alatt a koffeinbevitelt ajánlott figyelni és napi 200 mg-nál megállni. Egy csésze presszókávéban körülbelül 75 mg koffein van, vagyis majdnem 3 kávé férhet bele a napba. Arról azonban ne feledkezz el, hogy a teában is van koffein, egy csésze fekete teában kb. 50 mg, a zöldben kb. 25 mg, ezeket is bele kell kalkulálnod a 200 mg-os limitedbe. Sőt, az üdítőkben, kólákban és energiaitalokban is jelentős mennyiségű koffein van, de ezek fogyasztását egyébként sem ajánljuk (nem csupán a várandósság alatt, hanem egyébként sem).

De miért rossz ez a babának?

Amikor koffeines italokat fogyasztasz, a koffein feldolgozása közben a placentán átjutva a magzatvízbe kerül, így pedig a baba vérkeringésébe. Mivel a magzat teste sokkal több idő alatt dolgozza fel a koffeint a tiédnél, erősebben van kitéve a hatásainak, mint te. A kutatók próbálták kimutatni a baba számára túlzott mennyiségű koffeinbevitelt, de annyit biztonsággal állíthatnak, hogy a napi 200 mg alatti fogyasztás nem tekinthető a koraszülés és vetélés fő okozójának.

A terhesség alatt végig ugyanaz a helyzet?

A várandósság előrehaladtával egyébként a te szervezeted is máshogy reagál a kávéra, koffeinre. Míg az első trimeszterben ritkán gyomorégést, álmatlanságot tapasztalnak a kismamák, addig a második trimeszterben csupán kétszer annyi idő alatt képes lebontani a szervezet a koffeint. A harmadik trimeszterben ez az idő már háromszorosa annak, amennyi idő alatt a terhesség előtt feldolgozta a szervezeted a koffeint. Ez azt jelenti, hogy a babát is sokkal tovább fogják érni a koffein hatásai, ezért érdemes a terhesség előrehaladtával egyre visszább fogni a koffeinfogyasztást. Egy másik érv a kávéfogyasztás csökkentése mellett, hogy a koffein tartalmú italok nehezítik a vas felszívódását, pedig sok nő szervezetében már a babavárás előtt is alacsony a vas szintje.

Akkor mégse kávézz?

Pánikolsz? Ne tedd, ha odafigyelsz magadra, minden rendben lesz. Szépen lassan próbáld meg hozzászoktatnod a szervezeted az egyre kisebb mennyiségű koffeinhez, nem kell egyik napról a másikra hirtelen megválnod a kedvenc kávédtól. Figyelj arra is, hogy kellő idő teljen el két koffeintartalmú ital fogyasztása között (körülbelül 4 óra alatt ürül ki a szervezetedből a koffein). Ha pedig egészséges alternatívát keresel, próbáld ki az energizáló és szuperegészséges smoothie-kat!

 

Forrás / Fotók: Cover Photo by Leandro Cesar Santana on Unsplash