Férfi – nő különbségek – Áldás, vagy átok?…

különbségek

Férfi – nő különbségek – Áldás, vagy átok?…

Férfi és nő egészen rendkívüli módon tud különbözni egymástól, miközben genetikánk alapján mindössze 1% a különbözőség egymáshoz képest.

A másságok azonban a párkapcsolatokban különösen kiütköznek! Mondd, hol van mégis olyan terep, ahol ennyire neki tud feszülni egymásnak a két nem, mint a szerelem és a kapcsolatok témaköre?
Amikor férfiak és nők egyaránt eljönnek hozzám tanácsadásra, tapasztalom, hogy néha úgy érzik, mintha a másik nem valamiféle ufó lenne. A férjek nem értik meg a feleségeiket, a szeretők alkalmi partnerüket, a barátnők pedig az ügyeletes kedvest, aki mellett épp úgy érzik, akár még boldogok is lehetnének.

De nem…

Gyakran ez nem megy olyan könnyen, mert elvesznek a különbözőségek útvesztőjében. A nő, akit jellemez egyfajta gondolkodás, magából kiindulva azt gondolja, ha Ő így működik, akkor biztosan a férfi is.

Aztán fordítva ez épp úgy igaz.

Így pedig kialakulnak azok a mindennapi apró -cseprő problémák, melyek, ha sok akad belőlük, még egy igazán harmonikusan induló kapcsolatot is komolyan kikezdhetnek.
Persze, nem kellene, hogy bimbózó szerelmek elcsússzanak és vakvágányra terelődjenek csak mert a férfi és nő egészen másként működik a szerelemben. Csupán csak egy kis megértésre és nyitottságra lenne szükség, hogy igazán felül tudjanak a hétköznapi problémák szintjén emelkedni.

Jó lenne például, ha a férfiak tisztában lennének azzal, hogy a női életút úgy van kikövezve, hogy az nyílegyenesen a családhoz, gondoskodáshoz és a férfihoz vezessen. Közben útba ejtve a gondoskodást, szeretetet, türelmet, amire igazán egy párkapcsolatban csak egy nő képes.

Mert, ha egy férfi tudja azt, hogy a nőnek az alapbeállítottsága, hogy kapcsolódjon és kapcsolatokat hozzon létre, s ezek központjába magát a férfit helyezi, sokkal inkább értené, miért van olyan nagyon szükségünk arra, hogy megkapjuk a szokásos szeretetadagunkat különféle kedvességek formájában, s így némileg a biztonságra való törekvésünk is nagyobb figyelmet nyerne.

Ha ezt tudná a férfi a mindennapokban, talán kevésbé bánná, hogy amikor hazaér, csacsogó felesége neki és csakis neki szeretné elmondani a nap legjobb történéseit, s még ha fáradt vagy elgyötört is, nagyobb türelemmel hallgatná végig kedvesét, mert tudná, hogy mindemögött az a nagyon fontos alapvető női kód húzódik, hogy kapcsolódjon a férfihoz, ahogy csak lehet, mindenféle módon.

Ehhez képest azonban, amit nekünk, nőknek tudnunk illene, hogy a férfi életútja viszont egészen más módon rajzolódik a végtelenben.

A férfi halad, tapasztalatokat gyűjt, s ezen élmények sorában egy állomás csupán a nő és a család, de nem a végső kiteljesedés. Ha ezt, mi nők, úgy igazán tudnánk, nem várnánk el kedvesünktől, hogy minden módon kielégítse szeretetigényeinket, s azzal sem traktálnánk munkától elgyötörten hazaért kedvesünket, hogy neki csacsogjuk el a nap legjobb történéseit.

Talán jobban megértenénk, hogy egy fontos szelete vagyunk a másik életének, de számára ez még korántsem a minden, mert nem lehet az. Más az életút, más a rendeltetés.

Azért ezt a két példát hoztam és azért így, hogy lásd, mindkét nem a maga nemében tökéletesen érthető és elfogadható, főként, ha tudjuk az indíttatást.

Akkor hát miért nem ezt tesszük?…

Miért megváltoztatni szeretnénk egymást, ahelyett, hogy megértéssel és elfogadással, valamint a másik iránti kíváncsisággal közelednénk?…

Mennyivel jobb lenne, igaz?….

Talán egyszer ennek a fajta tudatosságnak is eljön majd az ideje!

Egy kellemes zamatú kávé mellett érdemes mindezt továbbgondolni, nemde?… 😊

 

Bús Tímea,
életvezetési coach, párkapcsolati szakértő
A Duals Társkereső Iroda vezetője

www.duals-tarskereses.hu
www.bustimeacoach.hu

Forrás / Fotó:  www.pexels.com