“Fika”, a svédek kávészünete

“Fika”, a svédek kávészünete

A svédek furcsa kávézási szokásai

Esznek-e kakát a svédek, amikor fikáznak?- erre a kérdésre Svédországban valószínűleg minden magyar felkapná a fejét röhögve, pedig ez csak egy ártatlan baráti invitálás egy jó sütizős-kávézós programra  – amire sose mondj nemet!

A svédek imádják a kávét. Náluk ez nem csak egy hörpintésnyi fekete vagy egy reggeli gyors rituálé, sokkal inkább egy életérzést jelent. Svédország a harmadik helyen áll a legtöbb kávét fogyasztó társadalmak között. Ahogy számos más országban, úgy ők is kávéval indítják a napot, de van náluk még egy ennél is fontosabb momentum: a kávészünet. A kék-sárga bútorbolt hazájában ezt “fika”-nak nevezik, de azt hiszem, ezen csak mi magyarok kuncogunk. Ez a kifejezés jelzi azt a részét a munkanapnak, amikor leülnek, élvezik a kávé örömét és egy kis nassolnivaló is lecsúszik a fekete mellé.

 

A “fika” egy közösségi program, amelyet legjobb együtt eltölteni a barátaiddal és egy hatalmas fahéjas csigával. Élő szereplős Facebookozás: a barátok megosztanak egymással történeteket, fényképet készítenek, beszélgetnek egymással és az ételeket nem csak like-olják, de el is fogyasztják.

svéd

Photo by Anjeli Lundblad on Unsplash

 

A cégek fenntartanak egy külön helyiséget a “fika”, vagyis a kávészünet idejére, ahol összegyűlhetnek a munkatársak és kezdődhet a baráti csevej vagy a munkamániásoknál esetleg a brainstorming. Minden nap két időpontban ülnek össze az emberek “fikázni”: általában 11.00 és 15.00 óra körül. Mint nálunk a tízórai és az uzsonna.

A nyugati kávékultúra persze már ide is beszivárgott, ezért minden megtalálható az itallapon: a cappuccinotól az ízesített “kaffe latte”-ig. A hagyományos svéd kávé azonban a klasszikus fekete, lecsöpögtetett kávé.

De szinte mindegy is melyiket választanád, mert ami kihagyhatatlan a “kaffe” mellé, az a kötelező sütemény. Nincs apelláta.

 

Egy kis csokis keksz vagy talán egy fél szelet torta (svédül “kaka”) tejszínhabbal és csokisziruppal. De a “fika” fenntartja a lehetőséget arra is, hogy a kávészünetben valami egészséges nasit együnk, de kizárólag csak a jó ismerőseink társaságában. Ez a normál mindennapi svéd filozófia.

Szóval innál egy kávét Svédországban?

Fogj egy kávét, hívd egy barátod és törd meg a napi rutint egy kellemes kávészünettel.

 

Forrás /Fotók: Cover Photo by Chiara Pinna on Unsplash