Ha nyár, akkor mulatság és kerti-party!

Ha nyár, akkor mulatság és kerti-party!

Kerti-party – kreatív ötletek

“Ha végre itt a nyár és meleg az idő…”, akkor egyre kevésbé akaródzik a lakásban maradni. Aki megteheti, a kertjében vagy a teraszán múlatja az időt. Akinek meg nincs ilyesmire lehetősége, az meg előszeretettel fogadja el a kerti-party meghívásokat.

A kerti-party fő kellékei a “kaja, pia” és a jó társaság. A jó társaság ugye adott, mert rajtad és a meghívottjaidon múlik. A kaja két fő vonalon mozog, vagy a pörköltös-bográcsos vagy a salátás-húsos-grillezős. Ezt általában a pasik csinálják, “minimális” női segítséggel (irónia off). Most viszont a harmadik fő alkotóelemről lesz szó, az italokról.

De mit igyunk?

Mivel nyár van és meleg, innivalóból egyértelműen sok kell. Víz, üdítő, limonádé, gyümölcslé, könnyű borok, sörök és koktélok mind-mind szerepeljenek a menüben és az asztalokon. Most ezeknek a tálalására adunk egyszerűen elkészíthető, de kreatív, mutatós ötleteket.

Hőség van, az italokat hűteni kell. De a hűtőnket nem cipelhetjük ki a kertbe, és a kapacitása nem is lenne elegendő egy 10 fő feletti társaság italainak behűtésére. Válasszunk nagyobb tálakat, dézsákat, töltsük meg jéggel és mehetnek is bele az innivalók pihenni. Nagyobb buli esetében láttunk már gyerekmedencés megoldást is, hát, nem biztos, hogy a legszebb, de mondjuk egy közös meccsnézéshez abszolút belefér ez is.

És ne csak kívülről, hanem “belülről” is hűtsük az italokat – jégkockával. Ezeket is feldobhatjuk, ha gyümölcsöket vagy ehető virágokat fagyasztunk a tömbökbe. Ezek még pluszban ízesítik is az üdítőket.

A limonádé minden korosztálynak bejön. Előnye, hogy előre legyárthatjuk és viszonylag olcsó itóka lesz belőle. Tálaljuk nagyobb díszes befőttesüvegekben egy-egy merőkanállal. A sima befőttesüveget díszíthetjük saját kezűleg egy-két virággal, zsineggel körbekötve.

Dekoráljuk a poharakat, italokat gyümölccsel! Ízesít, színesít, egyedivé tesz. Gondolom, mindenkinek ismerős a probléma akár csak a saját családjából is, hogy “melyik az én poharam?”, és már veszi is elő a következőt. Mindenki név szerinti poharat kaphat hurkapálcára szúrt betűkkel. Vagy akár csak különbözőképpen – de egymással mégis összhangban – “felfűzött” gyümölcsökkel.

A pálcás kandiscukorra eddig azt hittük, hogy csak teához való, de a legújabb trend, hogy a koktélokat díszítjük vele. A színes cukorpálcák azon kívül, hogy jól mutatnak az italokban, segítenek az édesítésben is, például így nem kell a limonádét külön cukrozni, aki savanyúbban szereti, megissza simán, aki édesebben, az kevergeti egy kicsit a kandispálcával.

Ha nem nem jóllakatni, hanem “leitatni” akarod a társaságot, hirdess bográcsozás helyett koktélpartit! Ezt nyugodtan megteheted 18 év alatti vendégekkel is. 🙂 Alternatívákkal a szülők is nyugodtan engedik „koktélozni” a csemetéiket, garantáltan egészséges lesz.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu