Mascarponéval töltött tiramisu-golyó

tiramisu

Mascarponéval töltött tiramisu-golyó

Tiramisu gömbbe zárva

A tiramisu az egyik legkedveltebb desszert nálunk, de talán világszerte is. Népszerűségét egyrészt az ízének köszönheti, másrészt annak, hogy könnyen elkészíthető, nem kell sütőt sem bekapcsolni hozzá, csak összekeverni ezt-azt. Most a klasszikus tiramisu ízt, de nem a klasszikus formában mutatom be.

Ha egy olasz édességet kellene mondani, talán mindannyian azt vágnánk rá, hogy tiramisu. Én azt hittem idáig, hogy ez egy tradicionális olasz édesség, de az igazság az, hogy nagyon is újkeletű a dolog.

Az eredetéről többfajta legenda kering. Létezik egy olyan, mely szerint ez az angol trifle olasz változata, de ezt persze az olaszok cáfolják. Szerintük természetesen megkérdőjelezhetetlen a desszert olasz származása.

 

Vannak, akik azt állítják, még a XVII. században készült az első tiramisu Siennában, amellyel Cosimo di Medici toszkán hercegnek próbáltak a kedveskedni, aki egyébként igencsak sovány és válogatós volt. Mások szerint az első olasz miniszterelnököt, Camillo Cavour-t lepték meg ezzel az édességgel a XIX. században.

De valószínűbb, hogy 1969 tájékán készülhetett először egy trevisioi étteremben (bár “harcba szállt” a címért egy sienai és egy torinoi étterem is), viszont nevét csak másfél évtizeddel ezután kapta, a nyolcvanas évek elején megjelent Vin Veneto című receptes könyvben jegyezték le.

A tiramisu elnevezés is kissé homályba vész, a tira mi su “dobj fel”-t vagy “húzz fel”-t jelent köszönhetően a kávénak, de vannak, akik szerint a szónak némi erotikus kicsengése is van, pláne, hogy a kávé és a kakaó pedig afrodoziákumnak is számít.

Ma már számos variáció létezik a tiramisura, melyek közelibb vagy távolibb rokonságban állnak az eredeti recepttel. Van mindenféle gyümölcsös, csokis, de még sörös változat is.

Az én ajánlatom egy nagyon egyszerű, golyóba zárt tiramisu, próbáljátok ki ti is!

 

Mint az összes golyós édesség, a tiramisu-golyó is olyan sitty-sutty dolog, csak berakod egy tálba a hozzávalókat, összegyúrod, golyókat formálsz és kész is. Na, a tiramisugolyónál sincs ez másképp. Ha jól el vannak találva az arányok, akkor hozza azt a jó kis kávés ízvilágot, mint a rendes tiramisu. De hol marad a krémesség? Ezen akartam segíteni a belsejébe töltött mascarponéval. Persze ez egy plusz macera, nyilván lassítja a folyamatot, de jó lesz, ígérem! 🙂

Hozzávalók:

35 dkg darált keksz

25+5 dkg mascarpone

3 evőkanál erős feketekávé

3 evőkanál porcukor

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A darált kekszet, a 25 dkg mascarponét, kávét és porcukrot összekeverjük, összegyúrjuk. Kóstolgassuk, ha nem érezzük elég kávésnak, tegyünk még bele. Ha túl nedves lenne, mehet még bele némi keksz, ha túl száraz, akkor mascarpone vagy kávé.

Diónyi mennyiségből a tenyerünkben kosárkaformát nyomkodunk, egy kicsi mascarponét (kb amennyi egy kanál nyelének végére ráfér) a közepébe teszünk és amennyire tudjuk, körbeöleljük a tésztával. Ahová nem jutott tészta, oda pótoljuk a tálból vett kis adagocskákkal, melyet óvatosan rátapasztunk. Óvatosnak kell lenni, nem lehet nagyon nyomkodni, mert különben kijön a mascarpone. Nem baj, ha nem tökéletesen egyenletes, majd a kakaópor eltakarja.

A kész golyókat kakaóporba forgatjuk.

Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Forrás / Fotó: saját

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu