A kávé negatív hatásai? Ugyan már!

A kávé negatív hatásai? Ugyan már!

A kávé negatív hatásainak kiküszöbölése, hogy nyugodt szívvel fogyaszthasd

Szokták mondani, hogy a kávé számos negatív hatással hozható összefüggésbe. Azt is, hogy egyáltalán nem egészséges. Máskor meg azt, hogy mennyire az, és mértékkel nyugodtan fogyasszuk akár minden nap. Most… akkor mi? A kávé annak köszönhetően egészséges, avagy sem, hogy épp mit diktál a trend. Mindegy, mit mond a tv vagy a lefizetett szakértő, a kávé kedvezőtlen mellékhatásai kiküszöbölhetőek.

A kávé nem egyenlő az ördöggel, csak rá van kiabálva

Mielőtt megszületne a megoldás, fel kell tárni a problémát. Az első nagy gond, hogy már az alapvető élelmiszerek sem egészségesek attól a sok tartósítótól, térfogatnövelőtől, színezéktől, amit belenyomnak. Ennek ellenére mire van rászállva a nép? A kávéra. Így rossz, úgy rossz, felemeli a vérnyomást, blabla. Tudod, mi emeli fel valójában a vérnyomást? Az, ha nincs kávé!

A következő pont, hogy elvonja a vizet a szervezettől. Az alkohol is… meg a sok-sok üdítő, a különböző gyümölcsös levek, amiktől szomjasabb vagy, mint előtte voltál. De mi a rossz, a gonosz és a csúf? A kávé.

Mit szoktak még ellene felhozni? Ja, igen! Árt a gyomornak. Na, erre már nem is írok semmit, mert az előző két pontot ide is beilleszthetném. Ráadásul az én gyomromnak jobban árt, ha nem esik útba egy kávézó, és nem ehetek meg egy sütit, nem ihatok meg egy kávét.

Hogy szokták mondani? Többet ésszel…

A kávé valóban rossz hatással lehet a szívre és a vérnyomásra is. De, ha ennek tudatában vagy, miért iszol naponta több csészével? Csökkentsd le az adagod, kerüld a kávézókat, és semmi bajod sem lesz. Jobban kellene inkább a sok adalék miatt aggódnod, amit minden nap megeszel. Hidd el, nem a kávé fog szívrohamot okozni előbb-utóbb.

 

A következő pont: ha elvonja a vizet a szervezetedtől, akkor… könyörgöm, igyál már! A koffein felszívódásához amúgy is víz kell, tehát nem értem, miért kell ezt rákiabálni a kávéra. Megiszol egy bögrével, igyál utána egy pohár vizet is, majd még egyet. Tudod, mi vonja még el a vizet? A nyári negyven fok, mégsem kezded el utálni a napot.

A kávézók egy részében már adnak egy pohár vizet is a felszolgált kávéhoz, ha pedig mégsem, akkor kérsz.

A bejegyzés utolsó pontjaként kijelentem, igen, gyomorproblémákat is okozhat a kávé. De mi lenne, ha nem éhgyomorra innád? Ja, akkor nem lenne mibe belekötni. Igaz! Szegény gyomrod sem a kávétól fogja bemondani az unalmast, de megint csak ismételni tudnám magam.

Szóval, ha a kávé felett lehet pálcát törni, akkor minden további élelmiszer felett is. Ha szereted a kávét, jól esik, a napod része, akkor igyad. Amellett még számos mérgezőbb és tényleg káros dolgot viszel a szervezetedbe nap mint nap, úgyhogy ne a kávé miatt ne férjen a zabszem a popódba.

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között