08 márc Jobb, ha nem iszunk kávét a repülőgép fedélzetén?
Biztosan történt már veletek olyan eset, hogy munkaügyben vagy akár egy családi kiruccanás alkalmával repülőre kellett szállnotok.
Az út előtt a nagy rohanásban mindenkinek szüksége van egy csésze kávéra, azonban sokszor késve érkezünk a repülőtérre. Akármilyen hívogató az a kis kávézó a terminál várójában, nincs időnk meginni azt a kis feketét, inkább a csomagokkal bíbelődünk.
A fedélzeten elhelyezkedve, megnyugodva, hogy mindent elintéztünk és most már problémamentesen tartunk az uticélunk felé, végre kirendelhetjük a kedves légiutas-kísérőtől a jól megérdemelt kávénkat. Alig várjuk, hogy megérezzük az illatát és átmelegítse a lelkünket. Ahogy a kezünkbe fogjuk, máris furcsálljuk a különös szagot, amit áraszt magából. Belekóstolva konstatáljuk, hogy ez nem az, amire vártunk. A kiábrándító valóság az, hogy a repülőgépeken felszolgált kávé: nem finom.
Ez a szomorú realitás.
Számos légitársaság igyekszik javítani az általuk felszolgált ital minőségén és prospektusaik százain reklámozzák, hogy melyik ismert kávézólánc a partnerük, s ezáltal milyen minőségű kávéval várják utasaikat. Az Alaska Airlines és az amerikai Delta légitársaság is szerződést kötött a Starbuckssal, hogy ismert és népszerű terméküket szolgálhassák fel a járataikon. Azonban a kávé ízén és a víz minőségén ez továbbra sem tud változtatni.
Sok esetben a légi járműveken tárolt vízkészletekben baktériumok lappanghatnak, amelyek kihatnak a víz minőségére (és ihatóságára). Sőt, néha olyan cikkek is szembejönnek velünk a világhálón, amelyekben azt állítják, hogy a gépen felszolgált kávé ugyanabból a vízből készül, mint amit a gép vécétartályában is találunk, de reméljük manapság ez a találgatás már nem állja meg a helyét.
Névtelenül már több pilóta és stewardess is jelezte a média felé, hogy nem javasolja a kávé fogyasztását a fedélzeten. Hiszen a víz furcsa mellékíze arra figyelmeztet bennünket, hogy antibakteriális vegyszer lehet a víztartályokban.
Vagyis:
vagy nem tisztítják rendesen a víztárolókat a repülőgépeken, vagy éppen vegyszerekkel teli a víz. Hiába a jó minőségű kávébab, ha nincs mivel elkészíteni!
Újabban arra sincs lehetőség a járatokon, hogy magunk készítsük el a kávénkat, mert tiltólistákra kerültek azok a kávékészítő készülékek, amelyekben a forró vizet nyomás hatására át tudjuk passzírozni manuálisan a darált kávén (Aeropress). 2015-ben az egyik amerikai légitársaság járatán ugyanis a tűzforró víz egy ilyen kávéfőzőből az egyik utasra ömlött a turbulencia hatására. Harmadfokú sérülést okozott ez a baleset, ezután azonnal be is tiltották a turistáknak saját kávéfőzőik felhozatalát az utastérbe.
Így ha nem akarunk egész úton kávészemeket vagy koffeintablettát rágni a felszolgált rossz ízű kávé helyett, akkor ajánlatos az út előtt meginni azt a finom kis feketét! 😉
Forrás / Fotó: bigstockphoto.com