Wake-up! Day 2017- 5 perc reggeli jóga

jóga

Wake-up! Day 2017- 5 perc reggeli jóga

Kár is lenne tagadni, a reggelek nehezek. A meleg paplan és a kényelmes ágy kombinációja még a koránkelőket is képes visszacsábítani a szundi gomb lenyomásával még öt percre, ám itt az ideje ennek véget vetni, és elsőre felébredni!

A reggeli edzésnek több jótékony hatása is van, a reggeli jóga élménye pedig majdnem lekörözi azt az egy dolgot, amiért érdemes felkelni az ágyból, nevezetesen a reggeli kávét. A tavasz közeledtével épp itt az ideje annak, hogy az újévi fogadalmainkat is elkezdjük megvalósítani, és bevezessük életünkbe a rendszeres mozgást. Nem kell rögtön lefutnod a maratont, ha előtte igazi „kanapékrumpli” voltál, fokozatosan vezesd be életedbe a testmozgást – a fokozatosság első lépése pedig lehet a reggeli öt perces jóga, hogy jól induljon a napod!

 

A jógának több élettani jó hatása is van,

a több sporthoz hasonlóan az ászanák gyakorlása is gyorsítja az anyagcserét, és segíti a méregtelenítést; ellazítja és erősíti az izmokat, legfőképpen a mélyizmokat. A jóga gyakorlásával javul a tartás, az egyensúlyérzék, és enyhülnek a gerinc és hátfájdalmak (ülőmunkát végzőknek kifejezetten ajánlott!) Természetesen a testi jólét mellett a lelki jólétről sem szabad megfeledkezni: mivel a jóga gyakorlása során az ember lányának és fiának figyelme a helyes légzésre és gyakorlatra irányul, így az elménk kicsit lecsendesedik, megnyugszik, és huss, a stressz már el is párolgott!

Ki ne szeretné reggelente úgy elhagyni az otthonát egy friss kávé után, hogy a hátfájdalma a múlté, frissnek és energikusnak érzi magát, de legfőképpen nyugodtnak? Ha az üde és ropogós tábort erősítenéd, próbáld ki az alábbi gyakorlatsort – garantáljuk, hogy jól indul majd a reggeled!

Az első pozíció

Gyermekpóznak nevezik, és igen jó hatással van az ideg és nyirokrendszerre. Ülj rá a sarkadra, homlokodat helyezd a földre, kezeidet pedig tedd lazán magad mellé.

A második pozícióról

már mindenki hallott legalább egyszer életében, vagy éppen találkozott vele egy “amerika romkomban”. Igen, a lefelé néző kutyapózról lesz szó. Ebben az ászanában a fej lejjebb kerül mint a szív, ezáltal sokkal több vér és oxigén jut el az agyba. Nyúlik a gerinc, a hátsó combhajlítók, munkálkodik a hátizom, és erősödik a kar. Energetizáló póz, hát indulhatna jobban a nap?

A lefelé néző kutyapóz inverze, a fölfelé néző kutyapóz a következő gyakorlat, amit érdemes elvégezned. Ez az ászana oldja az érzelmi feszültséget, és a mellkas kitágításával rugalmasabbá teszi a tüdőt- a kipróbálása után te is úgy érzed majd, hogy az egész világot be tudnád szippantani!

Az Anjaneyasana ászana

még jobban felélénkít majd, és elegendő lendületet ad ahhoz, hogy egész nap friss és motivált lehess.

Utolsó pózunk a lótuszülés.

Ez az ászana segít majd abban, hogy a tudatod éber és figyelő állapotban legyen néhány percig. Fontos, hogy ebben a gyakorlatban csak a légzésedre figyelj, beszív-kifúj-beszív-kifúj. Minden kósza gondolatot –kifut a kávé, mit vegyek fel, van-e itthon zab reggelire- engedj el, és ebben a néhány percben csak magadra figyelj, hogy kipihenten, frissen, és üdén vághass neki a napodnak!

 

Forrás / Fotók:Bigstock.com

 

szelencetitkok.blogspot.hu // https://www.facebook.com/szelencetitkok/