5+1 DOLOG, AMIT COCO CHANELRŐL TUDNI KELL

5+1 DOLOG, AMIT COCO CHANELRŐL TUDNI KELL

Coco Chanel, született Gabrielle Bonheur Chanel, maga az ikon. Coco becenevét egy kabaréban elénekelt dal után kapta az oda szórakozni betérő katonáktól.

Akkor talán még senki sem gondolta, hogy az árvaházban nevelkedett lány dolgos keze alól kikerülő ruhák, kalapok, ékszerek és táskák egyszer majd milliók által vágyott „must have” darabokká válnak. A katonák biztosan nem.

„Ha levágattam a hajam, mások is ezt tették. Ha rövidebbre szabtam a ruhám, mindenki más is így tett.” – mondta egyszer Coco Chanel, aki egy hajón töltött nyaralásból hazatérve még a napsütötte bőrt is képes volt divatba hozni. A hóka bőrű francia társadalom Coco Chanel bronz bőrét meglátva szinte egyként vetette ki magát a tengerpartra.

TENGERÉSZ CSÍKOK

A csíkos póló örök! Ma már számtalan variációban hordjuk ezt az egyszerű felsőt póló, pulóver, vagy akár trikó formájában. Chanel imádta a férfidivatot becsempészni a nők gardróbjába, természetesen olyan elegáns csavarral, ami a mai napig utánozhatatlan. Az 1920-as évek óta örülhet a divatvilág, hogy az akkor még dzsörzéből, ma már különböző textíliákból kreált csíkos eleganciát Chanel a mindennapjainkba varázsolta.

 A TWEED KISKOSZTÜM

Coco Chanel forradalmasította a divatipart, hisz mint ahogy ő maga is szívesen viselt maszkulin darabokat, rendre kellő eleganciával ötvözve tervezett férfiak által ihletett ruhákat, ultra nőies kivitelben. Chanelnek köszönhető az első, aranyszínű gombokkal díszített gyapjúszövet tweed kosztüm is, ami mára teljesen egybeforrt Coco Chanel nevével. Az egyenes szabású, nyakat szabadon hagyó, az ékszereknek és blúznak teret engedő elegáns felsőrész nemcsak praktikus, de minden idők trendjeivel is tökéletesen variálható.

 

CHANEL-TÁSKA 2.55

Ugyan a Little Black Dress (LBD) az 1926-os Vogue címlapon történő megjelenésével megelőzte a steppelt bőrből készült, elegáns fém lánccal ellátott retikült, mindkét ikonikus alapdarab azóta is verhetetlen a maga nemében. A 2.55 nevű Chanel táska 1955 februárjában indult divathódító útjára, melyről a nevét is kapta. Félelmetes, hogy egy ’55-ben piacra dobott kiegészítő, mint amilyen ez az időtálló Chanel-táska, hogyan válhat több millió nő számára vágyálommá, melynek nemcsak értéke, de ára is évről-évre konstans módon növekszik.

A BŰVÖS ÖTÖS – CHANEL No. 5

1945-ben összesen 5 Chanel üzlet működött Párizsban, amiből négyet a háború miatt be kellett zárni. Csupán egy, parfümöket áruló üzlet maradt nyitva, ahol a Párizsban állomásozó katonák rendszeres vásárlók voltak.

De vajon miért pont az ötös számot kapta Coco Chanel világhírű parfümje, amiből 30 másodpercenként adnak el egyet, és a 2014-es értékesítési adatok szerint a világ parfüm-bestsellere lett? Nem, nem csak 2014-ben. A Chanel No. 5 a világ minden idők egyik legtöbb üveggel eladott illata, köszönhetően a hiányzó ötös számú aldehidnek, melynek hozzáadásával a számtalan próbát követően vált tökéletessé az illat. Így talán már érthető, miért kapta az akkoriban formabontó üvegbe töltött parfüm a No. 5 nevet, és hogy miért mondta egyszer egy jósnő Chanelnek, hogy az ötös a szerencseszáma. A parfüm – nevéhez méltón – 1921 májusában debütált.

CHANEL – AMI SOSEM VOLT 100%-BAN CHANEL

Akármennyire is úgy tűnik, hogy a Chanel-brand nem másé, mint Coco Chanelé, ez a valóságban még sincs így. Teljes egészében sosem volt a cég Coco Chanelé, sőt, a kezdetek kezdetén csupán 10%-os tulajdonrésze volt üzlettársa, Pierre Wertheimer mellett. Idővel Chanel tulajdonrésze növekedett, de sosem vált a cég teljes, 100%-os tulajdonosává. A brand jelenlegi 100%-os tulajdonosai Pierre leszármazottai, Alain és Gerard Wertheimer.

MICSODA ÉLET A RITZ-BEN!

Kalapokkal indult, világhírnévvel zárult. Chanel karrierje a hobbi-kalapgyártással kezdődött, ami később a párizsi arisztokrata hölgyek legkeresettebb kiegészítőjévé vált, még ha az általa tervezett fejfedők túlságosan is forradalminak számítottak abban az időben.

Coco Chanel élete a kifinomult eleganciáról szólt, a sikkről, az újításról, a nőiességről. Azon, hogy ez az ízig-vérig kifinomult hölgy egy átlagos, hétköznapi lakás helyett 37 éven át a párizsi Ritz Hotelt választotta otthonául, talán már meg sem lepődünk. Hiszen ahogy azt Coco Chanel mondta: „A luxus kényelmes kell, hogy legyen. Különben az nem luxus.”

Szerző: Eat, Move & Smile

 

Fotó: Unsplash

Forrás: theguardian.com, whowhatwear.com, beautyandtips.com

Fotók: Unsplash, Pexels, Pixabay

 

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!