Állítsd át a kávé-órád! Mikor idd a kávéd?

Állítsd át a kávé-órád! Mikor idd a kávéd?

Nem mindegy, mikor iszod a kávéd! Ha csörög a kávé-óra, nincs mit tenni?

Általában reggel az első dolgod, hogy kávé után nyúlsz. Még a szemed sem nyílt ki, de ez nem probléma, mert a kávéfőzőt vakon is megtalálod. A következő csészénél sem figyelsz az időre, ahogy arra sem, mikor ittad az előző kávét, csak követed a kávé-órádat, ami rendületlenül cseng, rezeg, sipít, hisztizik a fejedben. Pedig megérné figyelni arra, mikor iszod a kávéd!

Köztudott, hogy a koffein hatással van a stresszre, ugyanakkor a stressz hormon is hatással van a kávéra. Ez a hormon buzgón dolgozik benned, de a nap bizonyos szakaszaiban erősebben, mint máskor. Ha ezekben az időpontokban iszod a kávét, akkor hiába teszed. Egyébként is több oka lehet annak, amikor a kávé nem hat, mert hiába ittad meg, ugyanolyan zombinak érzed magad. Na, ez az egyik.

 

A stressz hormon (kortizol) reggel 8 és 9 óra között tombol az emberben. Tehát, ha ebben az időszakban kávézol, a koffein valószínűleg nem fogja kifejteni jótékony hatását, ergo olyan fáradt leszel, mint voltál.

Ezt biztosan nem tudtad!

Ha akkor iszol kávét, amikor a szervezetednek nincs szüksége rá (mondjuk a kortizol hormon csúcsideje alatt, ami alapból az éberségedre hat), akkor a tested gyorsabban dolgozza fel a koffeint, és a hatása nagyban csökken. Ez pedig mihez vezet? Azon kívül, hogy a hét találós kérdéséhez… Ahhoz, hogy egyre több kávét iszol meg, és egyre inkább nem hat.

Napközben a legjobb kávé-idő 9:30 és 11:30, valamint 13:30-17:00 óra között van. Ezzel csak az a probléma, hogy elsősorban akkor kávézol, ha:

– muszáj, mert félő, hogy lefejeled a monitort

– a csajok is épp kávészünetet tartanak, mert akkor KÖTELEZŐ a kávé, ha akarod, ha nem

– egyszerűen megkívánod, mert a latte olyan, mint egy finom, meleg ölelés, a jegeskávé pedig a jeges csók egy forró nyári napon

 

– az utcán sétálva épp meglátsz egy szupi kávézót, ahová muszáj betérned, mert… muszáj és kész!

– eszedbe jut, hogy milyen jól esne egy finom kávé egy csokis sütivel, vagy kókuszossal, vagy kekszessel, vagy igazából tök mindegy, csak süti legyen!

A kávé még mindig betölti azt az alap funkciót, amit régen, vagyis felébreszt. Manapság azonban kicsit átalakultak a kávézási szokások, így nem csak akkor toljuk, ha szükségét érezzük, hanem akkor is, amikor nem.

Magyarul, ha a csajok pletykálnak a munkahelyi büfében, nem azt fogod figyelni, hogy épp kávé-idő van-e. Ami, mint kiderült, nem túl jó… Mindenesetre, ha azért szeretnéd inni, mert serkentenéd az agyműködésed, sőt kompletten önmagad, mert a szemed összeépül, a mozgásod, pedig mint, aki tintás, akkor érdemes átprogramozni a kávé órád.

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között