Az vagy, amit látni vélsz – varázsolj derűs napot formacukor segítségével

Az vagy, amit látni vélsz – varázsolj derűs napot formacukor segítségével

 A mindennapi közérzetedet befolyásolják a környezetedben elhelyezkedő tárgyak formája, ezért azt mondhatjuk, valóban az vagy, amit látni vélsz.

Tele vagyunk formákkal, pedig nem is tudunk róla. Ha az érzékszerveinket erőse aktiváljuk, azt láthatjuk, hogy a szín és forma, vagyis a látásunk könnyedén dominál a többi felett. Éppen ezért az, hogy milyen formákkal találkozunk a nap során, nagyban befolyásolja a hangulatunkat (akár tudat alatt).

„A szó veszélyes fegyver”

Biztos veled is volt már olyan, hogy valaki szavait bántónak érezted, és amikor megkérdezték, hogy „oké, de mit mondott?”, a válaszod az volt: „nem az a fontos, hogy mit mondott, hanem az, ahogy mondta”. Amikor szóban kommunikálunk, a befogadó által megértett tartalom 60%-ban a testbeszédünkön múlik, amit akár nem is tudatosan, de értelmez a partnerünk. Belátom, nem szép dolog, de én jókat szoktam szórakozni azon, amikor idegen anyanyelvű embereknek széles mosollyal mondok csúnya szavakat sorba rakva, aztán megkérdezem, hogy mit gondoltak, mit mondtam. Ha sikerül elkerüli a legismertebb vulgáris kifejezéseket (amiket esetleg ismernek), édes, kedves személynek titulálnak, miközben lekáromkodtam az arcukat. Persze ez egy sarkított helyzet, de be kell látnunk, hogy a forma sokkal többet jelent, mint az elsőre gondolnánk. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy azt mondom: kutya, dög, eb vagy vakarcs. Van valami mellékzönge, egy rezgés, amit definiálni nem feltétlenül tudunk, de érzünk, a szavak töltve vannak érzelmi jelentéssel.

A kerekded a nyerő

Amikor autót választasz… (áh, csak vicceltem, tudom, hogy nem érdekelnek az autók). Szóval amikor megveszed a téli csizmádat, akár több órán keresztül is ácsorogni fogsz a boltban két hasonló stílusú lábbeli előtt, hogy melyiket is válaszd. Mert hiába egy az anyaga, azonos a színe, egy kicsit más formája lesz a két csizmának, ez pedig problémát okoz a választásban. Az első tippem az, hogy vedd meg mind a kettőt „jól jön majd” jeligére. Ha ez megvan, és végre rám tudsz figyelni, akkor beláthatod, miért van külön szakma erre az ágazatra (formatervezés). És milyenek a szexi, trendi formák? Leginkább a szimmetrikus, minél tökéletesebb formákat (mondjuk a körhöz minél jobban hasonlítókat) helyezzük előtérbe. Ugye, hogy mennyire szereted te is a hatalmas kikerekített bögrédet tele tejszínhabos lattéval vagy édes cappuccinoval?

formacukor

Egy szimmetrikus, szépen lekerekített forma jobb kedvre deríthet, míg egy hétköznapi, hegyes kockacukor például téged is sokkal merevebbé tesz. A fentiek pedig itt kapcsolódnak össze. A szimbólumaink többletjelentéssel, élményvilággal rendelkeznek, amik képesek megváltoztatni a napod.

Szerző: Elek Dóra

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com coffeetry.hu

 Google Analytics-et használunk

Elfogadod, hogy az oldal Google Analytics követőkódot használ? Amennyiben igen, úgy bővebb tájékoztatást kapunk olvasási szokásaidról, ami még nagyobb kihívást jelent számunkra, hogy izgalmas témákról írjunk. Ha nem járulsz hozzá, az sem gond, hiszen továbbra is ugyanúgy olvashatod kedvenceidet.