KÁVÉ ÉS RÚZS, AVAGY AMIKOR EGY NŐ KÁVÉZIK

nő

KÁVÉ ÉS RÚZS, AVAGY AMIKOR EGY NŐ KÁVÉZIK

Különleges varázsa van a reggeli kávénak.

Az elsőnek, a napindítónak. Sokan nem törődnek vele, gyorsan felhörpintik készülődés közben az éppen lefőtt feketét, mások a közeli üzletben kérnek egyet elvitelre tejjel vagy két cukorral, mindegy, csak gyorsan, majd munkába menet megisszák.

Pedig ha tudnák, mennyi mindent szalasztanak el akkor, amikor csak úgy kutyafuttában “bedobnak” egyet, és nem adják meg a módját, ahogyan azt kell, ahogyan a filmekben látjuk, azokban a franciákban, amikor a teraszon ülnek, a csésze mellett ott a friss croissant, és a még törékeny napsugarak simogatják a hajukat és az arcukat.

Ha nem is Párizsban, de akár Budapesten (Szegeden, Győrben, Debrecenben, Sopronban, Egerben) is élhet az a nő, akit elkísértünk kávézni. Reggel, amikor még annyi lehetőség van a levegőben, hogy alig várjuk megvalósítani azokat. A nő is tudja ezt, ezért korán kel. Az első fénysugarak már a takaróján játszanak, amikor még egy nagyot nyújtózkodik, majd a fürdőszobába megy. Megmossa az arcát.

SMINKEL

Egy laza púder sosem árt. No meg a pirosító: imádja a mozdulatot, ahogyan az ecsettel végighúzza a piros porszemcséket az arccsontján, amitől üde színt kap a bőre. Mintha kipirult volna a hidegben. Vagy a nevetéstől. Csücsörít, mosolyog. Egy vékony ceruzával kontúrt húz a felső szemhéjára, fekete spirállal gondosan fésüli a pilláit. Majd következik a sminkelés koronája, a rúzs. A piros rúzs, amit annyira imád. Amiről nem tudja, de sejti, hogy ha felkeni, a világot meghódíthatja vele. A meggypiros ajkakhoz már csak egy magassarkút kell húznia, és indulhat is az utcára, ahol egyszerűen nem tud úgy végigsétálni, hogy ne vegyék észre. Köszön neki az elsőről Rozi néni, a sarki boltból az eladó, a közeli irodaház biztonsági őre és az étterem felszolgálói, akik épp akkor terítik az asztalokat a közelgő ebédhez.

MEGÉRKEZIK

Leül a kedvenc asztalához, az ablak mellé. Ott még érik a napsugarak, amik erőt merítve a reményteli reggelből, már egyre erősebben sütnek. A délelőtti napsugarak ugyanis sokkal tolakodóbbak, de még mindig inkább frissek, nem úgy, mint a déli, vagy a délutáni társaik. Leül, rendel. A felszolgáló már rég tudja, mit kér, de azért odamegy és megkérdezi, mert szereti ezt a koreográfiát. Szeret belenézni a nő lágy, barna szemébe, és szereti, amikor a piros ajkait mosolyra húzza. Az a mosoly még a borongós napokat is bearanyozza.

– Lattét kérek, két cukorral – mondja.

– Természetesen – feleli a fiatal fiú, majd sarkon fordul és néhány perccel később ismét az asztal mellett áll. Leteszi a kávét a cukorral, a keksszel és egy kis pohár vízzel. A nő megköszöni, majd tökéletes mozdulatokkal keveri el az italban a cukrokat, amik szinte pillanatok alatt feloldódnak a forró lattéban. Megfogja a pohár fülét, és felemeli, a meggypiros ajkak találkoznak a kávétól átmelegedett pohár szélével.

EGY ELSŐ KORTY

Megnyalja a száját – szinte észrevétlenül. Egy halvány mosoly jelzi, hogy tökéletes az élmény. Most egy falat keksz, majd megint egy korty kávé. Szereti az édesség és a karakteres kávé ízének a keverékét. Minden alkalommal végigfut az agyán, hogy bárcsak órákig tartana ez a pillanat. A következő kortynál habos marad a felső ajka, amit a szalvétával itat fel. Közben az utca forgalmát nézi, a siető embereket, a kézenfogva sétáló nyugdíjas házaspárt, és két kisfiút, akik valami nagyon komoly dologról beszélgetnek, mert mindketten komoran néznek maguk elé, még a homlokukat is ráncolják hozzá. Mosolyognia kell, mert eszébe jut, milyen gondjai lehetnek a kisfiúknak… Majd hirtelen kicsit elszomorodik, mert eszébe jut a gyerekkora, az, amikor egyszer napokig nem tudott aludni, mert elkapott egy pillangót, ami azután már nem tudott többé elrepülni. Most mégsem a pillangó miatt lett komorabb, sokkal inkább az idő múlásának visszafordíthatatlansága volt rá ilyen hatással.

A fiatal felszolgáló elviszi az üres poharat. Miközben a pénzt várja, nézi a nő hosszú szempilláit és az örökké piros ajkait. Ő rámosolyog, aznap utoljára, majd eltűnik a színes és zajos forgalomban.

Forrás: Fotó / bigstockphoto.com